intretinere porti de acces

Cum intretii portile de acces pe timp de iarna?

Locuiești la curte? Atunci probabil ești prins deja în febra pregătirilor pentru iarnă: amenajări, decorațiuni, cadouri pentru cei dragi… dar și curățarea zăpezii de pe terenul tău.

Dacă ești fericitul posesor al unui sistem de automatizare pentru porți, cu siguranță viața ta este deja mai confortabilă. Deschizi poarta din telecomandă înainte să intri cu mașina în curte, profiți de faptul că ea se închide automat în urma ta și nu mai depui efortul de a împinge poarta să o închizi.

Însă, pentru a beneficia de acest confort cât mai mult timp, trebuie să ții cont de câteva sfaturi de mentenanță specifice sezonului rece.

Intretinere porti de acces – o necesitate?

Majoritatea tipurilor de porți de acces nu necesită întreținere propriu zisă. Însă, pentru buna lor funcționare mai ales iarna, este nevoie de puțin efort de întreținere din partea ta. Doar așa te poți bucura de porțile tale cât mai mult timp.

În funcție de tipul de poartă pe care o folosești, iată ce îți recomandăm să faci:

#1 Întreținere porți batante

Din definiție, porțile batante sunt alcătuite din două aripi care se deschid spre interior sau exterior, în funcție de spațiul disponibil și de poziția pantei reliefului.

Indiferent de caz, pe timp de iarnă, trebuie să cureți în mod constant zapada de pe toată suprafața de deschidere a porții.

În caz contrar, dacă zăpada este suficient de mare și mai ales dacă ea conține și gheață, ea poate fi interpretată ca obstacol de senzorul motorului și deplasarea porții se va opri instant.

Motorul va continua să acționeze poarta doar dacă obstacolul a fost îndepărtat, ceea ce înseamnă că trebuie să cureți zăpada cu gheață din dreptul ei.

Dacă nu deții o automatizare pentru porți, sfatul nostru este să nu forțezi deschiderea porților împingându-le peste stratul de zăpadă cu gheață care le blochează. Riști să îți deteriorezi poarta și să îi scurtezi durata de viață.

Avantajul unei automatizări, în cazul de mai sus, va fi că îți va proteja poarta și te va avertiza când există un obstacol, de orice fel, care o împiedică să se deschidă corespunzător.

#2 Întreținere porți de acces culisante

Porțile culisante sunt cele mai des întâlnite, în special în rândul persoanelor care folosesc sistemele de automatizare porti Somfy.

Aceste porți sunt moderne, atractive, însă necesită o anumită suprafață laterală pentru culisare care să fie cel puțin egală cu lungimea porții.

Deschiderea se face pe orizontală, pe o șină metalică plasată de obicei în direcția opusă accesului pietonal. Însă, în cazul în care, din diverse motive, nu e disponibil spațiu în acea parte, se poate opta și pentru deschiderea în dreptul zonei de acces pietonal.

Pentru a te bucura de beneficiile acestei porți și pe timp de iarnă, este recomandat să cureți șina la fiecare ninsoare. În caz contrar, zăpada acumulată de-a lungul șinei se poate topi în timpul zilei și se poate transforma în gheață pe timpul nopții, iar dimineața vei avea parte de o surpriză neplăcută. 🙂

Cu toate acestea, există două variante prin care poți evita curățirea șinei porții la fiecare ninsoare. Iată care sunt ele:

Șină ancorată în beton

Prima variantă constă în acoperirea șinei cu un strat de beton. Pentru a nu încurca traficul, șina poate fi îngropată în pământ fie în totalitate, fie parțial.

Singura întreținere necesară pentru o poartă cu acest tip de șină de culisare constă în schimbarea cremalierei o dată la 2-3 ani, în funcție de traficul efectuat pe poarta respectivă (numărul de deschideri zilnice).

Însă, o astfel de opțiune este folosită deseori de către sediile companiilor și curtea depozitelor spațiilor comerciale, fiind cea mai costisitoare soluție.

Sistem de degivrare integrat

Spre deosebire de varianta cu șina ancorată, folosirea unui sistem de degivrare a șinei, acționat electric, este accesibilă din punct de vedere al costurilor și al modului de instalare.

Soluția constă, mai exact, în îngroparea unui cablu sub pământ, plasat de-a lungul șinei de culisare, care degajă căldură când motorul porții este alimentat. Practic, este cel mai mic efort de întreținere pe care îl poți face pentru a evita curățirea șinei pe tot parcursul iernii.

Această soluție funcționează cât timp stratul de zăpadă de afară nu depășește 10-15 cm și temperaturile nu scad sub -20 grade Celsius. În cazul iernilor mai grele, este necesară și curățirea manuală a șinei.

Sperăm să îți fie de folos sfaturile menționate mai sus. Fiecare tip de poartă are avantajele și dezavantajele sale, însă, odată ce ai ales soluția potrivită de motorizare pentru poarta ta, vei scăpa de grija întreținerii ei în mod constant.

Indiferent de sezon și de temperatura de afară, motoarele Somfy și accesoriile aferente pentru acestea sunt create să reziste.

sursa foto: pixabay.com

Comentarii

 1. buna ziua.
  as dori si eu citeva detalii despre sistemele de degivrare folosite pentru portile culisante. am cautat de ceva timp pe internet dar sunt numai referiri la sistemele de incalzire sau de degivrare ale aleilor, treptelor samd dar nimic concret despre macar un produs utilizabil cu succes la sinele de culisare a portilor. ma puteti ajuta cu ceva detalii. multumesc

  • Bună ziua!
   Vă mulţumim pentru mesaj.
   Pentru a obține o cotație de preț referitoare la produsul de care aveți nevoie, vă rugăm să luați legătura cu unul din partenerii noștri. Pentru a face acest lucru, vă rugăm să utilizați formularul nostru de pe pagina de căutare punct de vânzare, alegând categoriile de produs care vă interesează.
   În cazul în care nu găsiți informațiile de care aveți nevoie în urma utilizării formularului, vă invităm să luați legătura cu unul din consultanții noștri la numărul de telefon: 0374494418.
   Vă mulțumim!
   Cu stimă,
   Echipa Somfy România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *