Cum alegi motorizarea potrivita pentru usi de garaj

Dacă ești proprietarul unei locuințe la curte și vrei să îți securizezi garajul și să îți simplifici viața în același timp, a opta pentru motorizarea ușilor de garaj este un lucru perfect normal.

Există numeroase soluții de automatizare pe piață, de la cele mai simple la cele complexe. Pentru acestea, intervalul de preț poate varia . Având o așa paletă largă de posibilități din care poți alege, ne-am gândit să te ajutăm cu elemente care să faciliteze procesul de decizie.

Chiar dacă te afli în situația de a achiziționa pentru prima dată un sistem de automatizare pentru locuință, îți recomandăm să ții cont de aceste două criterii esențiale:

 • Planul tău pe termen lung privind automatizarea locuinței;
 • Sistemul de deschidere al ușii tale de garaj.

Vom trata pe rând aceste două criterii și le vom detalia în cele ce urmează.

Criterii de alegere a motorizării pentru uși de garaj

#1 Planul tău pe termen lung privind automatizarea locuinței

Dacă ai de gând ca în viitor să îți transformi locuința într-o casă inteligentă (sau deții deja alte sisteme de automatizare), trebuie să ai în vedere ca toate produsele să fie compatibile între ele.

Dacă îți automatizezi locuința cu sisteme aparținând unor producători diferiți, care funcționează cu protocoale diferite de comunicaţie, atunci vei folosi telecomenzi diferite pentru fiecare segment automatizat din casa ta.

Trebuie să ai în vedere faptul că achiziționarea de produse de la același producător înseamnă:

 • Controlul centralizat al tuturor sistemelor automatizate din casa ta (folosind aceeași telecomandă sau aplicație mobilă);
 • Service rapid, instalare și mentenanță de către același instalator certificat;
 • Suport tehnic din partea unui singur tehnician, pentru toate sistemele din casa ta (un singur număr de telefon la care să suni);
 • Garanție valabilă pentru toate produsele tale, oferită de același producător;
 • Un preț special la achiziționare (dacă vei cumpăra un pachet de automatizări și nu doar produse individuale);
 • O tehnologie de comunicare unitară folosită de toate sistemele automatizate din casa ta (RTS, io-homecontrol etc);
 • Inteligență integrată: poți oricând integra automatizările din locuința ta într-un singur sistem centralizat*

*De exemplu, Somfy îți pune la dispoziție posibilitatea integrării automatizărilor existente (dar și a celor pe care le vei instala în viitor) într-un sistem conectat care poate fi de tipul:

Connexoon: pentru ferestre, pentru terasă sau pentru sistemele de acces;

TaHoma: o unitate de comandă care conectează toate echipamentele compatibile din casa ta.

Ca să îți faci o idee mai clară despre ce înseamnă aceste două sisteme și cum le poți folosi, citește articolul: TaHoma sau Connexoon: ce să aleg pentru locuința mea

#2 Sistemul de deschidere al ușii de garaj

Al doilea criteriu esențial de care trebuie să ții cont în alegerea unei motorizări pentru uși de garaj este sistemul de deschidere al ușii pe care o deții. Acest sistem depinde de spațiul liber aflat înăuntrul și în afara ușii.

motorizare usi de garaj cu deschidere batanta

Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Există cinci tipuri de deschidere pentru ușile de garaj:

 • Deschidere prin ridicare pe tavan (uși secţionale)

motorizare usi de garaj ridicare pe tavan

Acest tip de deschidere este specific ușilor de garaj flexibile. Ridicarea ușii pe tavan este  economică din punct de vedere al spațiului, deoarece nu ocupă loc nici la exterior, nici la interior.

Pentru acest tip de deschidere se recomandă un motor cu șină pe lanț sau curea, atașat de tavan. Din gama Somfy, motorul potrivit este:Dexxo Optimo RTS, Dexxo Pro RTS, Dexxo Pro io, Dexxo Compact*

*Diferența între aceste două motoare constă în tipul de comunicație: RTS înseamnă tehnologia radio Somfy și io este o tehnologie wireless interoperabilă folosită de mai multe brand-uri de renume. Află mai multe detalii despre aceste două tipuri de comunicație din articolul: Tehnologiile wireless pentru automatizarea locuinței.

 • Deschidere laterală

motorizare usi de garaj deschidere laterala

În cazul deschiderii laterale, înălțimea garajului poate fi folosită în totalitate. Deschiderea este completă și se poate face foarte ușor. La fel ca și deschiderea pe tavan, deschiderea laterală funcționează pe același principiu: se recomandă un motor cu șină pe lanț sau curea care să fie atașat de tavan sau de peretele lateral pe care se va deschide ușa.

Din acest motiv, se recomandă aceleași tipuri de motoare ca și pentru deschiderea prin ridicare pe tavan.

 • Deschidere basculantă

motorizare usi de garaj deschidere basculanta

Spre deosebire de deschiderea prin ridicare pe tavan, deschiderea basculantă implică o ușă rigidă, care va fi ridicată parțial pe tavanul garajului. În acest caz, deschiderea este de 90%.

Motoarele recomandate pentru o astfel de deschidere sunt: Dexxo Optimo RTS sau Dexxo Compact RTS, Dexxo Pro RTS, Dexxo Pro io.

 • Deschidere tip rulou

motorizare usi de garaj deschidere tip rulou

Ușa de garaj cu deschidere tip rulou este cea mai flexibilă dintre toate. În momentul ridicării acesteia, ușa nu mai este vizibilă, lăsând interiorul garajului în totalitate la vedere.

Spre deosebire de celelalte tipuri de uși, aceasta este singura care nu permite deloc accesul pietonal fără să fie necesară ridicarea integrală. Putem spune că deschiderea tip rulou este cea mai economică din punct de vedere al spațiului, ea lăsând liber atât interiorul, exteriorul, cât și tavanul garajului.

Pentru acest tip de deschidere, se recomandă motoarele tubulare, specifice și pentru rulourile care protejează ferestrele unei case. Spre deosebire de motoarele cu șină cu lanț, motoarele tubulare sunt mai puțin silențioase în momentul operării.

 • Deschidere batantă

motorizare usi de garaj deschidere batanta

În cazul în care exteriorul garajului permite suficient spațiu, se poate opta pentru o motorizare uși de garaj cu deschidere batantă. Acestea presupun utilizarea la capacitate maximă a spațiului din garaj, deoarece deschiderea se face spre exterior, unde este necesar spațiu în ambele părți ale garajului.

Pentru ușile de garaj cu deschidere batantă, se recomandă motoare de tip: Dexxo Pro RTS si Dexxo Pro io

Alegerea corectă îți aparține!

Sperăm că aceste sfaturi să te ajute să faci alegerea corectă în privința motorizării ușii de garaj. Indiferent de tipul deschiderii pe care o are ușa ta, trebuie să știi că există cel puțin un motor Somfy compatibil care îți poate fi un accesoriu de nădejde pentru o periodă îndelungată de timp

Toate motoarele pentru uși de garaj Somfy beneficiază de garanție de 3 sau 5 ani și sunt potrivite pentru uz rezidenţial. La cerere, poți achiziționa și un acumulator de rezervă, care se integrează în corpul motorului și îți oferă autonomie de funcționare chiar și în cazul unei întreruperi de curent.

Dacă ai nevoie de detalii suplimentare despre avantajele pe care ți le oferă investiția într-o automatizare pentru uși de garaj, citește articolul: 7 motive să instalezi uși de garaj motorizate Somfy

Copyright foto top: @Somfy Activités SA / Sémaphore

Comentarii

  • Bună ziua!
   Vă mulţumim pentru mesaj.
   Pentru a obține o cotație de preț referitoare la produsul de care aveți nevoie, vă rugăm să luați legătura cu unul din partenerii noștri. Pentru a face acest lucru, vă rugăm să utilizați formularul nostru de pe pagina de căutare punct de vânzare, alegând categoriile de produs care vă interesează.
   În cazul în care nu găsiți informațiile de care aveți nevoie în urma utilizării formularului, vă invităm să luați legătura cu unul din consultanții noștri la numărul de telefon: 0374494418.
   Vă mulțumim!
   Cu stimă,
   Echipa Somfy România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *