Cum motorizezi o poarta culisanta?

Dacă locuiești la casă și intrarea în curtea ta se face printr-o poarta culisanta, atunci ghidul prezentat în acest articol poate fi cheia spre confortul tău.

Cui nu i-ar plăcea ca atunci când se întoarce acasă după o zi obositoare sau după o perioadă lungă în care a fost plecat, să fie întâmpinat de deschiderea automată a porților? Să intri în curte, fără să fie nevoie să cobori din mașină și să mergi direct în garaj, în timp ce porțile se închid automat în urma ta, nu mai este de mult un lux pe care puțini și-l pot permite. Pentru a avea acest vis împlinit, ai nevoie de o motorizare poarta culisanta.

Datorită sistemelor de automatizare Somfy pentru porți culisante, acum și tu poți avea parte de acest confort, fără prea mare efort.

Iată ce ai nevoie pentru a motoriza o poarta culisanta:

  • Motor (recomandare Somfy: Elixo 500 3S RTS / io)
  • Suport de prindere (se găsește în cutia produsului)
  • Telecomandă (recomandare Somfy: Keygo 4 RTS)
  • Lumină portocalie, 24 V
  • Antenă de exterior
  • Instrumente de măsurare
  • Planul de fixare al motorului
  • Burghiu și șurubelniță
  • Cheie plată și cheie reglabilă

motorizare poarta culisanta elixo 500 3S RTS

Motor Elixo 500 3S RTS

Etape motorizare poarta culisanta

Pasul 1: fixarea motorului

La început, trebuie să determini care este cel mai bun loc de amplasare pentru motorul tău. Poziționează motorul astfel încât să poată facilita ușor deschiderea porții, în viitor.

Asigură-te că butucurile de deschidere și de închidere ale porții sunt bine fixate, astfel încât limitele de deplasare ale acesteia să nu poată fi forțate și asigură-te că motorul este în apropierea unei surse de alimentare cu energie electrică.

Motorul Elixo 500 3S se fixează pe sol cu ajutorul unor șuruburi, utilizând un suport de prindere.

1 - amplasare motor

Așa cum se poate observa, este necesar să măsori distanța dintre motor și poartă, astfel încât aceasta să aibă o deschidere fără a întâmpina probleme.

Pasul 2: fixarea accesoriilor

fixare motor elixo

Așa cum se observă în imagine, sunt trei elemente necesare de fixat:

1 – motorul Elixo 500 3S

2 – lumina portocalie

3 – antena de exterior

La unul din capetele superioare ale porții, instalează antena de exterior și lumina portocalie.

Aspectul acestui sistem de iluminat este similar celui din imaginea de mai jos:

9 - lumina portocalie

Pasul 3: execută racordările electrice

Asigură-te că sunt bine conectate cablurile la sursa de alimentare electrică.

Despică fiecare capăt al cablurilor, fixează-le apoi câte o bornă și conectează-le conform instrucțiunilor din manual.

Pasul 4: punere în funcțiune motorizare poarta culisanta

Motorul a fost achiziționat împreună cu un set de instrucțiuni, motiv pentru care acestea trebuie urmărite cu exactitate pentru a fi pusă motorizarea în funcțiune.

Dacă poarta efectuează o deschidere uniformă, lumina portocalie se va aprinde și va clipi. Acest lucru se întâmplă pentru fiecare deplasare a porții.

Motorul trebuie controlat și din telecomandă, motiv pentru care la început este nevoie de efectuarea unui test complet. Se vor apăsa mai întâi ambele butoane ale telecomenzii, urmând ca apoi să fie apăsate pe rând, pentru a recepționa comenzile privind deplasarea porții.

Telecomenzile recomandate pentru controlul acestui motor sunt Keytis 2 RTS sau Keytis 4 RTS.

Sperăm că acest ghid te-a ajutat să îți faci o idee mai clară asupra montajului pentru o motorizare poarta culisanta. Așa cum poți observa, instalarea motorului Elixo 500 3S este foarte ușoară și se face rapid, în doar câteva minute.

Toate setările sale sunt pre-programate și aspectul său ergonomic face ca utilizarea să să fie intuitivă.

De ce Elixo 500 3S pentru motorizare poarta culisanta?

Așa cum ai putut observa în ghidul de mai sus, acest motor se instalează foarte ușor, fiind un echipament ideal pentru a obține rapid o motorizare poarta culisanta.

Este un motor durabil și pe care te poți baza pe termen lung, realizat în urma a zeci de ani de experiență în cadrul grupului Somfy internațional. A fost testat pentru peste 55.000 de deschideri și închideri ale porților culisante, asigurând o mișcare lină a acestora de fiecare dată.

Poate asigura o deschidere a unei porți de până la 3 metri în cel mult 15 secunde și, pentru a fi alimentat, necesită o sursă de energie electrică de 230 V. În cazul unei pene de curent, motorul își poate activa bateria de rezervă, care poate fi reîncărcată cu ajutorul energiei solare.

Astfel, te bucuri de confort în utilizarea porții culisante mai mult timp.

Așa cum am menționat și în ghidul pentru automatizare usa de garaj, aceste etape, deși par ușoare la prima vedere, este recomandat să fie efectuate de către un instalator profesionist. Astfel, vei avea siguranța unei lucrări bine realizate și te vei bucura de aceasta motorizare poarta culisanta pe termen lung.

Comentarii

  1. Foarte bune sfaturile, multumim! Desi stim ca motorizarea unei astfel de porti necesita mai multa munca decat ati spus in articol, ne putem face o idee sa stim sa discutam cu un specialist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *