header perdele si draperii

Perdele si draperii: cum fac alegerea potrivita?

Vrei mai multă intimitate în spațiul tău? Decorarea ferestrei poate personaliza stilul tău de interior și să ofere, de cele mai multe ori, o amprentă personală asupra spațiului.

Se spune că perdelele și draperiile sunt „ochii sufletului” din încăperea ta, acestea venind în completarea decorului pentru care ai optat. Știm că ai auzit până acum de perdele si draperii destul de des și că, probabil, ambele îți par similare și cu același rol: de a înfrumuseța ferestrele și a îți oferi mai multă intimitate.

De aceea, am ales astăzi să vorbim despre principalele diferențe dintre perdele si draperii, astfel încât să faci alegerea corectă pentru ferestrele tale.

Perdele si draperii: care e diferența?

perdele si draperii 1

Copyright: @Somfy SAS / Arnaud Childéric

#1 Rolul

Așa cum se poate observa în imagini, perdelele acoperă ferestrele în întregime, în timp ce draperiile au mai mult un rol decorativ.

În puține cuvinte, putem spune că perdelele au rol practic iar draperiile au rol estetic.

Rolul practic al perdelelor constă în faptul că acestea pot fi trase foarte ușor și sunt folosite să blocheze razele solare, transformându-le în raze difuze de lumină. De aceea perdelele sunt, de obicei, semitransparente.

Rolul estetic al draperiilor constă în faptul că acestea sunt, de obicei, staționare, fiind mai greu de tras. Acestea sunt, de obicei, opace, blocând complet razele solare pentru mai multă intimitate în încăpere.

#2 Stilul

La fel cum găsim roluri diferite la perdele si draperii, așa întâmpinăm și stiluri diferite.

Spre exemplu, perdelele sunt mai lungi decât fereastra, ajungând de multe ori până la podea. Au un design mai simplu și se pune mai mult accent pe utilitatea lor, acestea fiind mult mai des întâlnite în locuințe decât draperiile.

Pe de altă parte, draperiile nu au o regulă în lungime: acestea pot fi la fel de lungi ca ferestrele, pot ajunge la podea sau pot fi chiar și mai lungi, pentru a crea un efect frumos decorativ. Sunt mai rar întâlnite în locuințele obișnuite, regăsindu-se mai mult în birouri ale companiilor, în restaurante sau localuri premium, la hoteluri sau în alte locuri similare, unde pot fi văzute de mai multe persoane.

Sursa foto: flickr.com

Sursa foto: flickr.com

Stilul perdelelor este simplu, casual, în timp ce stilul draperiilor este estetic, formal.

#3 Materiale folosite

Așa cum am menționat și la primul punct, perdelele au o transparență a materialului mai mare decât în cazul draperiilor și, prin urmare, ele sunt realizate din materiale mai ușoare, precum: mătase subțire, voal, dantelă ș.a.

Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Copyright: ©somfy SAS/Sémaphore

Draperiile, pe de altă parte, sunt realizate cu țesături grele, oferindu-le efectul de opacitate. În anumite cazuri, sunt și căptușite, pentru a fi mai groase. De aceea, draperiile nu permit razelor solare să pătrundă și ies mai mult în evidență din punct de vedere vizual.

#4 Mod de folosire

Cea mai bună modalitate de a decora ferestrele unui spațiu este stratificarea. Această metodă constă în utilizarea unui set de perdele, pentru a bloca razele soarelui dar a lăsa să pătrundă lumina, împreună cu un set de draperii, pentru decor.

Sursa foto: flickr.com

Sursa foto: flickr.com

În cazul în care ferestrele sunt dotate cu jaluzele interioare sau exterioare, se poate opta și pentru folosirea doar a draperiilor, pentru decor. Însă, din nou, acest lucru depinde de stilul fiecăruia și dorința de a-și decora ferestrele.

Sperăm că am reușit să îți oferim o perspectivă mai clară asupra diferențelor principale între perdele si draperii! Dacă mai cunoști orice alte diferențe, te rugăm să ni le împărtășești în secțiunea de comentarii de mai jos.

Tu cum preferi să îți decorezi ferestrele locuinței?

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *