unde radio

Cum comanzi o locuinta automatizata prin unde radio

Dacă ești în căutarea de soluții confortabile și moderne pentru o locuinta automatizata sau o clădire de birouri, tehnologia recomandată pentru tine trebuie să fie pe bază de comenzi RTS – Radio Transmission System.

Comanda RTS se realizează prin unde radio, astfel încât nu este necesară o comandă suplimentară cablată. Undele radio sunt unde electromagnetice care au frecvențe pornind de la câțiva kHz până la ordinul GHz-ilor. Aceste semnale călătoresc prin aer cu viteza luminii în vid și pot trece prin majoritatea corpurilor nemetalice, inclusiv corpul omenesc, fără să fie dăunătoare pentru organism.

Funcționarea sistemelor cu tehnologie RTS se face pe un principiu simplu: transmițătoarele (precum telecomenzile, comutatoarele sau senzorii) transmit funcții, codate ca telegrame din unde electromagnetice, cu  un cod rotativ de 16 milioane de combinatii, lucrul ce face imposibila copierea telecomenzii,  pentru a către un dispozitiv numit receptor radio. Aceste receptoare pot acționa consumatorii electrici, astfel încât acestea să execute comanda transmisă. Sistemele Somfy de motorizare care folosesc tehnologia RTS nu au nevoie de o antenă externă pentru recepționarea comenzilor, aceasta fiind integrată deja în dispozitiv.

Somfy România pune la dispoziția utilizatorilor o gamă largă de sisteme de comandă care au la bază tehnologia RTS. Aceste sisteme pot fi modificate ulterior, chiar și după instalare, putând fi completate cu alte sisteme și comenzi.

Avantajele principale ale acestor sisteme pentru o locuinta automatizata sunt montajul rapid, exploatarea facilă și utilizarea confortabilă. Este recomandată utilizarea sistemelor RTS de la case de locuit până la clădiri de mărime medie.

Somfy automatizari porti

Motoarele care au incorporate receptoare radio permit modificarea poziției acestora cu ajutorul sistemului de comandă care poate fi comutator de perete sau telecomandă. Tehnologia radio oferă posiblitatea asocierii cu sistemului de comandă cu telecomenzi, emițătoare, senzori de vânt și lumină. Acestea pot fi grupate în mai multe feluri:

 • Acționare simplă pentru un singur sistem de umbrire (rulouri)
 • Acționare simplă pentru mai multe sisteme de umbrire (rulouri, jaluzele, marchize)
 • Controlul sistemelor de umbrire cu ceas programabil
 • Acționare simplă pentru protecție automată împotriva vântului
 • Acționare automată prin senzor de vânt și soare

Locuinta automatizata: sisteme de comandă cu tehnologia RTS

#1 Smoove Origin RTS

Acesta este un comutator radio de perete care permite acționarea simplă a unuia sau mai multor motoare sau receptoare radio cu un singur canal.

Smoove Origin RTS este prevăzut cu butoane de acționare și cadre de fixare pentru o poziționare facilă și rapidă pe perete, fără să fie nevoie de alt cadru sau de cablaje care pot dăuna aspectului încăperii.

Acest dispozitiv poate fi utilizat pentru toate receptoarele Somfy pentru exterior sau incorporate.

#2 Smoove 1 RTS

Acesta este un dispozitiv de control plasat pe perete care permite controlul pe verticală printr-o singură atingere a mai multor tipuri de sisteme de umbrire și echipamentelor radio. Acesta este dotat cu un modul favorit „my” care permite setarea unui scenariu favorit al sistemelor de umbrire, în funcție de preferințe.

Panou Smoove 1 RTS

Este un dispozitiv inovator, având o suprafață de acționare tactilă și este disponibil într-o gamă largă de culori și module.

#3 Telis 16 RTS

Aceasta este o telecomandă elegantă și ușor de programat care deține 16 canale și afișaj LCD. Telecomanda Telis 16 RTS poate fi folosită pentru a acționa orice sistem Somfy care folosește tehnologia RTS: rulouri, marchize, jaluzele, perdele, uși de garaj, porți de acces, rolete textile.

Toate cele 16 canale pot fi utilizate în același timp și fiecare poate fi denumit în limba română, pentru o utilizare cât mai simplă.

Telecomanda universala Telis 16 RTS

Funcționează pe bază de baterii AAA și distanța maximă de acționare a acesteia este de 150 metri în câmp deschis și 20 de metri prin doi pereți de beton cu grosimea de 20 cm.

Poți citi aici mai multe detalii despre această telecomandă pentru locuinta automatizata.

#4 Telis 6 Chronis

Cu ajutorul acestei telecomenzi, se pot programa 6 grupuri de sisteme de umbrire pentru fiecare zi a săptămânii, pe baza a 6 programe diferite. Astfel, fără să fie nevoie de efort suplimentar, pe toată durata unei săptămâni, sistemele de umbrire și de iluminat vor funcționa automat, după un program fixat.

Această funcție este de folos în special în cazurile în care ești plecat de acasă, pentru a simula prezența în locuință și a „păcăli” persoanele străine cu intenții negative.

Așa cum am menționat și într-un articol anterior, Telis 6 Chronis este telecomanda care îți face viața mai ușoară.

Indiferent de tipul acestora, telecomenzile Somfy sunt dotate cu protocoale de siguranță rolling code cu 16 milioane de combinații. Aceste protocoale constă într-o serie de coduri de siguranță care nu permit folosirea altor tipuri de telecomenzi pentru acționarea sistemelor de umbrire sau de acces de către persoanele străine.

#5 Centralis Uno RTS

Acesta este un comutator radio de perete care este destinat tuturor motoarelor tubulare cu comandă pe cablu.

Permite acționarea rapidă a sistemelor de umbrire sau acces cu ajutorul tastelor de acționare. Prin transmiterea de unde radio către motoarele sistemelor, Centralis Uno RTS poate comanda setarea a două poziții intermediare: inferioară și superioară, oferind posibilitatea setări sistemului de umbrire, de exemplu, în poziție de aerisire sau semi-închidere.

Centralis Uno RTS

Un mare avantaj al acestui dispozitiv este faptul că acesta este a atât comutator cât și receptor radio în același timp.

#6 Chronis Smart RTS

Acest dispozitiv pentru locuinta automatizata este un temporizator central programabil radio care permite acționarea tuturor sistemelor de umbrire în baza unui program stabilit săptămânal.

Distanțele lui de acționare sunt de 20 m în interior și de 200 m pentru sistemele aflate în exterior.

Sistemul permite setarea de 4 moduri diferite de funcționare:

 • Program săptămânal, care permite setarea momentelor diferite pentru deschiderea sau închiderea sistemelor de umbrire
 • Program de siguranță, care permite declanșarea aleatorie, simulând prezența unui spațiu locuit
 • Program cosmic, care acționează sistemele în funcție de apusul sau răsăritul soarelui
 • Program oprit, care permite oprirea comenzilor radio și acționarea manuală a sistemelor.

#7 Senzori interni de luminozitate și temperatură

O modalitate eficientă din punct de vedere energetic și inovativă de a acționa sistemele de umbrire din locuință sau clădire este bazată pe folosirea senzorilor de luminozitate, vânt și temperatură cu tehnologie RTS.

locuinta automatizata - senzori pentru locuinta

Câteva exemple de senzori radio sunt:

 • Thermosunis Indoor WireFree RTS: acest sistem este destinat folosirii interioare și acționează în mod automat orice sistem de umbrire în funcție de condițiile de lumină și temperatură.
 • Sunis Indoor WireFree RTS: acest senzor acționează automat sistemele de umbrire în funcție de condițiile de lumină.
 • Eolis Sensor RTS cu LED: senzor de vânt radio care acționează sistemele de umbrire exterioară în funcție de condițiile meteo.

De peste 9 ani, Somfy în România distribuie cu succes produse destinate sistemelor de umbrire, porților de acces și ușilor de garaj care permit automatizarea acestora și adaptarea în funcție de preferințele utilizatorilor și condițiile de vreme. De aceea, este mult mai confortabil să locuiești într-o locuinta automatizata!

Pe plan internațional, Somfy este prezentă în 56 de țări, având 8 fabrici și peste 220 de milioane de utilizatori mulțumiți.

Dacă ești în căutarea unei soluții confortabile și moderne pentru automatizarea unei clădiri sau a locuinței tale, îți recomandăm să vizitezi pagina www.somfy.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *