organizare garaj

Idei practice de organizare a garajului tau

Ți s-a întâmplat vreodată să nu-ți mai găsești trusa cu scule, deși știai că ai lăsat-o în garaj?

Probabil nici ție, la fel cum nici mie și niciunui alt bărbat nu îi place să caute minute în șir un ciocan, o șurubelniță sau o bidinea sub maldărele de cutii și obiecte puse unele peste altele în garaj.

De aceea, noi ne-am gândit ca, în anul 2017, să începem o serie de articole menite să te ajute să te organizezi mai bine la tine acasă. Primul din această serie va fi despre organizarea eficientă a garajului tău, astfel încât să-l poți folosi atât pentru parcarea mașinii, cât și cu scop de depozitare sau chiar atelier de lucru.

Pentru că, în mod evident, nu ai timp de pierdut, hai să începem cu sfaturile propriu zise.

Sfaturi de organizare a garajului

#1 Curățenia

Deseori, garajul devine spațiu de depozitare pentru obiectele de care vei avea nevoie la un moment dat.  Însă, după un timp, te trezești cu numeroase cutii și obiecte care nu au ce căuta în garaj sau cu obiecte de care nu vei mai avea nevoie vreodată.

De aceea, primul pas este să scoți afară tot ce ai în garaj și să începi să reorganizezi: separă tot ce ai nevoie de ce nu ai nevoie și de ce ar trebui depozitat în altă parte.

De exemplu, în garaj nu ar trebui să depozitezi obiecte de igienă, decorațiuni de sărbători, electrocasnice sau electronice vechi, mobilier vechi, haine sau accesorii de călătorie. O spunem pentru că aceste obiecte te vor încurca la un moment dat, nefiind folosite în garaj sau în apropierea lui. Ele pot fi depozitate în podul casei sau în debarale, iar o parte din ele, precum mobilierul, electronicele sau electrocasnicele vechi pot fi recondiționate sau vândute.

#2 Începe de la zero

După ce ai terminat operațiunea „golirea garajului”, vei fi surprins cât de mult spațiu ai de fapt la dispoziție.

Poți acum să cureți praful din garajul tău, să mături și să începi să te gândești cum îl vei reorganiza. Poți profita de ocazie în această etapă, dacă vrei, chiar și să îți zugrăvești garajul.

Ține cont că, oricare ar fi scopul secundar garajului tău, în primul rând el este destinat protecției mașinii / mașinilor tale. De aceea, nu vei depozita nimic pe centru, toate obiectele pe care le vei pune trebuie să fie de-a lungul celor patru pereți.

#3 Reorganizarea

Înainte de a începe depozitarea obiectelor în garaj, gândește-te cum poți eficientiza spațiul mai bine. Fiind vorba de organizarea de-a lungul pereților, iată câteva idei de ce poți să îți montezi (dacă nu ai deja):

  • rafturi suspendate pentru obiectele pe care vrei să le lași la vedere
  • dulapuri metalice care să fie lipite de perete, pentru obiectele care au nevoie să fie protejate de umiditate sau praf
  • cârlige de prindere de perete, pentru uneltele de curățenie, diverse scule, găleți sau utilaje pe care vrei să le lași la vedere
  • sisteme cu scripeți prinse de tavan, pentru a îți permite să fixezi în tavan diferite obiecte de lungime mare precum scară, lopeți, greble etc.

Dacă ai nevoie de o masă de lucru sprijinită de un perete sau de un spațiu liber pentru a sprijini o bicicletă sau diferite utilaje agricole, atunci dulapurile suspendate sunt o soluție potrivită.

Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Chiar dacă alegi dulapuri sau rafturi, ține cont să lași o distanță între porțiunea de sus și tavan de cel puțin 40 cm.

În plus față de montarea mobilierului de garaj, poți lua în considerare folosirea de cutii de depozitare din plastic. Aceste recipiente pot fi transparente, ca să îți fie mai ușor să identifici obiectele pe care le conțin.

#4 Sortarea obiectelor

Din procesul de organizare garaj, o etapă importantă și decisivă pentru folosirea ulterioară a acestui spațiu o constituie sortarea obiectelor.

Încă de când le readuci în garaj să le depozitezi în rafturi și cutii, trebuie să le împarți pe categorii în funcție de scopul lor: sportive, grădinărit, scule și utilaje, decorațiuni etc.

Deși poate fi o etapă plictisitoare, mai ales dacă ai multe obiecte, sortarea obiectelor pe categorii este esențială și se face o singură dată, la început. După aceea, îți va fi mult mai simplu să-ți folosești garajul pentru activități viitoare.

Ca să eficientizezi timpul, poți ca în această etapă să și pui deoparte obiectele deteriorate sau cele de care nu vei avea nevoie, pentru a le vinde sau arunca.

Așează apoi cu grijă pe rafturi și în cutii toate obiectele, accesoriile și utilajele pe care vrei să le păstrezi și de care vei avea nevoie de acum înainte.

Așa cum poți observa, cu puțină răbdare, poți organiza garajul într-un mod eficient, indiferent de dimensiunea lui. Cu puțină creativitate, el se poate transforma în atelier de lucru, spațiu de repetiții sau chiar sală de petrecere, în caz că îți permite spațiul și vrei să îi dau o nouă utilitate.

Totuși, în loc să petreci ore în șir căutând obiectele de care ai nevoie prin toată casa, mai bine le depozitezi într-un loc de care să știi bine, în garaj. Știm că procesul de organizare a garajului poate dura câteva ore, însă el se face o dată la câțiva ani, timp în care efortul tău va fi răsplătit.

Spor la treabă!

Copyright foto top: ©somfy SAS/arnauld childéric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *