Cum se formează fenomenul de condens?

Din nefericire, fenomenul de condens este prea bine cunoscut de noi. Indiferent de tipul de ferestre pe care îl avem în casă, mai devreme sau mai târziu ne vom confrunta cu acesta. Condensul este rezultatul direct al condițiilor moderne de trai, care deși au sporit confortul casei, au și acest efect neplăcut.

Sobele tradiționale au fost înlocuite, geamurile tradiționale la fel, pereții au fost izolați. Astfel, camerele au devenit mai călduroase însă au adesea mai puțină ventilație și circulație a aerului. Vaporii de apă nu mai au pe unde să se evapore și astfel se formează condensul. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât va crește și condensul. De aceea, este indicată o umiditate între 30% și 50% pe timp de iarnă. Jaluzelele, perdelele sau draperiile vă pot ajuta să țineți condensul sub control, fără ca acestea să fie afectate de acest fenomen.

Ce este de fapt, fenomenul de condens?

Condensul este de fapt apa rezultată în urma evaporării vaporilor de apă în încăpere. Vaporii apar în urma activităților din casă: respiratul, gătitul, spălatul dar și datorită plantelor de interior.

Factorii principali care cauzează condens

-Conținutul de vapori de apă din aer

-Temperatura din interiorul camerei

-Temperatura exterioară

În mod clar, nu avem cum să controlăm cel de-al treilea factor, însă pe primele două le putem controla.

1. Conținutul de vapori de apă din aer este cauzat de gătit, spălat și alte activități domestice și poate fi controlat prin instalarea ventilației corespunzătoare, care să asigure circulația aerului.

2. Temperatura se poate menține cu ajutorul geamurilor termoizolante , cu toate că și ferestrele cu geam termpon sunt uneori, învinse de condens.

Unde este localizat condensul?

fenomenul de condens

Pentru a putea controla condensul, este important să observăm unde anume se formează pe suprafața geamului. În funcție de locul său, putem determina cauza și soluția.

-Dacă obsevăm condens pe suprafața interioară a geamului, înseamnă că, temperatura camerei este prea joasă în raport cu nivelul vaporilor de apă

-Dacă observăm condens pe suprafața exterioară a geamului, avem de-a face cu un condens natural, care nu va deranja interiorul casei

-Dacă observăm condens pe cavitatea dintre cele două suprafețe, geamurile nu au fost instalate corect și au o problemă de etanșare.

Cum scăpăm de condens?

Condensul de pe geamul interior

-deschideți fereastra pentru a asigura ventilația naturală

-instalați hote deasupra aragazelor

-etanșați ușile interioare și țineți-le închise pentru a împiedica transferul de vapori dintr-o cameră în alta

-asigurați ventilația în toate camerele atunci când sistemul de încălzire este pe gaz

-creșteți temperatura din casă

-pe timp de iarnă, mențineți constant o sursă de căldură în casă

Condensul dinspre cavitate spre exterior

-etanșați cadrul și geamul secundar cu atenție sporită la îmbinări

Alte sfaturi:

-permiteți căldurii să ajungă la ferestre (poziționând surse de căldură în apropierea lor)

-deschideți ferestrele cel puțin câteva minute zilnic

-după ce faceți baie, închideți ușa și deschideți fereastra câteva minute

-aveți grijă la poziționarea perdelelor

Reținem deci, că deși neplăcut, condensul este un fenomen care apare în majoritatea clădirilor moderne, datorită slabei circulații a vaporilor de apă din aer și că poate fi controlat.

Sursă poză 1: wikimedia.commons.org, @mattbuck

Sursă poză 2: google.images.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *