Cum obtii mai mult confort folosind lumina naturala

Se spune că soarele este sursa stărilor de bine, a sănătății și a energiei pe care o avem zi de zi. Probabil de aceea se explică faptul că starea noastră se schimbă în funcție de vreme și, în zilele ploioase, când nu prea avem parte de lumina naturala solară, nivelul nostru de energie scade.

Lumina naturală este și o sursă de productivitate, fapt demonstrat printr-o serie de studii. De exemplu, dintr-un studiu al World Green Building Council din 2014, s-a dovedit că în instituțiile de învățământ, elevii cu note mai mari și cu rată mai mică de absenteism sunt de obicei amplasați în pe rândurile de bănci din apropierea ferestrelor. În companii, angajații care au birourile plasate în apropierea ferestrelor sunt și ei mai productivi, comparativ cu cei care au birourile în încăperi fără ferestre.

Tot din acest motiv, probabil cu toții simțim că suntem mai productivi la locul de muncă în prima parte a zilei, când lumina naturală este mai intensă. Radiațiile UV sunt vitale pentru corpul nostru, în procesul de secreție a vitaminei D. În plus, soarele ne reglează ceasurile biologice zilnic și ne menține echilibrul între cortizol și melatonină.

Având toate aceste beneficii, mai putem adăuga și faptul că lumina naturală este gratuită și, cu cât ne bucurăm mai mult de ea, cu atât economisim mai multă energie electrică!

Soluții dinamice de management pentru lumina naturala

Într-o clădire de birouri, iluminatul artificial consumă până la 35% din costurile totale de energie electrică.

Creșterea productivității angajaților cu ajutorul luminii naturale și reducerea costurilor de energie electrică sunt motivele principale pentru care o clădire de birouri necesită soluții dinamice de umbrire și gestiune a luminii naturale.

Ferestrele din fațada unei clădiri sunt, în general, slabi conductori de energie. Acest lucru se datorează sticlei din care sunt realizate, un material care nu poate să transfere valorile optime de energie, izolare termică și raze UV necesare organismului uman pe tot parcursul anului.

Singura modalitate de a utiliza lumina solară la potențialul maxim este prin combinarea inteligentă a funcțiilor de bază din clădire, precum soluții dinamice de umbrire, alegerea corectă a tipului de sticlă și a sistemelor de climatizare, încălzire și iluminare.

Cheia spre succes constă atât în alegerea corectă a soluțiilor menționate cât și folosirea corectă a acestora.

Impactul sistemelor de umbrire asupra confortului vizual

Iată cum arată o zi obișnuită la birou, în condițiile în care nu folosim niciun sistem de umbrire:

fara sistem umbrire

Chiar dacă la o primă vedere nu pare să fie ceva în neregulă cu această imagine, efectele asupra angajatului care lucrează la acest birou zi de zi se cunosc în timp și se pot manifesta prin scăderea abilității de concentrare, menținere a atenției și eficienței acestuia.

Iată cum arată o zi obișnuită într-un birou care folosește sisteme de umbrire:

cu sistem de umbrire

După cum se poate observa, imaginea este surprinsă la aceeași oră din zi, în același birou. Observați diferența?

În cea de-a doua imagine, impactul luminii asupra obiectelor din încăpere este mai mic, nivelul de umbrire este redus și se creează un ambient vizual plăcut, comparativ cu prima imagine. Există mai puține elemente de distragere a atenției și, confortul de lucru fiind sporit, angajatul care lucrează la acest birou poate da un randament mai mare.

Cum putem obține acest confort?

Pentru a asigura confortul vizual și termic sporit, puteți opta pentru folosirea de sisteme dinamice de umbrire cu posibilitatea de a urmări automat lumina solară. Astfel, lamelele jaluzelelor se vor deplasa la un unghi de 90 de grade față de proiecția razelor solare, pentru a menține pătrunderea luminii naturale în încăpere într-un mod neintruziv.

monitorizare soare

Pentru mai multe detalii despre gestiunea automată a unei clădiri, citește articolul Cum gestionezi automat o cladire de birouri.

La Somfy, lucrăm în continuu de zeci de ani pentru a dezvolta sisteme de control al luminii pentru clădiri care să îndeplinească cerințele din prezent și viitor.

Copyright fotografie top: ©Somfy SAS / Getty Images

Comentarii

    • Claudiu, în acest articol am prezentat noțiunea generală de sistem de umbrire. În imaginea dată ca exemplu, sistemul folosit este alcătuit din jaluzele interioare orizontale, ale căror lamele se deplasează automat în funcție de unghiul de propagare al razelor solare. Totuși, în locul acestora ar putea fi folosite la fel de bine și jaluzele venețiene exterioare sau chiar storuri romane și draperii. Efectul rezultat este același, cât timp aceste sisteme sunt automatizate cu motorizarea corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *