Cum iti poate oferi locuinta ta un stil de viata sanatos

A avea un stil de viata sanatos presupune mai întâi să te informezi, apoi să îl aplici în mediul în care trăieşti. Majoritatea oamenilor petrec o mare parte din timpul lor acasă. Dacă lucrezi la construcţia sau renovarea locuinţei tale, atunci vei putea avea grijă ca fiecare componentă să protejeze atât mediul înconjurător, cât şi pe tine.

Cu siguranţă, protejarea planetei nu înseamnă un abuz asupra portofelului tău şi nici compromisuri care îţi vor face traiul greu, doar de dragul unei fapte bune, care poate trece neobservată. Că îţi poţi construi un stil de viata sanatos, ai nevoie de o decizie echilibrată, care să fie tentantă şi nu îngrijorătoare. Ceea ce te poate afecta cel mai mult în propriul cămin este lumina, temperatura şi calitatea aerului. Aceste aspecte îţi pot oferi un stil de viata sanatos sau, în cel mai rău caz, afecţiuni respiratorii dezvoltate în câţiva ani.

Înainte de construire sau renovare

Internetul oferă multe posibilităţi, însă pentru a economisi energie electrică, fără să afecteze suprafaţa de mişcare, ai nevoie de sfatul unor specialişti. Primul profesionist care va influenţa viitoarea construcţie este arhitectul. El poate proiecta casa astfel încât să fie cât mai mult expusă la lumină, însă nu în exces. Datoria lui este să o orienteze în aşa fel încât tu să beneficiezi doar de avantajele luminii naturale, în cantitate potrivit de mare.

În acelaşi timp, fiecare dintre accesoriile care îţi alcătuiesc casa şi curtea trebuie analizate pe termen lung. Poate că un jacuzzi poate transmite un efect terapeutic şi relaxant iniţial, însă pică cu brio testul eficienţei energetice, după ce va începe să îţi mărească, semnificativ, factura pentru curentul electric consumat.

Izolarea zidurilor este deja necesară, iar noi opţiuni de materiale apar pe piaţă aproape anual. Pentru o locuinţă în care să ai parte de un stil de viata sanatos, ai o gamă de materiale eficiente, care nu eliberează substanţe toxice, ca de exemplu formaldehide. Printre ele, se numără vata de sticlă, vata minerală, poliuretanul pe bază de soia, celuloza şi unele spume izolante.

Calitatea aerului din casă

Un cămin sănătos are nevoie, în primul rând, de o aerisire completă şi de echilibru. Dacă aerul şi lumina pot fi uşor de controlat, economiseşti şi timp. Pentru a nu deveni încărcat cu fel de fel de substanţe chimice, aerul are nevoie să fie schimbat. Însă, înainte de a-ţi alege ferestrele, trebuie să te gândeşti la vopsele, adezivi şi alte produse de gen.

Ca să fie cât mai sigure, ele trebuie să aibă un conţinut cât mai scăzut de „compuşi organici volatili” (VOC). Sistemele de aerisire, de asemenea, pot fi eficiente, pentru că majoritatea utilizează aerul eliminat pentru a optimiza temperatura celui introdus în camere.

Lumina naturală pentru sănătateStil de viata sanatos Somfy (2)

Ferestrele de tip termopan sunt la modă. Pentru o eficienţă ridicată, poţi alege seturi de
câte trei geamuri. În plus, un set de luminătoare bine izolat va tempera lumina intrată în casă, fără a irosi energie. De asemenea, poţi aduce totul la un nivel mai înalt, chiar şi estetic, atunci când instalezi un set de tuburi care transferă lumina din pod sau alte zone nelocuite.

Cum se luminează o casă verde

Cele mai folosite becuri, în ultimul timp, sunt tipurile economice. Atâta timp cât sunt manevrate corect, ele au o viaţă mai îndelungată decât cele clasice. Însă, pentru un plus de relaxare estetică, poţi apela la LED-uri, pe care le poţi echipa cu senzori. Şi aici consumul poate fi echilibrat de specialişti, care vor avea grijă să ai nevoie de cât mai puţină lumină artificială.

Totuşi, lumina în exces poate afecta atât calitatea aerului, cât şi mobila expusă la razele solare. De aceea, sistemele de umbrire pot fi echipate cu senzori care au grijă de acest aspect. Pentru a economisi tot ce se consumă la încălzirea apei, poţi folosi şi pompe de căldură, care expun apa la lumina puternică a soarelui.

O casă plăcută, din punct de vedere estetic şi eficientă energetic înseamnă o mare parte dintr-un stil de viata sanatos, care include şi alegerea unor aparate electrocasnice de clasă A, instalaţii de apă cu „debit scăzut”, dar şi instalarea tuturor echipamentelor cu ajutorul unor specialişti acreditaţi, precum profesioniştii Somfy.

Un stil de viata sănătos poate fi trăit și într-o locuinta verde.

Comentarii

  1. Pingback: Cum iti poate oferi locuinta ta un stil de viata sanatosCasa Somfy | Bun De Citit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *