sisteme automate apartament

De ce sa-ti echipezi apartamentul cu sisteme automate?

Atunci când decizi să îţi renovezi apartamentul sau să îţi achiziţionezi unul nou, creierul tău deja începe să îţi furnizeze dorinţe în privinţa lui. În acele momente se conturează stilul arhitectural al pereţilor şi mobilei, culorile, dar şi eventualele sisteme automate pe care dorești să le folosești. Însă, odată cu dorinţa de a echipa apartamentul cu aceste sisteme automate, apar şi clişeele aferente unei astfel de idei.

Dacă optezi pentru un apartament în detrimentul unei case cu o curte, acest fapt te va duce, din start, la gândul că vei avea parte de un spaţiu de amenajare şi utilizare mai mic; ceea ce te îndepărtează, fără să îţi dai seama, de gândul la un ecran de proiecţie comod, jaluzele interioare şi exterioare practice şi perdele care îţi respectă întocmai dorinţele.

Astfel, în locul unor informaţii practice, te poţi trezi cu o mulţime de păreri împotriva planurilor tale, emise din lipsa unei documentări. Aceste sisteme automate nu sunt livrate „la pachet” cu rulourile, copertinele, ecranele de proiecţie şi restul, ci se adaptează produselor pe care tu deja le-ai cumpărat. Nu vei tăia sau modifica în niciun fel ceea ce tu ai deja.

Este posibil să ai sisteme automate în apartament?

Da. Apartamentele, aparent, îţi oferă un aparent spaţiu limitat, pentru că vin cu iluzia optică de a nu avea o curte. Însă, o documentare asupra acestor sisteme automate îţi va arăta că singurul spaţiu de care au ele nevoie înseamnă o bucăţică din perete.

Fiecare cameră a unui apartament trebuie să fie echipată cu perdele şi jaluzele. Astfel, indiferent că optezi pentru jaluzele exterioare veneţiene şi perdele sau perdele şi jaluzele interioare, sistemul lor de automatizare va însemna o mică bucată de perete, acoperită de panoul de control şi sistemul de senzori, care poate fi uşor mascată.

Panourile sunt disponibile în mai multe culori, discrete sau evidente. Dacă apartamentul tău are ferestre pe o singură parte, în locul senzorilor de lumină, poţi opta pentru programarea automată de deschidere şi închidere. Chiar dacă nu recepţionează integral lumina soarelui, sistemele vor manevra perdelele şi jaluzelele la acele ore alese de tine. Astfel, poţi avea parte de frumuseţea unei camere luminate chiar atunci când, odată trezit, te îndrepţi înspre bucătăria unde te aşteaptă cafeaua.

Somfy sisteme automate

Somfy sisteme automate

Aşa cum în locuinţa ta ai avea nevoie de un televizor care îţi blochează o masă ori piesă de mobilier, una dintre camerele tale necesită un ecran de proiecţie. Da, această informaţie contrazice părerea iniţială despre sisteme automate. Ecranul poate fi manevrat în acelaşi timp cu rulourile şi, având suportul pe tavan, el va însemna chiar o economisire a spaţiului, pentru că va lăsa liberă toată zona de după el.

O astfel de locuinţă inteligentă, aşa cum îi spune şi numele, se bazează pe expresia „mai puţin” la toate nivelurile: curent electric, efort fizic, posibile daune umane, dar şi spaţiu. Oricât de surprinzător ar suna, echiparea unor elemente cu sisteme automate îţi ocupă spaţiu doar la nivelul unei telecomenzi sau a unui tablou de control ce poate fi mascat cu uşurinţă.

Şi totuşi, poți avea ce nu credeai în apartament!

Indiferent de calitatea blocului de a fi sau nu parte a unui „complex rezidenţial”, apartamentul tău e supus unor oarecare idei preconcepute. Astfel, s-ar putea să observi că poate fi surprinzător că tu ai ales să îţi achiziţionezi un ecran de proiecţie sau un sistem de marchize, fiecare dintre ele dotat cu sisteme automate.

Însă, dacă balconul îţi oferă un spaţiu suficient cât să stai lângă o masă, la o cafea, poate avea şi un sistem de copertine. Culoarea materialului marchizelor îţi va influenţa cantitatea de lumină şi starea de spirit şi va completa nota de culoare dată de restul componentelor din camera „păzită” de balcon. În plus, un balcon cu o marchiză colorată va fi un peisaj şic şi pentru momentele când te afli în afara clădirii şi îţi parchezi maşina, după o zi obositoare.

La un film, acasă

În acel apartament vei locui ani sau decenii, până când îţi vei dori o altfel de locuinţă. Un ecran de proiecţie poate fi ceea ce unii numesc „televizor la nivelul următor”. Ecranul de proiecţie îţi va arăta filme şi emisiuni la o dimensiune apropriată de cea a cinematografului, fără ca acesta să se transforme într-un mecanism enervant şi pornit încontinuu, menit să aibă rolul unei voci în plus în casă, aşa cum adesea o face clasicul televizor.

Sisteme automate - Ecran de proiectie

Sisteme automate – Ecran de proiectie

Totuşi, el va cere un spaţiu suficient încât ochii tăi să surprindă imaginea la cea mai bună rezoluţie şi, bineînţeles, un spaţiu care să poată fi eliberat cu uşurinţă atunci când vrei să vezi un film sau o emisiune. Însă, odată ce îl rulezi înapoi, ecranul de proiecţie va avea aspectul unei simple dungi în tavan, care poate fi decorată , pentru un plus de personalitate.

Nu e în casă, dar e de-al casei

Dacă deţii o maşină, poţi opta şi pentru un garaj în apropierea blocului în care locuieşti. Astfel, vei micşora considerabil riscurile de avarie a maşinii din cauza hoţilor sau a evenimentelor naturale. Dacă va ploua sau va cădea grindină, maşina ta va fi ferită. Iar dacă vrei să vii acasă şi nu ai nici timpul sau cheful de a coborî şi a deschide uşile garajului, poţi folosi o telecomandă care va deschide uşile de garaj şi, dacă apartamentul tău se află în aria ei de acţiune, poţi să închizi rulourile dintr-o singură mişcare suplimentară de buton. Niciun sistem nu va acţiona în afara intervenţiei tale, decât dacă îl echipezi cu senzori specializaţi.

Apartamentul are de oferit confort, peisaje şi spaţiul practic, ce îţi permite să ajungi repede dintr-o încăpere în alta. Iar un apartament inteligent înseamnă echiparea acelor sisteme pe care tu oricum le achiziţionezi pentru ferestrele tale.

În ceea ce priveşte marchizele, uşile de garaj şi ecranul de proiecţie, fiecare dintre sisteme va aduce fie siguranţă, fie un grad crescut de confort sau chiar o bucurie estetică pentru tine şi cei din jur. Acele sisteme automate nu implică nici cutii şi nici disconfortul unui „ceva” care trebuie evitat prin casă. Nu îţi vor mânca din spaţiul utilizabil, iar investiţia se va amortiza, sub forma unor facturi mai mici de curent electric. Le poţi manevra pe toate dintr-o singură telecomandă, pe care o poţi păstra laolaltă cu celelalte.

sisteme automate

sisteme automate

Sistemele de automatizare a casei sunt atât de discrete încât vecinii nu vor observa decât mişcarea jaluzelelor sau a perdelelor, iar telecomanda acţionează printr-o tehnologie radio, care se foloseşte de canale codate, disponibile doar pentru telecomanda ta.

Dacă ai ales să locuieşti într-un apartament, atunci trebuie să ştii că nu te este nevoie să te privezi de bucuriile unei case inteligente dotate cu sisteme automate. Iar o documentare în privinţa produselor îţi va arăta că iluzia spaţiului limitat nu va afecta transformarea dorinţelor tale în realitate.

Comentarii

  1. Pingback: De ce sa-ti echipezi apartamentul cu sisteme automate? | Bun De Citit
  2. Buna! Am avut ocazia sa particip, prin natura serviciului la un breefing la sediul OMV Petrom, undeva in Baneasa…La terminare, colegul meu a mai avut ceva de lamurit si-am mers la P-1 sa-l astept. Chiar daca ii spune P-1, aveam vedere din acea sala in exterior unde era un spatiu de recreere cu masute si un sistem ingenios de acoperis textil care se retracta si revenea , cred eu, in f-ie de intensitatea vantului sau a luminii…foarte interesant…m-ar interesa sa mai citesc materiale ca cel de sus…cine stie…chiar daca-i criza, ne putem face casa frumoasa utiland-o cu sisteme automate care pot ajuta si infrumuseta..o zi buna

    • Ne bucuram ca v-a placut materialul si va invitam sa ne urmariti in continuare pentru articole pe aceasta tema! Daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre aceste sisteme dinamice, ne puteti contacta oricand, va stam la dispozitie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *