Home Automation by Somfy

Home Automation: ce inseamna sa ai o casa automata

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dorit mereu să fie stăpâni. Este în natura noastră să controlăm tot ce ne înconjoară, să explorăm lumea în toate colțurile ei și să ne croim drumul către stilul de viață dorit.

Această dorință de explorare și căutare permanentă a confortului a dus la inventarea multor obiecte și tehnologii nelipsite din viața noastră în ziua de astăzi. Așa au apărut primele radiouri, mașini de calcul și sisteme de comandă fără fir, pentru care îi mulțumim fizicianului Nikola Tesla.

Home automation: o scurtă istorie

În 1898, Tesla inventează tehnologia de transmisie fără fir (wireless) și primele telecomenzi. Inițial, acestea erau folosite de el pentru a controla o barcă realizată în miniatură, prin transmiterea de unde radio.

Invenția lui a marcat începutul unei noi ere. În 1901, au apărut deja primele aplicații domestice motorizate și încă de aici începe istoria sistemelor de home automation (automatizare pentru locuințe).

Începutul secolului 20 a fost marcat de invenții domestice revoluționare, precum: aspiratorul electric motorizat, frigiderul, uscătorul de haine, mașina de spălat, fierul de călcat și prăjitorul de pâine.

Ideea de home automation a fost pentru prima dată răspândită prin intermediul ECHO IV, un sistem proiectat în anii `30 destinat să realizeze liste de cumpărături, să controleze temperatura din locuință și să pornească sau oprească diferite aplicații precum sistemul de iluminat. Însă, era prea devreme pentru ca acesta să genereze interes comercial.

Echo IV, Sursa foto: archive.computerhistory.org

Abia în anul 1966, acest sistem a fost pentru prima dată implementat. În aceeași perioadă, societatea franceză Societe Mecanique d’Outilage du Faucigny (Somfy), care exista deja din 1960, a făcut primii pași în domeniul Home Automation, care nu se putea numi încă o industrie la acea vreme.

Astfel, la finalul anului 1967, Somfy a dezvoltat primul motor tubular destinat automatizării jaluzelelor. A fost o perioadă excelentă, deoarece la începutul anilor 1970 a apărut pe piață primul microprocesor, care a facilitat dezvoltarea produselor pentru home automation la scară largă.

De aici, totul a devenit istorie.

Poți afla mai multe despre istoria grupului Somfy din articolul nostru: Stiai aceste lucruri despre Somfy?

Ce poti automatiza in propria locuinta?

Gândește-te la toate obiectele și sistemele pe care le controlezi, în fiecare zi, în locuința ta.

În zilele noastre, majoritatea dintre acestea pot fi controlate fără să mai fie nevoie să le atingi. Cu ajutorul unei telecomenzi sau unui smartphone cu o aplicație specială, prin internet wireless sau unde radio, poți să câștigi timp și să te relaxezi mai mult în propria casă.

Nu este nevoie să îți imaginezi scenarii SF sau faptul că home automation reprezintă un lux pentru tine. Este o opțiune realistă, pe care o poate implementa oricine în propria locuință, fie că este vorba de o casă sau un apartament.

Dezvoltarea la scară largă a echipamentelor pentru home automation a făcut ca prețul acestora să fie accesibil oricui.

Există foarte multe medii din locuința ta pe care le poți automatiza. Le vom împărți într-o serie de categorii, pe care le vom detalia în cele ce urmează.

Înainte de a începe să le citești, este important de menționat că toate sistemele de mai jos pot fi automatizate pe rând și individual.

Iată care sunt cele 5 categorii de sisteme pentru home automation:

#1 Sisteme de iluminat

Copyright: @Somfy SAS / RafałMeszka and Monika Filipiuk-Obałek

Intri în casă, aprinzi lumina. Este firesc să găsești rapid întrerupătorul, acesta fiind situat aproape de ușă, chiar la intrare. Credeai că se poate mai simplu de atât? Cu siguranță da!

Luminile pot fi controlate de pe telefon sau tabletă, chiar și dinainte să ajungi acasă. Sau, ele pot se pot aprinde automat în urma detectării prezenței tale, datorită unui senzor.

Din telecomandă sau de pe telefon poți controla intensitatea luminii, în funcție de preferințe. La fel poți controla orice sistem de iluminat din casa ta, chiar și cele exterioare, de pe balcon sau terasă.

Cu ajutorul sistemului Connexoon Terrace, poți chiar și verifica, de pe telefon, dacă ai uitat luminile aprinse pe terasă, după ce ai plecat de acasă.

#2 Sisteme de siguranță

Copyright: ©somfy SAS/arnauld childéric

La ce te gândești când auzi: „siguranța locuinței tale”?

Probabil primul lucru care îți vine în minte este sistemul de alarmă. Da, și acesta se poate activa sau dezactiva cu ajutorul unui smartphone sau din telecomandă. Datorită tehnologiei io-homecontrol® care funcționează pe bază de unde radio criptate, comunicarea cu sistemul tău de alarmă este acum posibilă.

Când vorbim de siguranță, ne mai putem referi și la interfon video respectiv camere de supraveghere.

Video interfonul de la Somfy este o soluție ușoară și sigură care îți permite să afli mereu cine se află la ușa sau la poarta ta.

Camerele video Visidom sunt o soluție inovativă care îți permite să vezi oricând, de oriunde, tot ce se întâmplă în locuința ta sau în curte. Cu ajutorul unui smartphone, poți avea acces la imagini live transmise de aceste camere de supraveghere 24 / 24, chiar dacă ești plecat în celălalt capăt al lumii.

#3 Sisteme de acces

Copyright: @Somfy SAS / Stephane Rambaud

Tu cât preț pui pe accesul în locuința ta?

Dacă locuiești la casă, cu siguranță te va avantaja o poartă automată. Tu poți alege dacă vei deschide poarta din telecomandă sau de pe smartphone, încă dinainte să ajungi acasă, sau dacă dorești să se deschidă automat doar la detectarea prezenței tale.

Sistemul Connexoon Access, lansat recent de Somfy în România, îți permite acest lucru. Datorită geolocalizării cu ajutorul aplicației mobile și a GPS-ului, nu mai este nevoie să faci niciun efort pentru a intra cu mașina în curtea ta.

Trebuie doar să te îndrepți înspre poartă. Când ești la distanță de câțiva metri, aceasta se va  deschide automat pentru tine și se va închide după ce ai intrat în siguranță în curte.

La fel poți proceda și cu ușa de garaj. Astfel, dacă e vreme ploioasă sau ninsoare, nu trebuie să cobori din mașină decât după ce ești în siguranță, parcat în garaj.

#4 Sisteme de încălzire / răcire

Copyright: @Somfy SAS / RafałMeszka and Monika Filipiuk-Obałek

Există deja de mulți ani termostatele, care te ajută să controlezi funcționarea centralei tale termice. Însă, sistemele de home automation au dus la apariția termostatelor inteligente. Acestea pot fi programate în avans, astfel încât să nu fie nevoie să îți mai faci griji în privința temperaturii din locuința ta pe termen lung.

Pur și simplu programezi scenariile de temperatură dorite și de restul se ocupă sistemul. De exemplu, poți alege să setezi o temperatură minimă de activare a sistemului de încălzire într-un anumit interval orar, când nimeni nu este acasă, și alt prag de temperatură, mai mare, după o anumită oră și peste noapte, când familia ajunge acasă.

Un termostat inteligent poate fi similar unui termostat clasic (panou de control cu afișaj LCD fixat în perete sau portabil), însă poate fi și integrat într-o aplicație mobilă, cu ajutorul sistemului Tahoma®.

#5 Sisteme de umbrire

Copyright: @Somfy SAS / Arnaud Childéric

Vrei să folosești la potențial maxim lumina și temperatura solară? Un sistem de umbrire controlat din telecomandă poate aduce economii semnificative de energie în locuința ta.

Sistemele de umbrire pot fi interioare (jaluzele, perdele, falduri, rolete…), exterioare (rulouri, jaluzele exterioare, obloane batante…) sau de terasă (copertine, pergole…).

Indiferent ce fel de sisteme din cele enumerate folosești în locuința ta, ele pot fi automatizate ca să lucreze singure pentru tine.

Închipuie-ți cât de confortabil este ca jaluzelele sau rulourile să se deschidă sub privirea ta, atunci când dorești, fără ca tu să faci niciun efort. Poți alege să le controlezi din telecomandă, dintr-un panou montat în perete sau chiar de pe smartphone, cu ajutorul sistemelor Tahoma® sau Connexoon Window.

Ce poate fi mai plăcut decât să fii mereu conectat cu locuința ta, să știi mereu în ce stadiu se află toate aceste echipamente și să le poți acționa chiar și atunci când ești plecat?

Așa cum poți observa, tehnologia pentru home automation a devenit atât de accesibilă încât oricine poate să ducă acel stil de viață confortabil la care până acum visa. Fiecare dintre sistemele menționate mai sus sunt comercializate de Somfy în România și îți pot face viața mai ușoară dintr-o singură apăsare de buton.

Acum, nu mai ai niciun motiv să consideri un lux automatizarea locuinței tale. Viitorul este la un click distanță.

Copyright foto top: ©somfy SAS/arnauld childéric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *