videoproiector

Cum sa iti alegi un videoproiector

Zilele de vară sunt, uneori, brăzdate de pete de ploaie şi vreme mohorâtă. În acest caz, una dintre opţiuni e să te uiţi la un film bun în casă. Apeşi pe un buton, cobori ecranul de proiecţie şi te bucuri de noul tău videoproiector.

Dar ce se întâmplă în cazul în care nu l-ai cumpărat încă sau el trebuie înlocuit? Pentru ca un videoproiector să ofere calitate şi rezistenţă în timp, are nevoie de o alegere bună din partea ta. Îţi oferim câteva sfaturi care să te ajute să optezi pentru un videoproiector cu adevărat profesionist.

Ce se găseşte pe piaţă?

Aparent, videoproiectoarele se găsesc din belşug atât în magazine, cât şi pe internet. Aproape toate companiile cunoscute au în portofoliu mărci de videoproiector. Iar avantajele unui film văzut pe ecranul de proiecţie, comparativ cu televizorul, merg de la un echilibru în consumul curentului electric şi evitarea instalării unei dependenţe de programele tv până la opţiunea de a vedea un film dinamic 3D, la dimensiuni şi un impact potrivit.

Totul e simplu. Apeşi pe un buton, închizi toate rulourile din casă, iar un alt buton de pe aceeaşi telecomandă îţi va pregăti ecranul de proiecţie.

Până la acel moment, însă, trebuie să ai grijă să alegi un videoproiector potrivit nevoilor tale, dimensiunilor camerei şi distanţei până la canapeaua de unde vizionezi un film; un videoproiector care nu te va dezamăgi după primele utilizări va avea un preţ de patru cifre.

Apoi, cel dintâi criteriu de cumpărare este ca produsul să fie destinat utilizării home cinema, nu business sau gaming. Fiecare dintre cele trei posibilităţi înseamnă caracteristici diferite.

Ce trebuie să aibă un videoproiector?

În primul rând, o rezoluţie potrivită. Aceasta înseamnă numărul de pixeli necesar, iar în cazul filmelor, specialiştii de la Projector Central recomandă un minim de 1080 de pixeli. La final, totul trebuie să se încadreze între 1.000 şi 2.000 de lumeni (unitatea de măsură pentru luminozitate).

Apoi, luminozitatea decide şi ea o parte din calitatea filmului vizionat. Pentru locuinţa ta, este nevoie să studiezi toate aspectele tehnice ale proiectorului. Dacă gradul de luminozitate e mediu înspre mic, există şansa ca proiectorul să aibă un sistem video incorporat, care să îi îmbunătăţească posibilităţile.

Însă, cea mai importantă caracteristică a unui videoproiector este contrastul. Cu cât acesta e mai mare, cu atât imaginile vor fi mai clare, iar nuanţele de fond mai vizibile. Dacă studiezi un videoproiector ce are un contrast mic, cel mai probabil el e destinat uzului în interiorul companiilor, acolo unde cel mai mult contează luminozitatea.

Acum, că ai stabilit ce îţi doreşti de la viitorul tău videoproiector, studiază-i posibilităţile de conectare. Din păcate, au existat pe piaţă modele fără mufele necesare conectării, pentru că tehnologia a evoluat, televizoarele sunt acum HD, iar produsele încă neadaptate la cererile unui laptop sau a unui televizor nou sunt încă în stocurile unor magazine.

Lampa cu ajutorul căreia se proiectează filmul are o durată de viaţă, în medie, de 2-3 ani. Astfel, pentru a evita drumuri spontane în magazinele specializate, poţi cumpăra becul de rezervă cu câteva luni înainte de data aproximativă de expirare a becului.

Videoproiectorul şi casa ta

Calitatea unui film văzut la videoproiector depinde, într-o mare măsură, de cât de întunecată e camera. Pentru ca un film să îţi arate toate detaliile lui, ai nevoie de întuneric deplin, cât mai apropiat de cel din sala de cinema.

Un videoproiector are, bineînţeles, nevoie de o cameră încăpătoare. Imaginile mari trebuie proiectate de la un nivel optim, fără să întâlnească niciun fel de obstacol. Poţi găsi pe piaţă inclusiv proiectoare portabile, în cazul în care ai nevoie să îl muţi.

Însă, totul depinde de planul pe care îl ai pentru proiectorul tău, o bună informare şi să îi verifici cu atenţie compatibilitatea cu PC-ul, laptopul sau DVD player-ul de care ai nevoie ca să te bucuri de film.

Îți dorim vizionare plăcută!

Comentarii

  1. Pingback: Cum sa iti alegi un videoproiector - Casa Somfy | Bun De Citit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *