Sisteme de automatizarea casei Somfy

Cum te pregatesti pentru automatizarea casei tale

Ești pregătit să adopți un nou stil de viață? Vrei să preiei controlul deplin asupra echipamentelor din locuința ta? Dacă citești acest articol, înseamnă că ești pe cale să investești (poate pentru prima dată) în automatizarea casei tale.

Sfaturile pe care urmează să le afli sunt scrise în completarea ghidului pentru automatizarea locuinței despre care am vorbit într-un articol anterior. Ghidul respectiv se adresa persoanelor care încă nu și-au ales un furnizor de soluții de automatizare pentru locuință.

Dacă tu ai trecut deja de acel stadiu și ești pe cale să faci prima investiție semnificativă în sisteme pentru automatizarea casei, iată la ce să te aștepți și cum să procedezi.

Ce schimbări aduce automatizarea casei tale

Odată cu instalarea unor sisteme inteligente în locuința ta, vei observa că stilul tău de viață se va schimba încă din prima zi.

Dacă până acum erai obișnuit să-ți ridici rulourile manual, folosind șnurul sau să îți deschizi jaluzelele când simțeai nevoia, ei bine, de acum înainte, vei avea o interacţiune diferită cu rulourile sau jaluzelele tale. Este posibil să nu mai fie nevoie să le acţionezi manual câteva săptămâni la rând. Singurul motiv pentru care te vei apropia de ele va fi să privești pe fereastră.

Dacă vrei să automatizezi sistemele exterioare ale casei tale, precum porțile, ușa de garaj sau copertina de pe terasă, senzația va fi la fel. Prin urmare, principalele schimbări pe care le va aduce automatizarea casei vor fi: confort sporit, senzație de trai mult mai simplu și timp câștigat în fiecare zi.

Ulterior, când vei depăși această stare, vei resimți și celelalte beneficii despre care am vorbit aici.

Ce trebuie să faci înainte de automatizarea casei

Locuinței tale urmează să i se instaleze echipamente inteligente. Ești pe cale să iei legătura cu un furnizor. Însă, te-ai hotărât exact ce ai nevoie? Ai verificat locurile unde acestea pot fi instalate?

Automatizarea Casei Somfy

Copyright: ©somfy SAS/arnauld childéric

Iată ce trebuie să faci ca să fii pregătit să primești echipamentele de automatizare în casa ta.

#1 Verifică sistemele care vor fi automatizate

Te-ai hotărât care vor fi sistemele pe care vrei să le transformi în echipamente inteligente?

Fiecare dintre ele necesită un kit de automatizare compatibil. Dacă deții mai multe sisteme de același fel (de exemplu, trei seturi de rulouri exterioare la ferestrele casei tale), kit-ul va avea componente comune (precum telecomanda), însă va conține trei motoare identice, câte unul pentru fiecare set de rulouri.

De aceea, trebuie să stabilești ce este prioritar pentru tine.

La Somfy, am categorisit sistemele din locuință după următoarele criterii:

  • Ferestre: rulouri exterioare, obloane batante, jaluzele venețiene exterioare, jaluzele interioare, perdele sau falduri;
  • Siguranță: video interfon, camere video;
  • Acces: uși de garaj, porți de intrare în curte;
  • Exterior: copertine retractabile, pergole mobile;
  • Alte sisteme: audio, de iluminat, încălzire sau răcire etc.

Fiecare sistem pe care dorești să îl automatizezi trebuie să permită instalarea unui motor care să îi controleze mișcările. De asemenea, aceste sisteme trebuie să fie în stare bună de funcționare și să nu aibă defecte încă dinaintea instalării motoarelor.

Din fericire, produsele Somfy sunt adaptabile pentru orice tip de sistem pe care dorești să îl automatizezi. Fie că deții jaluzele standard sau metalice, uși de garaj cu deschidere laterală sau tip rulou, există câte un motor Somfy compatibil cu fiecare.

#2 Verifică poziția router-ului WiFi

Majoritatea sistemelor de automatizarea casei pot fi controlate și de pe smartphone, tabletă sau laptop, cu ajutorul unei conexiuni la internet.

Dacă dorești să controlezi copertina de pe smartphone cât te afli pe terasă, trebuie să te asiguri că semnalul wireless este suficient de puternic și pe terasa ta.

Asigură-te că în orice punct al locuinței tale, semnalul WiFi este puternic, pentru a nu fi nevoit să folosești datele mobile ca să îți controlezi echipamentele motorizate de pe telefon.

Poziționează router-ul în centrul casei tale, dacă este posibil acest lucru, astfel încât semnalul să se distribuie în mod egal.

Dacă deții o casă de dimensiuni mari, ia în considerare folosirea de extensii pentru semnalul Wireless sau cel puțin un router suplimentar.

#3 Verifică sistemul de cabluri și prize

Majoritatea motoarelor Somfy necesită alimentarea la cea mai apropiată sursă de energie electrică. Ele sunt dotate și cu baterii de rezervă, însă acestea se activează doar în momentul unei pene de curent.

De aceea, trebuie să te asiguri că există surse de curent electric funcționale, în apropierea sistemelor pe care dorești să le automatizezi. În caz contrar, va fi necesar să recurgi la o improvizație folosind prelungitoare.

De asemenea, asigură-te că sistemul de energie electrică este verificat de un specialist și se află în stare bună de funcționare, pentru a evita orice neplăceri.

Din fericire, toate motoarele Somfy sunt dotate cu protecție împotriva scurtcircuitelor și nu se vor defecta în cazul unor întreruperi bruște.

#4 Alege locul sistemelor de control

Echipamentele motorizate de automatizare din casa ta pot fi controlate atât de pe smartphone, cât și folosind telecomenzi sau panouri montate în perete.

Pentru momentele în care smartphone-ul sau telecomanda nu sunt la îndemână, ai nevoie de un panou sau ceas programabil montat în perete (Smoove, Chronis Smart, Centralis Uno etc).

Alege un loc accesibil și vizibil unde va fi plasat acest sistem. Poziționarea acestuia trebuie să fie la o înălțime medie, ca să aibă acces chiar și copiii, în cazul în care vor avea nevoie.

Te simți pregătit?

Procesul de automatizare a casei va fi foarte ușor, dacă ai totul bine pus la punct.

Toate sfaturile despre care am vorbit mai devreme sunt măsuri de precauție pe care trebuie să le iei, înaintea aducerii unor sisteme de automatizare în locuința ta.

Însă, toate aceste sugestii sunt generale. De aceea, mai avem un sfat important pentru tine: consultă-te cu cel mai apropiat partener Somfy în privința echipamentelor pe care dorești să le achiziționezi. Acesta te va îndruma și îți va oferi soluții adaptate nevoilor tale.

Ești gata? Începe chiar acum automatizarea casei tale și găsește un punct de vânzare Somfy!

Copyright foto top: @Somfy SAS / Arnaud Childéric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *