automatizare porti

Cum alegi un sistem de automatizare pentru porti

Gata, te-ai hotărât! A sosit momentul să treci la următorul nivel privind controlul locuinței tale. Vrei să scapi de efortul de a coborî din mașină și a deschide poarta manual. Vrei să-ți controlezi poarta direct din telecomandă. Nimic mai simplu! Însă, tot ce ți-a rămas de făcut este să alegi sistemul de automatizare porti care ți se potrivește.

Cum faci acest lucru?

În primul rând, trebuie să pornești de la tipul de deschidere al porților tale. În acest sens, poți avea o poartă batantă (cu deschidere în interior sau exterior) sau o poartă culisantă (cu deschidere pe orizontală).

Sistemul de deschidere depinde de amplasarea porții și de spațiul disponibil pentru completarea unghiului de deschidere. Astfel, pentru fiecare tip de deschidere, există o serie de sisteme de automatizare porti pe care le poți alege după criteriile menționate în continuare.

Iată care sunt acestea:

Criterii de automatizare porti batante

Poarta batantă are o deschidere în stil tradițional: direcția este fie în interior, fie în exterior.

Poarta batantă este formată din două aripi cu caracteristici specifice. În funcție de acestea, pentru a face alegerea potrivită de motorizare, iată criteriile de care trebuie să ții cont:

 • Dimensiunea aripilor
 • Greutatea aripilor
 • Ciclul de funcționare (motoarele pentru aceste porți pot suporta între 20 și maximum 60 de deschideri pe zi)
 • Dimensiunea stâlpilor (motorul se alege în funcție de distanța de la balama până la marginea stâlpului. Dacă e mai mică de 15 cm, se aleg motoare telescopice scurte; în caz contrar, se folosesc motoare telescopice lungi sau cu braț articulat sau îngropat)

Motoarele pentru porți batante pot fi:

 • cu brațe, recomandate pentru porțile existente
 • cu operare pe cilindru, recomandate pentru porțile cu greutate mare
 • îngropate, fără brațe sau cilindri vizibili

Iată care sunt motoarele Somfy recomandate pentru porți batante:

 • Ixengo L 3S RTS
 • Ixengo L 3S io
 • Axovia 220B
 • Axovia MultiPro 3S RTS

Motoarele Ixengo sunt ideale pentru automatizarea porților batante deoarece sunt puternice chiar și pentru cele mai mari porți de fier și oțel. Aceste motoare asigură o oprire lină a aripilor, sunt sigure și rezistă chiar și la vânt puternic sau forțare. Ixengo este un motor robust, iar instalarea acestuia nu necesită echipamente speciale sau sudură.

Motor Ixengo L 24V

Motor Ixengo L 24V

Motorul Axovia 220B RTS este destinat automatizării cu brațe pentru porțile batante și este rapid și sigur. Permite o deschidere rapidă, la 90 de grade a porții, în doar 10 secunde și are un braț auto-blocant rezistent la rafale puternice de vânt. Motorul Axovia MultiPro 3S RTS permite o automatizare 4×4 de înaltă performanță pentru toate configurațiile de instalare și are o unitate de comandă 3S (Somfy Smart System) ușor de instalat, personalizabilă și intuitivă. Oferă o deschidere eficientă și sigură, de 15 secunde, la 90 de grade a porții și reproduce mișcarea naturală de deschidere a acesteia fără a o forța. Oprirea se face lin, pentru a proteja poarta și a-i prelungi durata de viață.

Pentru mai multe detalii, citește și articolul: Cum aleg automatizarea pentru o poarta batanta

Criterii de automatizare porti culisante

Poarta culisantă, spre deosebire de cea batantă, a devenit populară în urmă nu cu mult timp. Este un tip de poartă modernă, atractivă, care necesită o suprafață liberă de-a lungul zidului sau gardului, pentru deschidere pe orizontală.

Spre deosebire de cea batantă, acest tip de poartă are o singură aripă. Astfel, motorul destinat automatizării acesteia se fixează pe sol cu ajutorul unor șuruburi, utilizând un suport de prindere.

Motoarele pentru porți culisante, de regulă, deplasează aripa porții de-a lungul unei balamale.

În funcție de aceste criterii, iată câteva motoare Somfy recomandate:

Motoarele Elixo sunt recomandate pentru automatizare porti culisante deoarece sunt echipamentele ideale pentru a obține rapid o motorizare eficientă și durabilă pe termen lung. Sunt concepute special pentru porțile culisante și pot asigura o deschidere rapidă ( 15 secunde pentru o poartă cu lungimea de 3 metri).

motorizare poarta culisanta elixo 500 3S RTS

Pentru mai multe detalii, citește și articolul: Cum motorizezi o poarta culisanta?

Sperăm că ți-au fost de folos aceste informații și te vor ajuta să faci alegerea potrivită a viitorului tău sistem tău de automatizare porti.

Dacă ai completări sau întrebări pe baza acestor criterii, scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Copyright foto top: ©somfy SAS/Sémaphore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *