jaluzelele interioare Somfy

Cum integrezi jaluzelele interioare in design-ul locuintei tale

„Acasă” trebuie să fie locul unde te simți cel mai în siguranță, confortabil și poți fi tu însuți. De aceea, fiecare dintre noi are libertatea să își amenajeze locuința după bunul plac dar și conform stilului care i se potrivește.

Chiar dacă nu ești specializat în design interior, când te ocupi de amenajarea casei tale trebuie să ții cont de stilul și culorile care ți se potrivesc. În funcție de aceste criterii faci alegerea mobilierului, a decorațiunilor și integrezi sistemle de umbrire în design-ul locuinței tale.

Pasul 1: Alege stilul care ți se potrivește!

În design interior, stilul este un concept foarte vast. Când te gândești la stiluri, poți face referire la o gamă largă de tendințe populare de design interior, așa cum au fost definite, odinioară, curentele în artă sau literatură.

O locuință trebuie să fie un mix de tendințe și stiluri, atât din punct de vedere arhitectural cât și al design-ului interior. Interiorul locuinței depinde de oamenii care locuiesc în acel spațiu, de stilul lor de viață și de personalitatea lor.

De exemplu, dacă optezi pentru un stil eclectic, mobilierul poate căpăta forme și culori variate în combinații plăcute, iar setul de jaluzele interioare sau rolete textile poate fi ales în culori neutre.

Dacă optezi pentru un stil contemporan, interiorul casei tale trebuie să conțină linii moi, forme rotunjite dar și culori puternice, atunci când vine vorba de jaluzelele interioare. În acest caz, poți alege un set de rolete textile sau falduri romane, ca sistem de umbrire interioară.

Pasul 2: Cum alegi culorile?

În orice stil de design, culorile neutre de bază sunt alb și negru. Din combinația lor, reies mai multe nuanțe de gri, care este de asemenea o culoare neutră.

Când alegi culorile pentru amenajările interioare, totul pornește de la culoarea ta preferată și starea pe care ți-o oferă. Există culori care te fac să te simți energic, liniștit și care să te ajute să te concentrezi mai bine în anumite activități, dar și culori care te fac nostalgic, trist sau care să îți readucă în minte amintiri neplăcute.

Alegerea combinației de culori se face în funcție de două criterii principale:

1. Rolul fiecărei încăperi din casa ta

Când alegi culoarea setului de jaluzele interioare, trebuie să ții cont de starea pe care ți-o transmite fiecare încăpere în care acestea vor fi plasate dar și activitatea destinată încăperii respective.

De exemplu, dacă îți propui ca sufrageria ta să fie destinată exclusiv activităților de relaxare și să fie locul de primire al oaspeților, este recomandat să o „îmbraci” în culori vesele și calde (cu nuanțe de portocaliu și galben). Dacă îți propui ca o anumită cameră să fie rezervată unui spațiu de birou, poți folosi culori care să îți poată spori capacitatea de concentrare, precum cele reci și neutre, cu nuanțe de albastru, verde sau alb. În acest caz, culoarea jaluzelelor interioare poate fi neutră sau complementară cu nuanța pereților.

2. Luminozitatea fiecărei încăperi

În funcție de poziționarea ferestrelor față de soare, o încăpere poate fi mai luminată în anumite perioade ale zilei: dimineața, după amiaza, pe tot parcursul zilei sau aproape deloc.

integrare jaluzelele interioare locuinta

Un set de jaluzele interioare dotate cu sistem de automatizare pot controla în funcție de preferințele tale pătrunderea luminii în încăpere. Indiferent de tonul de culoare folosit în interior, poți transforma o cameră foarte luminoasă și călduroasă într-una umbrită și răcoroasă, chiar și atunci când nu ești acasă.

efectele culorilor

Ce efecte psihologice poate avea fiecare culoare?

 • Maro: induce o senzație de naturalețe și confort;
 • Alb: redă locuinței un aspect curat, înviorător;
 • Negru: oferă un aspect elegant și îndrăzneț, cât timp nu este folosită în exces;
 • Gri: poate să redea o stare de tristețe, în combinația cu galben, sau o stare de înviorare, în combinație cu alb;
 • Galben: oferă o stare de strălucire și optimism;
 • Portocaliu: induce energie, căldură și veselie;
 • Roșu: reprezintă pasiunea, tensiunea, entuziasmul și este stimulent;
 • Roz: este o culoare feminină, care creează atmosferă fină și elegantă, dacă este subtil folosită;
 • Mov: stare de lux și mister;
 • Albastru: senzație răcoroasă, senină și calmantă;
 • Verde: redă o stare de calm, relaxare și seninătate.

Indiferent de tipul de culoare ales în locuința ta, integrarea unui set de jaluzele interioare se face în funcție de stilul tău de amenajare și culorile dominante din încăperea respectivă. Acestea pot să încânte orice privire și să se potrivească indiferent de decorațiunile din locuința ta, atât timp cât este aleasă combinația potrivită de culori.

sursa foto 2, 3: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *