Stiai aceste lucruri despre Somfy?

În prezent, grupul Somfy este o companie internațională care produce motoare și controale automate pentru acces și umbrire în case și clădiri comerciale. Brand-ul a devenit cunoscut în rândul tuturor profesioniștilor din domeniul automatizărilor pentru clădiri și dar și pentru publicul larg, datorită produselor sale inovatoare.

De-a lungul timpului, despre Somfy la nivel internațional putem spune că a avut o istorie îndelungată și a trecut prin multe schimbări. De aceea, astăzi, dorim să vă prezentăm câteva lucruri interesante despre Somfy dar și câteva aspecte mai puțin cunoscute despre evoluția acestui grup de companii inovatoare.

Despre Somfy – povestea începutului

În secolul al XIX-lea, în Valea Arve din Franța s-a dat startul industrializării. Era începutul mecanicii preciziei și, cu această ocazie, s-au dezvoltat o serie de noi companii.

Unul dintre antreprenorii din acea perioadă a fost Louis Carpano, care și-a înființat propria companie în Cluses, în 1851. A fost un inventator prolific și, la vremea sa, un om de succes.

70 de ani mai târziu, nepotul lui, Constant Carpano a continuat aventura începută de Louis. Alături de Charles Pons a înființat întreprinderea „Carpano & Pons”, cu scopul de a produce tot felul de obiecte pentru o gamă variată de domenii: telecomunicații, sport, produse de uz casnic și altele.

În 1960 a fost creată Societe Mecanique de Faucigny (Somfy), în urma restructurării întreprinderii „Carpano & Pons”. Succesul său inițial a venit din comenzile companiei-mamă. Însă, acesta nu avea cum să dureze prea mult timp pentru că în 1966, mecanica de precizie a intrat în criză.

Directorul Somfy de atunci, Philippe Zoellner, considera că este riscant ca firma să rămână doar un furnizor de componente mecanice. Așadar, a început să caute un domeniu în care Somfy să poată produce și vinde produse finite.

philippe zoellner

În același timp, Marche Roche, o companie din Lyon din domeniul producției de jaluzele și rulouri a avut o idee îndrăzneață: aceea de a-și motoriza produsele. Niciun producător de motoare nu a fost interesat să dezvolte produse special pentru sistemele de umbrire… În afară de Somfy.

În vremurile acelea, construcția unui motor tubular de dimensiuni mici, cu suficientă putere dar fără supraîncălzire, părea imposibilă.

Somfy a acceptat provocarea și, la finalul anului 1967, primul motor prototip a văzut lumina zilei. În acea perioadă, numele Somfy nu era cunoscut de către publicul larg. Știrea producerii acestui motor a fost răspândită în Franța și oamenii puneau la îndoială folosirea acestui produs în viitor.

Construcția primului motor tubular Somfy.

Primele motoare tubulare au apărut pe piața din Franța în 1968. Acesta a fost primul pas făcut înspre o nouă revoluție în tehnologie și către construirea unei povești de succes a ceea ce avea să devină Somfy mai târziu.

Știai că…

 • La început, Somfy s-a specializat exclusiv pe producerea de motoare pentru rulouri și jaluzele?
 • Prima filială Somfy a fost deschisă în 1969 de Paul Pfeffer, inginerul care a și reorganizat procesul de producție al motoarelor tubulare, în Tubingen, Germania?

paul pfeffer

 • A doua filială a fost deschisă de Rolf Sjostrom în 1970, în Malmo, Suedia?
 • Următoarele patru filiale au fost create de Louis Mathieu, Directorul Diviziei de Export din Franța, între 1977 și 1979?
 • Primii senzori de soare și vânt au fost lansați în 1980?
 • Rolf Sjostrom a înființat în 1980 Școala Somfy pentru a-și educa clienții cu privire la importanța utilizării automatizărilor pentru jaluzele și rulouri?
 • În 1984, principalul acționar la Somfy a devenit Grupul Damart, companie creată de familia Despature?
 • La finalul anilor ’80, a fost creată rețeaua de Experți Somfy, dedicată producătorilor și instalatorilor? În felul acesta, instalatorii au devenit ambasadori de brand.
 • În 1989, Somfy avea 12 filiale și exportul reprezenta 70% din vânzări?
 • În 1990, după Căderea Zidului Berlinului, Somfy a mai dezvoltat 16 filiale în Europa, inclusiv în Europa de Est?
 • La începutul anilor 90 a fost lansată gama HiPro, formată din motoare ușor de folosit cu costuri mici de producție?
 • În 1997, Somfy avea 1890 de angajați?

angajati Somfy 1997

 • Între anii 1984 și 1995, veniturile Somfy au crescut de 8 ori și între 1984 și 2000, de aproximativ 15 ori?
 • În anul 1999, Somfy deținea 10 companii și 30 de filiale?
 • În anul 2004, Tehnologia Radio Somfy (RTS) a atins primul succes din existența sa: vânzările motoarelor wireless reprezentau peste 30% din vânzările totale ale motoarelor?
 • În anii 2000, pentru sectorul comercial, Somfy a lansat proiectul de fațade bioclimatice, pentru a tripla eficiența energetică a clădirilor, a reduce impactul asupra mediului înconjurător și a crește confortul ocupanților?
 • Din anul 2004, Somfy a dezvoltat trei domenii principale de activitate: rulouri și copertine, porți și uși de Garaj respectiv ferestre și jaluzele?
 • În 2006, tehnologia Somfy a continuat să evolueze prin adoptarea protocolului de comunicație bidirecțional io-homecontrol?
 • În 2008, Somfy a fost împărțită în două ramuri mari: Somfy Activități și Somfy Participări?
 • În 2009, Somfy deținea 8 uzine de producție, 53 de filiale și servea peste 30.000 de clienți din întreaga lume?

dezvoltare produse Somfy

 • Valorile Somfy sunt: Îndrăzneală, Respect, Deschidere și Proximitate?
 • Somfy a produs peste 150.000.000 de motoare din 1980 până astăzi?
 • Somfy Activități operează în 60 de țări, cu 76 de filiale și 60 de birouri și agenții?
 • Până acum, Somfy a lansat peste 50 de produse?
 • În anul financiar 2014, Somfy a înregistrat venituri de peste 981,7 milioane de dolari?

Pentru mai multe informații despre grupul Somfy, urmărește acest video:

În ciuda evoluției sale de peste 45 de ani și a istoriei sale impresionante, conducerea din prezent consideră că Somfy este încă la început și mai are cale lungă de parcurs. Prioritatea lor sunt și cei peste 8000 de angajați, dezvoltarea lor și setarea unei mentalități antreprenoriale în fiecare filială.

În România, Somfy există din anul 2006 sediul central se află la Brașov. Mai multe despre Somfy România puteți afla de pe site-ul: www.somfy.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *