Cum aleg automatizarea pentru o poarta batanta

De cele mai multe ori, porțile automate sunt primele care îți urează „bun venit” când ajungi acasă, după o zi obositoare de lucru sau după o perioadă îndelungată în care ai fost plecat. Datorită lor, te întorci cu drag acasă și, cât timp ai cu tine telecomanda, nu trebuie să deranjezi pe nimeni din casă, să vină afară și să îți deschidă.

Dacă te atrage ideea de a-ți automatiza poarta batanta, atunci acest articol este pentru tine. Dacă deții porți culisante, am scris un articol pe acest subiect în trecut.

Să automatizezi o poarta batanta este relativ ușor. Însă, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci înainte de toate este să alegi în mod corect sistemul de automatizare pentru poarta ta.

Criteriile alegerii automatizării pentru poarta batanta

Sunt câteva criterii de care trebuie să ții cont în alegerea motorului de automatizare potrivit, pe care le vom prezenta în continuare.

Menționăm că pentru a face alegerea corectă, toate aceste criterii trebuie îndeplinite simultan.

#1 Dimensiunea unei aripi

Pentru o poarta batanta alcătuită din 2 aripi de câte 1,8 metri fiecare, motorul ales va fi pentru 2 x 1,8 metri. Pentru o poartă cu 2 aripi de câte 3 metri, motorul va fi pentru 2 x 3 metri. Fiecare motor conține o fișă tehnică unde este menționată dimensiunea maximă a unei aripi pe care o poate controla.

De exemplu, pentru poarta batantă cu aripi de câte 1,8 metri fiecare, motorul potrivit este  Axovia 220A NS RTS, cu braț articulat.

#2 Greutatea unei aripi

Al doilea criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească motorul ales este greutatea pe care o poate opera. Astfel, există motoare pentru greutate de la 200 kg sau mai mari pentru fiecare aripă. Este recomandat să cunoști aceste informații  despre motorul pe care ești pe cale să îl alegi.

De exemplu, pentru o poartă batantă cu aripi de greutate de până la 300 kg fiecare, este recomandat un motor cu braț articulat Axovia Multi Pro NS RTS, iar pentru o poartă cu aripi având greutatea de până la 400 kg fiecare, recomandăm motorul cu ax și comandă radio Ixengo L 24V.

Motor Ixengo L 24V

Motor Ixengo L 24V        Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

#3 Ciclul de funcționare

În funcție de frecvența de deschideri a porții, motoarele diferă. Există motorizări pentru porți cu uz rezidențial, care permit până la 20 deschideri pe zi și motorizări pentru porți cu uz intens, cu până la 60 de deschideri pe zi.

#4 Dimensiunea stâlpilor

Fiecare aripă a porții este conectată cu un stâlp a cărui dimensiune poate varia la fiecare poartă. Motorul se alege în funcție de distanța de la balama până la marginea stâlpului. Dacă această distanță este mai mică de 15 cm, atunci se vor alege motoare liniare scurte, deoarece pot avea unghiul necesar de deschidere al brațului de automatizare. În caz că distanța respectivă este mai mare de 15 cm, atunci se folosesc motoare liniare lungi sau motoare cu braț articulat sau îngropat.

poarta batanta

Copyright: ©Somfy SAS/Patricia de Gorostarzu

Accesorii folosite pentru a automatiza o poarta batanta

Conform criteriilor de mai sus, iată o serie de produse de care vei avea nevoie pentru automatizarea unei porți batante:

#1 Antenă RTS: are rolul de a îmbunătăți recepționarea semnalului și a mări raza de acțiune a telecomenzii.

#2 Baterie de rezervă: este esențială pentru a face ca poarta să funcționeze și în timpul unei pene de curent.

#3 Lumină portocalie, 24 V: dacă poarta funcționează în regim automat, această lumină este necesară pentru a semnaliza activarea ei.

#4 Video interfon: este utilizat pentru a identifica vizitatorii și pentru a le deschide și închide poarta, direct din casă. Este ușor de instalat, prin intermediul a două cabluri. Există variantele V200 Pro, V400 Pro și V600 Pro.

#5 Keygo 4 RTS: O telecomandă de mici dimensiuni, care poate fi folosită ca breloc la cheia de la mașină. Este livrată cu 4 carcase de culori diferite și are un buton care blochează toate celelalte butoane, prevenind apăsarea lor accidentală.

Keygo 4 RTS Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Keygo 4 RTS Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

#6 Celule fotoelectrice: aceste celule sunt folosite pentru a detecta prezența unei persoane în raza de acțiune a porții și a opri motorul pentru siguranță.

#7 Unitate de control de perete 65 RTS: poate fi plasată în curte, lângă poartă, pentru a opera separat poarta și sistemul de iluminare

Sperăm că aceste informații să îți fie de folos în alegerea viitorului tău sistem de automatizare pentru o poarta batanta!

Copyright foto top: ©somfy SAS/Sémaphore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *