Perdele automate Somfy

Cum intretii un set de perdele automate

În orice spațiu, indiferent că este vorba despre o locuință sau birou, unul din cele mai importante accesorii decorative este perdeaua. Indiferent dacă deții un set de perdele automate sau cu operare manuală în spațiul tău, există o serie de reguli de care trebuie să ții cont în întreținerea lor.

Cu timpul, culorile, textura, țesăturile și aspectul perdelelor se schimbă. Din cauza uzurii, soarelui, prafului sau a altor factori, acestea se pot deteriora sau se pot decolora.

De aceea, pentru a te bucura de ambientul plăcut de care ai avut parte în prima zi de la instalarea perdelelor, este nevoie să respecți o serie de reguli de bază în întreținerea și curățarea lor.

Reguli de întreținere pentru perdele automate sau manuale

#1 Instrucțiunile de curățare

La fel ca și în cazul hainelor, fiecare perdea se comportă diferit în urma procesului de spălare. Acest lucru se datorează materialului din care sunt confecționate perdelele.

Spălarea frecventă a perdelelor poate duce la degradarea materialului. De aceea, trebuie să citești cu atenție instrucțiunile menționate pe ambalaj, pentru a vedea dacă perdelele pot fi spălate automat, manual sau duse la o curățătorie chimică. În cazul în care nu mai deții eticheta sau ambalajul respectiv, este nevoie să identifici, pe internet, perdele din materiale similare și instrucțiunile de spălare pentru acestea.

De exemplu, perdelele de voal se spală la trei-patru luni, iar cele dese și groase la două luni, dacă este nevoie. Totuși, majoritatea posesorilor de perdele aleg spălarea acestora o dată la șase luni sau chiar mai rar.

Pentru a evita spălarea prea frecventă a perdelelor, se recomandă curățarea lor săptămânală sau lunară de praf, folosind un pămătuf sau un aspirator la putere foarte mică.

În funcție de modul în care sunt prinse perdelele, acestea pot fi scoase de pe galerii și scuturate în momentul curățării lor de praf. Dacă acestea sunt prinse în inele, ele se pot scutura fără a fi demontate, urmând ca apoi să lași fereastra deschisă pentru a scăpa de praf.

În toate aceste cazuri, curățarea perdelelor se face de jos în sus. În zonele cu falduri sau pe extremitățile acestora se insistă la scuturarea de praf, deoarece acestea sunt zonele cele mai predispuse la dezvoltarea bacteriilor, ascunderea insectelor sau cumularea prafului.

Dacă perdelele tale au fost recent achiziționate, nu este obligatorie spălarea lor înainte de a fi montate în galerii. Acestea trebuie doar curățate periodic de praf, în primele luni.

perdele automate Somfy

Copyright: @Somfy SAS / Arnaud Childéric

#2 Creșterea duratei de viață pentru perdele automate

Dacă deții un set de perdele automate, te bucuri de o serie de avantaje care contribuie la creșterea duratei de viață a acestora.

În primul rând, nu mai există șnururi care se pot agăța sau care se înoadă și îți creează disconfort. Folosirea acelor șnururi de către diferite persoane poate însemna o operare forțată a perdelelor, respectiv deteriorarea lor, în timp. Motoarele Somfy asigură o operare lină și ușoară, ceea ce protejează perdelele.

În al doilea rând, perdelele automate pot fi programate să se deplaseze astfel încât să facă loc razelor solare în încăpere, chiar și în zilele când nu sunt persoane prezente în încăpere. Acest lucru înseamnă protejarea materialului prin ferirea acestuia de soare.

Datorită motorului Glydea pentru perdele automate, materialul acestora este protejat atât prin operarea lină, cât și prin oprirea și pornirea lentă, menită să protejeze țesătura și să evite tensionările.

Află cum să instalezi un motor Glydea pentru perdele!

#3 Uscarea perdelelor după spălare

În urma spălării perdelelor, acestea trebuie uscate fără stoarcere. Nu este recomandat să utilizezi o mașină de uscat rufe și nici să folosești un fier de călcat.

Cel mai bine este să așezi perdelele la loc, pe galerie, astfel încât să se usuce singure. În felul acesta, nu se vor forma cute, materialul va fi drept și nici nu va exista riscul să arzi materialul cu un fier de călcat.

Totuși, în cazul în care materialul este rezistent și permite călcarea acestuia, recomandăm să efectuezi călcarea pe dosul materialului sau să folosești doar o batistă înmuiată în apă caldă.

Dacă folosești inele de metal sau o galerie metalică pentru agățarea perdelelor, este recomandat să eviți contactul acestora cu perdelele umede, pentru a preveni ruginirea. Poți opta pentru întinderea pe o sfoară a perdelelor spălate, pentru a se scurge apa, iar apoi să le agăți cât timp încă sunt umede.

În cazul în care deții draperii din catifea, pluș sau un material pretențios, acestea trebuie duse la o curățătorie profesionistă. Acolo se va realiza întregul proces de spălare și uscare, fără a afecta materialul acestora.

Află cum să faci alegerea potrivită între perdele și draperii.

Perdele automate sau manuale?

Indiferent de tipul de perdele pe care îl deții, absolut toate pot fi automatizate. Acestea pot fi clasice, moderne, cu pliu simplu sau încrețit, moderne sau clasice și pot fi dotate cu sisteme de automatizare Somfy.

Motorizarea unui set de perdele va duce la creșterea duratei de viață a acestora, pentru ca tu și cei dragi să vă bucurați de ele pe termen lung.

Află mai multe despre sistemele de automatizare pentru perdele marca Somfy!

Copyright foto top: @Somfy SAS / Arnaud Childéric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *