Economisim energie acasa

Metode de a economisi energie acasa

Tuturor ne plac locuințele cu ferestre mari, multă lumină naturală, aerisite și mai ales… cu costuri de întreținere mici.

Desigur, când vorbim despre aceste caracteristici, facem referire la o locuință verde, ceea ce a fost subiectul unui articol anterior. Dacă atunci am prezentat noțiunile de bază despre o locuință verde și am dat o serie de exemple din România, acum ne-am propus să aducem în discuție câteva metode prin care îți poți apropia consumul energiei de acasă cu cel al unei locuințe verzi.

Mai multă energie: gândește în afara panoului de siguranță!

Să presupunem că locuința ta este dotată cu geamuri termopane PVC iar rețeaua de electricitate și sistemul de încălzire funcționează fără probleme. Chiar dacă suntem în timpul verii și costurile pentru energie sunt mai reduse perioada aceasta, metodele ce le vom prezenta în continuare sunt aplicabile indiferent de anotimp.

#1 Alungă „vampirii” energetici!

Chiar și atunci când sunt oprite, dispozitivele electrice consumă curent doar pentru că sunt conectate la o priză. De aceea, aceste aparate se numesc „vampiri” energetici, pentru că ele consumă chiar și atunci când nu funcționează.

În țările dezvoltate, energia consumată de acești mici „vampiri” poate ajunge chiar și la 10% din totalul consumului de energie, în intervalul unei luni de facturare. Din acest motiv, cea mai simplă metodă de a reduce acest consum este pur și simplu să îți scoți din priză aparatele electronice și electrocasnice (cu excepție frigiderul) atunci când pleci de acasă și chiar și pe timpul nopții.

Trebuie doar să exersezi acest lucru până când devine un reflex și, în scurt timp, vei observa diferența. Dacă nu îți este confortabil să scoți din priză toate aparatele, poți folosi prelungitoare dotate cu un comutator, pe care îl închizi atunci când nu folosești dispozitivele conectate la el.

Dacă pleci într-o călătorie de câteva zile, este absolut necesar să scoți din priză toate dispozitivele din locuința ta, iar dacă pleci într-o călătorie mai lungă, este recomandat să scoți din priză și frigiderul, să îl golești de alimente și să îl lași cu ușa deschisă.

Un sfat suplimentar pentru a reduce consumul „vampirilor” energetici este să înlocuiești vechile electrocasnice cu unele de clasă A sau A+. Acestea consumă mai puțin curent și la funcționare, dar și cât timp sunt oprite și sunt conectate la o priză.

#2 Folosește rulouri motorizate

Telecomanda Somfy

Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Sunt multe motivele pentru care oamenii aleg să monteze rulouri automate la ferestrele lor. Știai că, printre acestea, se numără și economia de energie? Pe timpul iernii, rulourile închise creează efectul de izolație termică a ferestrelor și previn ca o mare parte din căldură să fie pierdută.

În majoritatea locuințelor, chiar dacă sunt bine izolate, căldura se pierde prin intermediul ferestrelor.  Astfel, un set de rulouri automate poate reduce eforturile sistemului de încălzire să compenseze căldura pierdută, scăzând consumul de energie pe durata unei luni cu până la 40%.

Vara, pe de altă parte, rulourile închise pot reduce pătrunderea căldurii în locuință, prevenind crearea efectului de seră. Astfel, ele mențin o temperatură plăcută și răcoroasă în interiorul locuinței dar și previn razele ultraviolete ale soarelui să dăuneze mobilei și pardoselii.

Poți opta pentru un senzor interior de soare pentru a asigura coborârea automată a rulourilor în caz de soare puternic, sau poți seta un scenariu preferențial, astfel încât rulourile să fie închise în anumite intervale ale zilei. În funcție de temperatura creată vara în locuința ta, este posibil să nu fie nevoie să folosești nici sistemul de aer condiționat.

#3 Folosește termostate și ceasuri programabile

ceas programabil Somfy

Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Termostatul poate fi setat să oprească sursa de încălzire atunci când nu ești acasă, iar ceasul programabil poate controla sistemele de umbrire în baza unui program stabilit de tine sau în baza unui program economic.

Astfel, sistemele de umbrire cu receptoare radio, interconectate cu ceasul, pot acționa astfel încât să prevină scăderile (sau creșterile) semnificative de temperatură din locuința ta.

#4 Petrece-ți mai mult timp în aer liber!

Acesta este mai mult un sfat bonus. Cu siguranță este un sfat pe care l-ai mai auzit, pentru că este benefic și pentru sănătatea ta. Dacă deții o curte, ești norocos. Trebuie să profiți cât mai mult de ea, să o amenajezi așa cum dorești și, ca să te simți ca și cum ai fi în sufragerie pe terasă, în zilele plăcute de vară, recomandăm să îți instalezi o copertină mobilă.

Te va proteja de soare și îți va permite să te relaxezi (sau să lucrezi) în aer liber, fără a fi deranjat.

În plus, cu cât petreci mai mult timp în aer liber, cu atât folosești mai puțin consumatorii de energie din locuință. Datorită aerului curat, capeți tu mai multă energie, lucrezi cu mai mult spor și te detașezi de stresul cotidian. Așadar, dacă ai o curte, trebuie să încerci și să profiți la maxim de ea!

Somfy_1658

Copyright: ©Somfy SAS / Photononstop

Locuința ta, transformată într-o locuință verde

Dacă pui în practică aceste sfaturi, locuința ta se va apropia de modelul unei locuințe verzi. Chiar dacă nu a fost construită urmând pașii de proiectare pentru o astfel de locuință, tu o poți transforma.

Întotdeauna, schimbarea locuinței tale începe cu tine și stilul tău de viață. Sperăm că în urma aplicării acestor sfaturi, să ai parte de un consum mai mic de energie electrică și de un randament mai mare de energie fizică.

Tu ce alte sfaturi pentru economisirea energiei în locuință ne-ai putea recomanda?

Imagine top: Copyright: ©Somfy SAS/Arnaud Childéric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *