Cum automatizezi o usa de garaj?

Se spune că ușa de garaj e a doua ușă a casei tale. Aici nu este locul unde doar îți parchezi mașina. Îl poți folosi și pe post de depozit pentru bunuri personale, atelier de lucru sau de construit, birou temporar sau chiar studio muzical. Unele din cele mai cunoscute corporații dar și formații muzicale au luat naștere într-un garaj. Așadar, e un spațiu care nu trebuie subestimat și protejat cu o ușă bine aleasă.

Dacă ești deja convins de aceste lucruri și ți-ai ales modelul de ușă de garaj potrivit nevoilor tale, acum e timpul să treci la pasul următor: automatizare usa de garaj!

Fie că deții o ușă semibasculantă sau secțională, aceasta poate fi motorizată foarte ușor cu ajutorul unui instalator profesionist și a unei motorizări pentru automatizare usa de garaj aleasă corespunzător.

Haide să vedem, în continuare, ce tip de motorizări poți alege și cum pot fi ele instalate pentru a aduce un plus de utilitate și confort ușii tale de garaj.

Ce ai nevoie pentru automatizare usa de garaj

 • Motor pentru ușa de garaj
 • Suport de prindere pentru perete
 • Suport de prindere pentru poartă
 • Șine metalice cu clip de fixare
 • Braț metalic de legătură
 • Telecomenzi
 • Sistem iluminat
 • Ustensile precum metru de măsurat, creion, bormașină, ciocan, șurubelniță, cheie franceză, șuruburi, scară interioară, poloboc

Cum funcționează:

Vom prezenta în continuare tutorialul de automatizare usa de garaj folosind motorul Somfy Dexxo Optimo RTS.

Înainte să alegi motorizarea pentru automatizarea ușii tale de garaj, măsoară mai întâi distanța dintre tavan și ușă. Asigură-te că există o distanță minimă de 3 cm între începutul ușii de garaj și locul unde va fi plasată șina care face legătura între ușă și motor.

automatizare motor 1

Marchează locul de deasupra ușii de garaj de unde va fi amplasat suportul de perete care va face legătura între ușa de garaj și motor. Efectuează două găuri folosind bormașina și fixează suportul.

automatizare motor 2

Perpendicular pe locul unde ai fixat suportul de perete, repetă procedura pentru fixarea suportului destinat ușii de garaj. De data aceasta, găurile vor fi efectuate chiar în ușa de garaj.

Cele două suporturi vor fi fixate ca în imaginea de mai jos:

automatizare motor dexxo somfy 1

După ce le-ai fixat, este timpul să asamblezi șina care va servi drept suport pentru deplasarea ușii de garaj. Ea va fi legată de suportul amplasat pe perete, pentru a crea spațiul de deschidere destinat ușii.

Poți urma instrucțiunile din imaginea de mai jos:

automatizare dexxo 2

În următoarea etapă, poți să montezi motorul, folosind suporturi adecvate pentru fixarea acestuia de șina de deplasare a ușii.

automatixare dexxo 3

Pentru a fixa șinele de suport împreună cu motorul de tavanul garajului, este necesar să îți alegi o înălțime de cel mult 255 mm:

automatixare dexxo 4

Fixează șinele de suport dintre motor și tavan, la înălțimea stabilită anterior:

automatizare dexxo 45

Aceste șine trebuie fixate în felul următor:

automatizare dexxo 4

Capătul șinei poate fi prins de suportul prins inițial deasupra ușii de garaj, iar cele două suporturi legate anterior de motor vor fi fixate cu șuruburi, în tavan:

automatizare dexxo 5

Următoarea etapă constă în fixarea brațului de legătură dintre ușa de garaj și șina pe care va fi deplasată aceasta, care a fost anterior conectată la motor și fixată paralel cu tavanul.

Acest braț va avea și un șnur pe care îl vei putea folosi pentru ridicarea manuală a ușii de garaj.

automatizare dexxo 6

Pentru a crea efectul ridicării, este necesară montarea unei piese care asigură deplasarea pe șină și a unei piese care asigură oprirea când ușa a fost trasă la maximum.

Prima piesă menționată va fi fixată în capătul brațului de tragere și aceasta se poate observa în imaginea de mai jos, în cercul portocaliu mai mic.

În cercul portocaliu mare se află piesa care asigură oprirea. Aceasta va fi fixată în apropierea motorului, pe șină. În momentul în care ușa a fost ridicată la maximum, se va auzi un sunet sub formă de „clac!”, care asigură faptul că ușa a fost în totalitate deschisă.

automatizare dexxo 7

O piesă similară va fi montată pe șină și în spatele brațului de deplasare, la locul de unde începe ridicarea ușii:

automatizare dexxo 8

În final, este necesară racordarea și setarea parametrilor potriviți ai motorului. Se va fixa becul motorului, iar apoi se va introduce în cea mai apropiată priză ștecherul acestuia:

automatizare dexxo 9

În momentul în care motorul este conectat la o sursă de electricitate, LED-ul din dreptul iconiței de alimentare va clipi.

Înainte de a transmite primele comenzi motorului, este necesară reglarea acestuia. În momentul în care ușa este ridicată, se va apăsa timp de două secunde pe butonul „SET”, urmată de o apăsare pe butonul „-” pentru a „învăța” motorul comanda de coborâre a ușii.

Apoi, se va apăsa din nou pe „SET” pentru ridicarea acesteia.

automatizare dexxo 10

Pentru a memora comenzile și pe telecomandă, se va apăsa butonul „PROG” timp de 2 secunde, urmat de apăsarea butonului din stânga telecomenzii, timp de 5 secunde:

automatizare dexxo 11

În timpul apăsării acestor butoane, becul motorului va clipi.

Astfel, comenzile de ridicare, respectiv coborârea a ușii au fost transmise și telecomenzii și te vei putea bucura de acum înainte de mai mult confort, folosind-o. Așa se realizează o automatizare usa de garaj!

Acest ghid a fost menit să îți aducă la cunoștință etapele de lucru pe care le parcurge un instalator în montarea sistemului de automatizare usa de garaj. Cu toate că această activitate poate fi realizată pe cont propriu, urmând ghidul venit la pachet cu produsul comandat, recomandăm să apelezi la un instalator profesionist și certificat Somfy pentru a avea siguranța unei lucrări bine realizate, care va funcționa pe termen lung.

Pentru a viziona integral filmul de prezentare pentru automatizare usa de garaj cu motor Dexxo Optimo RTS, pe canalul de YouTube Somfy Franța, click aici.

Comentarii

 1. As dori sa-mi trimite-ti cat mai multe informatii despre usi de garaj. Cu si fra automatizare. Posed un garaj si vreau sa am o uasa performanta.

  Cu multumiri!

  Dascalu Corneliu
  0744825299
  Barlad

  • Bună ziua! Pentru a primi exact informațiile care potrivesc ușii de garaj pe care o dețineți, este nevoie să luați cu colegii noștri din departamentul de vânzări. Vă rugăm să îi contactați folosind informațiile de pe această pagină. Mulțumesc!

 2. Multumesc pentru sfaturi! Am observat ca tutorialul se aplica pentru un anumit tip de motor, insa exista mari diferente intre instructiunile pentru montarea altor tipuri de motoare?

  • Bună ziua! Da, tutorialul se aplică pentru motorul Dexxo Optimo RTS și instrucțiunile de montaj pot fi diferite de la un motor la altul. Deși fiecare produs achiziționat de la noi vine la pachet cu un ghid complet text, foto și video de montaj, recomandăm să apelați la un instalator profesionist pentru montarea corectă a motorului comandat.

  • Bună ziua!
   Soluțiile pe care le furnizăm și despre care redactăm articole pe blog sunt exclusiv produse de către compania Somfy. De aceea, dacă doriți să aflați mai multe informații despre aceste produse, vă rugăm contactați echipa noastră de suport folosind informațiile de pe pagina Serviciu clienti. Dacă aveți nevoie de informații referitoare la produse aparținând unui producător diferit, din păcate nu vă putem ajuta.
   Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *