Stii ce inseamna izolare dinamica?

După cum știm cu toții, există numeroase soluții de izolare termică a unui imobil. De la polistiren expandat sau extrudat, la blocuri termice (termiblocuri) sau blocuri ceramice pentru interior până la spumă de reșină sau plăci termoizolatoare pentru exterior.

Cu toate acestea, nicio soluție nu ne garantează o izolare termică perfectă. Indiferent ce am alege, tot va exista riscul pierderii de căldură și, în plus, se spune că polistirenul nu este o soluție „sănătoasă” pentru transferul vaporilor de apă din încăpere.

Pierderile de căldură au loc cel mai adesea în dreptul ferestrelor. Un „test” rapid pe care îl poți face pentru a detecta aceste pierderi de căldură este pur și simplu să ții o mână la câțiva centimetri de laturile unui geam închis sau chiar pe pervazul interior al acestuia. Dacă simți un curent de aer, atunci cu siguranță pierzi câteva grade celsius de căldură pe zi.

De aceea, îți propunem o soluție care vine în completarea izolării termice pe care o folosești deja. Este vorba despre izolare dinamica.

Ce înseamnă izolare dinamica?

Haide să punem problema astfel: sistemele de umbrire pe care le folosești în interiorul și exteriorul casei îți protejează locuința de razele solare. Cum ar fi dacă aceste sisteme ți-ar proteja locuința și de pierderile involuntare de căldură, în timpul anotimpului rece (sau de menținerea temperaturii în anotimpul cald)?

Ei bine, izolarea dinamică se bazează pe automatizarea acestor sisteme de umbrire folosind senzori și controale Somfy.

Cu ajutorul acestora, jaluzelele, perdelele, rulourile și orice alt sistem de umbrire ai folosi se deschide și se închide automat, adaptându-se la condițiile climatice. Astfel, dacă preferi o locuință inteligentă care se „protejează singură”, optează pentru aceste sisteme pentru a se închide atunci când detectează vânt puternic, precipitații abundente sau lăsarea nopții.

Cu funcția de izolare dinamica de la Somfy, îți poți izola termic locuința (sau biroul) și poți economisi energie atât în timpul iernii, cât și în timpul verii.

Cum funcționează?

Iarna, controlul programabil îți deschide sistemele ce acoperă ferestrele (de exemplu, rulourile din aluminiu) în timpul zilei, pentru a beneficia de avantajul căldurii gratuite venite de la soare prin ferestre.

Citește și articolul: Rulouri PVC sau aluminiu? Ce să aleg?

Noaptea, acestea se închid, acoperind din nou ferestrele, pentru a le izola termic și a nu permite pierderea de căldură.

Cu toate că tu ești plecat de acasă în timpul zilei, sistemele tale de umbrire vor fi acționate automat de către senzorii de lumină. Așadar, cu toate că pleci de acasă de la ora 7:00 dimineața, când afară este întuneric, dacă, de exemplu, la ora 9:00 apare soarele, atunci sistemele de umbrire se vor ridica automat.

izolare dinamica in casa

În caz că, după o anumită perioadă, soarele este acoperit și nu mai este lumină, sistemele tale de umbrire se vor închide. Dacă toată ziua este însorită, atunci sistemele de umbrire vor rămâne deschise până când apune soarele. Acest scenariu poate fi potrivit pentru sezonul rece.

În timpul verii, razele solare sunt mai puternice. Acestea îți pot afecta bunurile din locuință, dacă pătrund continuu în încăpere. De aceea, sistemele tale de automatizare pot acționa diferit.

Dacă senzorul detectează lumină solară puternică, acesta va acționa imediat sistemele de umbrire și ele vor împedica razele solare să pătrundă în încăpere. Astfel, nu se va crea nici efectul de seră, iar temperatura din casă se va menține plăcută, chiar și în cea mai fierbinte parte a zilei.

Pe scurt, cu ajutorul izolării dinamice, locuința ta se adaptează condițiilor meteorologice în mod automat.

Dacă vrei să vezi o demonstrație a acestui tip de izolare, urmărește videoclipul de mai jos:

Tu ai opta pentru o soluție de izolare dinamica?

Comentarii

  1. Sunt de acord cu cele spuse in articol! Cu siguranta, daca am beneficia cu totii si de izolare dinamica, in afara de cea clasica, vom avea ierni mult mai placute si facturi mult mai mici iarna! Insa, e o investitie ca sa obtii izolare dinamica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *