4 lucruri de care trebuie sa tii cont in amenajari interioare

Renovarea unei case înseamnă, înainte de amenajari interioare, frumuseţe. Frumuseţea discuţiilor despre viitoarele culori şi stiluri, a sentimentului pe care îl ai atunci când totul curge conform planului, a zâmbetelor membrilor familiei când le arăţi rezultatul. Însă, lucrările de amenajari interioare implică şi calcule, măsurători, adaptarea dimensiunilor şi a luminii.

Atunci când alegi acest gen de schimbare ai nevoie de o minte limpede, precizie în decizii şi, nu în ultimul rând, de ajutor specializat. Odată ce îţi defineşti stilul camerelor în discuţie, ai nevoie să îţi asiguri atât confortul vizual, cât şi siguranţa mobilei, de-a lungul timpului.

În lucrările de amenajari interioare ai nevoie de atenţie la fiecare aspect. Totul începe cu proiectarea casei. Ferestrele de dimensiune cel puţin medie trebuie proiectate pe latura de sud a locuinţei. Fiecare cameră trebuie luminată în mod natural pentru cât mai multe ore din zi.

De la proiectarea casei la amenajari interioare

Pentru a oferi un confort minim, o casă în care locuiesc două persoane trebuie să aibă cel puţin 16.5 mp, după cum susţine consiliul oraşului britanic Canterbury. În paralel, dimensiunea minimă acceptată a unui dormitor este de 10 mp, sufrageria are nevoie de minim 6.5 mp, iar bucătăria trebuie să ofere cel puţin 4.5 mp.

Odată ce au fost luate toate măsurătorile pentru mobila din camere, trebuie să ţii cont de spaţiul de mişcare. Mobila nu are voie să te încurce sau să ocupe un perete în întregime. Singura excepţie de la această regulă poate fi o bibliotecă dintr-un birou cu tavan înalt.

Fiecare cameră din casa ta are ceea ce specialiştii numesc „punctul focal”. Atunci când intri în cameră, primul obiect pe care îl vezi după ce deschizi uşa pe un unghi mai mare de 90 de grade este punctul de atracţie al camerei. Acolo se va afla elementul-vedetă care rezumă, într-o singură piesă, esenţa camerei tale. Acesta poate fi o piesă de mobilier sau o fereastră cu jaluzele verticale sau orizontale automatizate.

amenajari interioare 1

Atuurile fiecărei camere în amenajari interioare

Bucătăria, camera unde se naşte hrana, este „inima” locuinţei. Bucătăria cere un design practic, care să îţi asigure un acces rapid la orice vas sau ustensilă ce pot fi utile la gătit. De aceea, bucătăria trebuie amenajată astfel încât aragazul, chiuveta şi frigiderul să formeze un triunghi. Cu cât triunghiul este mai mic, cu atât spaţiul de lucru devine mai practic. Preferabil, între elementele triunghiului trebuie să fie cel mult 7 metri. Fără ca oricare două din cele trei piese să fie amplasate una lângă alta, totuşi.

Camera de zi, în schimb, este locul în care ochii tăi se relaxează. Designul este elementul-cheie al camerei de zi. Indiferent de stilul ales, există câteva reguli de urmat. Elementele fiecărei piese de mobilă sau accesoriu trebuie să fie proporţionale cu celelalte. Proporţia este cea care va avea grijă ca din camera ta de zi să nu lipsească eleganţa.

Echilibrul pieselor din cameră poate fi făcut dacă acorzi atenţie formelor, culorilor, şablon şi textură, chiar dacă ele au un design voit simetric, asimetric sau radial. Mobila pe care ai ales-o trebuie să îşi păstreze întotdeauna rolul de accesorii decorative şi fucţionale, fără să devină obstacole în mişcare. Camera de zi este una de tranzit, mulţumită rolului ei de oază pentru relaxare şi are nevoie de zone de trecere libere.

amenajari interioare 2

Un cămin fără probleme

Atunci când optezi pentru amenajari interioare, e imposibil de ignorat rolul casei tale de a oferi siguranţă atât celor dinăuntrul ei, cât şi mobilei şi investiţiilor tale. Lumina naturală este întotdeauna de preferat într-o casă. Însă, prea multă lumină poate cauza probleme mobilei şi aparaturii. Niciun aparat electronic nu trebuie să fie expus direct razelor soarelui. Puterea lor le va afecta capacitatea şi rezistenţa.

Nici măcar mobila nu scapă de acest risc. De exemplu, parchetul expus pe o perioadă îndelungată la razele soarelui îşi va pierde din culoare şi strălucire. Lumina care ajunge la mobilă sau parchet trebuie controlată, inclusiv în zilele în care nu eşti acasă.

Senzorii de lumină din rulourile tale îţi vor transforma casa într-una inteligentă şi îţi vor păstra parchetul într-o stare bună. Senzorii pot face şi ca vecinii să nu vadă ce e în casa ta şi să îţi simuleze prezenţa, atunci când eşti plecat. Rulourile se vor mişca diferit de la o zi la alta, ca şi cum tu le-ai regla.

Planificarea lucrului în locuinţă

Lucrările de amenajari interioare trebuie planificate în detaliu, pentru ca durata lor să fie una cât mai mică. Amenajările pot afecta confortul celor din casă şi utilitatea aparatelor electronice. De aceea, o astfel de activitate trebuie planificată cu câteva luni înainte.

Se ştie deja că perioada optimă pentru lucrările de amenajari interioare este în lunile martie – iunie, atunci când temperatura de afară este una echilibrată. În plus, dacă alegi să apelezi la muncitori specializaţi, e necesar să îi supraveghezi, pentru ca nicio greşeală să nu îşi facă loc.

amenajari interioare 3

Decorarea locuinţei tale îţi va schimba starea de spirit şi va reîmprospăta atmosfera din camere. Acesta e şi un moment în care mai multe obiecte vechi pot fi înlocuite cu altele noi. Perioada lucrărilor de amenajari interioare îţi poate da ocazia să îţi transformi casa într-una inteligentă, care îţi va uşura activităţile în fiecare zi, fără să afecteze aspectul estetic al fiecărei dintre camere. Poţi închide toate jaluzelele din casă deodată sau poţi să le priveşti cum se deschid, la o oră programată de dinainte.

Ce poţi face după ce ai încheiat cu lucrările de amenajari interioare? Să pleci în concediu, bineînţeles.

sursa imagini: flickr.com

Comentarii

  1. Pingback: 4 lucruri de care trebuie sa tii cont in amenajari interioare | Bun De Citit
  2. Chiar doream sa imi schimb aspectul locuintei si am gasit dintr-o cautare pe internet blogul dvs. Va multumesc pentru sfaturile pe care le oferiti si va voi urmari in continuare!

  3. De luat in seama sfaturile si sugestiile articolului. Ar trebui tot timpul facuta o schimbare care sa dea un aer de nou locuintei, pentru ca altfel ne acomodam cu decorul si o sa ni se para totul monoton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *