locuinta verde

Ce inseamna o locuinta verde?

Ți-ar plăcea să locuiești într-o casă unde costurile de întreținere sunt mici, aerul este mereu curat și lumina naturală este mereu acolo când ai nevoie? Aceasta este locuinta verde, o construcție concepută special ca să aibă un impact redus asupra mediului înconjurător.

Aici, în locuinta verde, ai parte de majoritatea beneficiilor despre care discutam și în cazul unei case inteligente: ai o viață confortabilă iar costurile pentru consumul de energie sunt mai reduse.

Ca să putem explica cel mai bine conceptul de „locuinta verde”, vom detalia în continuare cele mai importante caracteristici ale unei astfel de clădiri, pornind de la proiectarea ei până la aspectele care schimbă viața locatarilor săi.

Cum se construieste o locuinta verde?

Etapa de proiectare

Orice locuință sustenabilă este proiectată astfel încât să pună în valoare terenul unde va fi construită. Caracteristici precum climă, vegetație sau componența solului pot fi valorificate astfel încât să reducă necesarul de energie și să creeze în interior un mediu mai sănătos și mai confortabil decât în cazul unei case obișnuite.

Un exemplu în acest sens este Amber Gardens, prima comunitate românească rezidențială alcătuită doar din locuințe verzi de lux, situată în București și certificată de RoGBC (Romania Green Building Council).

(c) 2014 cosmindragomir.info

(c) 2014 cosmindragomir.info

Mai multe detalii despre Amber Gardens puteți găsi aici.

Așa cum se poate observa, pentru o casă verde, trebuie să se țină cont, încă din etapa de proiectare, de ventilația naturală, acustică și iluminatul natural. De asemenea, sunt esențiali și arborii din jurul casei care pot proteja pereții casei de soarele puternic sau de precipitații.

Amplasamentul

Terenul unde va fi construită o astfel de locuință nu trebuie să aibă o contribuție importantă la spațiul verde al orașului, construcția acesteia putând însemna spre exemplu reconversia și revitalizarea unui fost sit industrial. Dacă însă se dorește ca locuința să fie într-un spațiu verde, aceasta va trebui integrată fără a afecta mediul înconjurător.

Un proiect care merită menționat este Valley 21, în Vama Buzăului, care va include 60 de locuințe cu impact scăzut asupra mediului realizate prin metode moderne și materiale sustenabile. Construcția a început deja, în primăvara anului 2015.

valley 21 vama buzaului

valley 21 vama buzaului

Construcția

Atunci când vorbim de o locuință verde, etapa ei de construcție nu trebuie să afecteze mediul înconjurător prin eroziuni sau alte lucrări care pot dăuna vegetației sau faunei locale.

Din construcție, o casă eco trebuie să includă și o zonă de depozitare a deșeurilor reciclabile, iar viitorii săi locatari trebuie să o folosească într-un mod responsabil: de exemplu, să nu facă abuz de consumul utilităților (apă, gaz, curent electric etc.) și să depoziteze întotdeauna deșeurile într-un spațiu special amenajat.

În curte, este foarte important să se țină cont de amenajarea peisajeră astfel încât locuința să nu se supraîncălzească, în jurul ei să existe mereu aer curat și plantele din grădină să nu necesite folosirea de pesticide, îngrășăminte sau sisteme de irigare artificiale.

Materiale sustenabile

În construcția unei locuințe verzi, materialele folosite trebuie să fie non-toxice pentru locatari. Pe cât este posibil, ele trebuie să fie alcătuite din conținut reciclat și elemente refolosibile.

Materialele de acest tip, chiar dacă presupun un cost mai mare de achiziție, sunt durabile și nu necesită costuri de reparație pe termen lung, produc cantități mici de deșeuri și au impact redus asupra vegetației din jur.

În Cluj-Napoca a fost finalizat proiectul VISION by Studium Green, un ansamblu de 177 de apartamente care oferă economii de energie de aproximativ 40% față de standard.

studium green

VISION by Studium Green

Calitatea aerului interior

După etapa de construcție, în decorarea clădirii e necesar să se folosească vopsele, lacuri și adezivi fără conținut toxic. Ventilarea aerului în interior poate fi făcută natural, de exemplu prin folosirea unui sistem de jaluzele automate sau rulouri care să permită pătrunderea aerului în casă în anumite momente ale zilei, sau tehnologic, prin instalarea unui sistem de ventilație.

Iată câteva detalii despre păstrarea aerului curat în încăpere aici.

Eficiență energetică

Cu ajutorul proiectării pe baza caracteristicilor de climă și vegetație, a unei anvelopări eficiente și a unor sisteme de automatizare care pot fi acționate simultan din telecomandă, consumul de energie din casă este redus și, implicit, scad costurile de întreținere.

Ce poate fi mai plăcut decât să locuiești într-o casă confortabilă, în armonie cu mediul înconjurător și să plătești mai puțin la facturi?

Așa cum se poate observa, o locuinta verde este proiectată să reziste în timp. Design-ul ei trebuie să poată permite locatarilor să o folosească în mod diferit, după nevoi, sau să se plieze și pe nevoile unor alți potențiali locatari.

De exemplu, proiectul Floreasca 1 by 1development, finalizat în februarie 2015, conține 22 de apartamente de lux și oferă eficiență energetică și confort termic superioare. Este dotat și cu stație de reciclare a deșeurilor biodegradabile și are un sistem de iluminat eficient.

floreasca 1 by 1development

floreasca 1 by 1development

În concluzie, putem spune că proiectarea sustenabilă, planificarea și construcția unei astfel de locuințe necesită mai mult efort financiar; însă, urmările pozitive se pot observa imediat și au efect pe termen lung.

Dacă ești decis să te muți într-o locuință verde, vei simți consecințele avantajelor enumerate mai sus și, implicit, facturile vor fi mai mici. De-a lungul timpului, locuințele verzi au fost dotate și cu motoarele inteligente Somfy, realizate cu scopul de a transforma orice locuință într-un ecosistem aflat în echilibru cu mediul înconjurător.

Tu ce părere ai despre noțiunea de „locuinta verde”? Te-ai muta într-o astfel de casă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *