Cum poti actiona mai multe sisteme din telecomenzi universale

Probabil că ai văzut în filme acel moment în care cineva intră în casă şi, din câteva apăsări de buton, închide sau deschide jaluzelele, micşorează intensitatea luminii, coboară un ecran de proiecţie şi, eventual, priveşte cum începe un videoclip sau chiar un film. Aceste scenarii se pot transforma în realitate, însă mulţi proprietari de locuinţe se pot întreba care sunt, de fapt, limitele sau principiile de funcţionare ale unor telecomenzi universale. Acestea fac parte dintr-o categorie specială a pieţei telecomenzilor, pentru că pot manevra mai multe sisteme simultan sau separat şi pot sincroniza elemente din mai multe camere ale casei tale.

Sistemele ce acţionează prin telecomenzi universale îţi pot transforma căminul în cel mai relaxant spaţiu cu care abia aştepţi să te întâlneşti. Iar dacă, la început, vei folosi telecomanda din curiozitate sau cu entuziasm, ea se poate transforma în obiectul la care abia aştepţi să ajungi, odată ce păşeşti pe aleea înspre casa ta. Atunci când nu le cunoşti mecanismul, unele telecomenzi universale îţi pot părea fie sigure, fie fragile, tocmai pentru că lucrează altfel decât o telecomandă pentru televizor sau aer condiţionat.

Însă, un sistem inteligent, ce poate fi acţionat prin telecomenzi universale, este unul complex, securizat şi rezistent în timp. Principiile de funcţionare a unei telecomenzi sunt simple dar, totuşi, bine puse la punct, astfel încât să funcţioneze la standarde înalte, pentru minim cinci ani.

Telecomenzi universale, nu doar butoane

O telecomandă este acel sistem care se ocupă de manevrarea aparatelor din casa ta. Acestea funcţionează pe bază de baterii şi necesită programări, pentru a pune în aplicare nevoile şi preferinţele tale. La un nivel extins, ea poate controla temperatura, atmosfera, lumina şi partea de audio – video din locuinţa ta.  Acel scenariu de film poate fi posibil şi în locuinţa ta.

Senzorii percep schimbările de lumină ori mişcare, apoi transmit informaţia către panoul de control şi mecanismele din casă vor acţiona. Dacă doreşi să foloseşti telecomanda, sistemul RTS va recepţiona informaţia transmisă de tine şi îţi va pune în aplicare comanda.

O astfel de telecomandă poate avea până la 16 canale ce pot controla şi sincroniza 16 dispozitive din camere diferite ale casei sau segmente ale gospodăriei, cum este garajul. Aceste canale, însă, au frecvenţe proprii şi sunt protejate, astfel că cei din casa ta sunt singurii care pot manevra sistemele. Nu vei vedea niciodată un vecin reuşind să îţi ridice jaluzelele. În acelaşi timp, telecomanda poate sincroniza rulouri, jaluzele, perdele, marchize, ecran  de proiecţie, porţi de garaj sau de acces în curte şi nu numai.

Chiar dacă unele sisteme, cum ar fi rulourile, pot fi plasate în camere diferite, fără să afecteze sincronizarea programată de tine. Dacă vrei ca întreaga casă să fie luminată odată cu răsăritul soarelui, iar rulourile sau jaluzelele să se ridice în acelaşi timp, poţi face asta chiar şi fără să apelezi la telecomandă. Iar dacă vrei să cobori jaluzelele din toată casa sau să le laşi coborâte într-o singură cameră, în timp ce porneşti ecranul de proiecţie, o astfel de manevră este posibilă.

Telecomanda Telis 16 RTS alba

Telecomanda Telis 16 RTS alba

Ce se află în spatele acestor telecomenzi universale

Responsabil pentru acest aspect este protocolul radio RTS (Radio Technology Somfy), ce poate acţiona până la o distanţă de 20 de metri, chiar dacă traseul trece doi pereti de beton. Instalarea telecomenzii se face simplu, pe baza meniului organizat astfel încât fiecare manevră să îţi fie clară. Iar dacă vrei să alegi o poziţie preferată pentru sistemele tale, care să separe sistemele sincronizate, o poţi face.

Atunci când unul dintre elemente este pornit sau se află într-o anumită poziţie, o pictogramă de pe telecomandă se va aprinde. Iar dacă, la un moment dat, alegerea unei telecomenzi universale este făcută pe criterii estetice, un astfel de produs este disponibil atât pe alb, cât şi pe argintiu.

Deşi telecomanda este uşor de folosit şi manevrează totul într-un mod clar, sistemele pe care le controlezi dictează mai multe aspecte ale vieţii tale. O casă cu rulouri programate şi sincronizate înseamnă economie la factura de curent şi controlul temperaturii din interior, în mod natural. Această opţiune este valabilă indiferent de anotimp, dacă sincronizezi elementele din casă în aşa fel încât să profiţi de lumina şi căldura emanată de soare, pe timpul iernii sau să eviţi temperatura ridicată şi să păstrezi cât mai mult din răcoarea serii, vara.

Modelele de telecomenzi universale pot stabili şi echilibrul între lumina naturală şi cea artificială, astfel încât becurile să nu consume curent în exces, fără niciun folos. Odată ce lumina emanată de becuri este necesară, sistemele de la ferestre vor acţiona în consecinţă.

Telecomanda este adaptabilă produselor deja prezente în casa ta, indiferent de aspectul sau vechimea lor. Dacă ai jaluzele veneţiene exterioare de mai mult timp, le poţi echipa cu un receptor radio, iar jaluzelele vor fi controlate printr-o apăsare de buton. Ca să reglezi unghiul de înclinare al jaluzelelor este nevoie doar de rotiţa centrală a unor telecomenzi universale.

Vrei telecomenzi universale sigure?

Siguranţa casei tale poate fi influenţată de sistemele inteligente. Pe lângă funcţia de simulare a prezenţei, ce poate fi programată chiar şi fără telecomandă, poţi adapta şi alte sisteme la telecomandă. Astfel, atunci când ajungi în curte, poţi manevra sistemele de iluminare interioară şi exterioară şi nu vei fi nevoit să intri în casă pe întuneric. Iar dacă doreşti să faci zgomot în interiorul casei, poţi manevra încă de afară ecranul de proiecţie.

Însă, aspectul siguranţei poate avea de suferit dacă pierzi telecomanda. Sistemele inteligente pot fi manevrate şi cu ajutorul panoulurilor de control, însă este posibil să nu îţi doreşti să faci efortul de a ajunge până la ele. De aceea, îţi recomandăm câteva locuri din casă în care să păstrezi aceste telecomenzi universale, astfel încât să eviţi orice fel de griji.

Telecomanda Somfy

Totodată, o telecomandă universală înseamnă siguranţă şi în afara casei. Dacă ai de făcut un drum şi este deja întuneric afară, odată ce deschizi uşile garajului, poţi deschide poarta din telecomandă şi poţi chiar şi să cuplezi şi un sistem de iluminare al aleii. Acestea se vor închide în urma ta, în timp ce în casă poţi lăsa pornită lumina şi poţi programa o mişcare a jaluzelelor, perdelelor sau rulourilor.

Telecomanda este unul dintre elementele centrale ale unui sistem de automatizare din casa ta. Dacă ea se află într-o altă cameră, o poţi înlocui cu panoul de control. Însă, rolul unei telecomenzi universale este de a-ţi uşura controlul necesar al mecanismelor din gospodărie şi de a te ajuta să economiseşti timp şi efort.

O astfel de telecomandă înseamnă că vei învăţa rapid un singur tip de butoane pentru toate sistemele şi vei evita efortul de a fi nevoit să te deplasezi până la sisteme din colţul opus al locuinţei, pentru că ai uitat un rulou, un bec din curte sau un set de jaluzele deschise.

sursa foto top: @Somfy SAS / Arnaud Childéric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *