Renovarea casei

Ai in plan renovarea casei?

Vine un moment în viața unei locuințe când trebuie îmbunătățită, modernizată și adaptată nevoilor beneficiarilor săi. Acest moment înseamnă renovarea casei, o activitate care în funcție de complexitatea ei se poate dovedi costisitoare și de durată.

Dacă vrei să îți schimbi aspectul și funcționalitatea locuinței, pentru a evita un proces de renovare complicat, am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să te organizezi mai ușor.

Etape în renovarea casei

#1 Definește-ți stilul personal

Înainte de toate trebuie să te gândești la personalitatea ta și să decizi ce stil de amenajare ți s-ar potrivi. Ca să te simți cu adevărat în largul tău acasă, trebuie să îți transformi locuința într-un spațiu unic și personalizat, conform stilului tău de viață.

În funcție de bugetul tău de renovare și de complexitatea schimbărilor pe care dorești să le faci, îți poți transforma total locuința sau îi poți face doar câteva retușări vizuale.

De exemplu, dacă te definesc spațiile luminoase, adoptă un stil modern cu încăperi vopsite în culori calde și draperii sau jaluzele care pot fi controlate ușor. Dacă preferi o locuință spațioasă, renunță la mobilierul masiv și la decorațiuni inutile și încearcă să adopți un stil minimalist.

#2 Planifică etapele renovării

Organizarea este esențială. Tratează renovarea casei ca pe un proiect al cărui manager ești tu. Trebuie să ai o perspectivă de ansamblu asupra tuturor activităților de renovare, asupra costului acestora și asupra sarcinilor și persoanelor delegate să le îndeplinească.

Întocmește în scris un plan detaliat cu fiecare etapă a renovării, buget, materiale necesare și magazine de unde le poți cumpăra. Include în plan și activitățile de renovare și plasarea în timp a acestora. Chiar dacă te vei implica și tu în lucrare, menține-ți perspectiva de ansamblu asupra întregului proiect și coordonează lucrările și consumul de resurse.

Un plan bine întocmit te ajută să nu întârzii luarea deciziilor, să nu te răzgândești pe parcursul proiectului, astfel încât să eviți decalarea lucrărilor și apariția costurilor neprevăzute.

Renovarea casei 1

Copyright: ©Somfy SAS/Arnaud Childéric

În planificarea ta, este important să respecți ordinea de efectuare a lucrărilor. De exemplu, dacă plănuiești să instalezi un sistem de automatizare pentru rulouri sau draperii și vrei să și zugrăvești pereții, verifică mai întâi dacă instalația electrică ar putea avea nevoie de reabilitări.

Renovarea casei poate presupune lucrări la:

 • Pardoseli
 • Pereți
 • Tavane
 • Izolare termică
 • Tâmplărie și ferestre
 • Instalații (de apă, electrică, termică)
 • Acoperiș

Schimbările în locuința ta pot fi la nivel de:

 • Sisteme de umbrire (draperii, rolete, rulouri, jaluzele, copertine de terasă)
 • Sisteme de acces (uși interioare și exterioare, uși de garaj)
 • Accesorii (pentru pereți, sisteme de iluminat, oglinzi, covoare, ceasuri, decorațiuni etc)
 • Mobilier

#3 Alege materiale de calitate

Evită achiziționarea de materiale ieftine de calitate îndoielnică pentru că riști să ai costuri suplimentare de reparație și întreținere pe viitor. Dacă nu știi exact ce vopsea se potrivește pereților tăi, cel mai bine sfătuiește-te cu specialiștii de la un depozit de vopsele sau lasă această alegere în seama meșterilor angajați.

Vizitează magazinele de materiale de construcții nu doar singur ci și împreună cu unul din meșterii angajați pentru renovare. Acesta poate fi în măsură să achiziționeze materialele potrivite pentru locuința ta.

#4 Verifică instalațiile

Una din cele mai importante etape ale procesului de renovare este efectuarea lucrărilor la sistemul electric, cel sanitar și de gaze. Pentru această activitate, ai nevoie de un instalator autorizat, altfel riști să pui în pericol siguranța ta și a familiei tale.

Instalațiile electrice improvizate îți pot pune viața în pericol, iar instalațiile sanitare improvizate pot periclita construcția locuinței tale.

#5 Alege mobilierul și decorațiunile potrivite

Amintește-ți ce am vorbit la pasul #1. Ține întotdeauna cont de stilul tău personal înainte de a alege mobilierul și decorațiunile pe care dorești să le folosești. Rapoartează-te la acest stil (fie că este modern, clasic, minimalist etc) și asigură-te că alegerile tale se integrează în planul de design interior pe care l-ai întocmit.

Interioare renovarea casei

Copyright: ©somfy SAS/arnauld childéric

În funcție de stilul tău de viață, îți poți accesoriza locuința cu un nou set de draperii, jaluzele sau chiar copertine de terasă pe care să le automatizezi. Astfel, după renovare, vei schimba nu doar aspectul casei tale ci și funcționalitatea ei.

#6 Gândește pe termen lung

O locuință renovată corespunzător și pe gustul tău nu va necesita alte intervenții pentru mult timp. Încearcă să nu te lași influențat de temeri de moment precum alocarea unui buget mai mare pentru că s-ar putea să regreți mai târziu.

Ține cont de aerisirea în fiecare încăpere. Poți opta pentru un set de jaluzele exterioare care să îți protejeze ferestrele și să permită pătrunderea aerului curat, filtrând praful și insectele.

Dacă poziția mobilierului este aproapiată de ferestre, îți poți instala un set de rolete textile care să coboare automat în zilele însorite și să îți protejeze mobilierul de razele solare puternice.

Dacă te gândești la a reduce costurile de încălzire și energie electrică, îți poți adapta casa pe modelul unei locuințe verzi. Poți folosi rulouri motorizate pentru a economisi energie în zilele friguroase de iarnă sau ceasuri programabile pentru a controla sistemele de umbrire în baza unui program economic. Am scris mai mult pe această temă într-un articol despre metode de a economisi energie acasă.

Așadar, chiar dacă e posibil ca să ai costuri mai mari la renovarea casei, vei vedea în timp că acestea se vor amortiza.

Cheltuiește acum ca să economisești mai târziu!

Dacă dorești să-ți automatizezi locuința…

comutatoare de perete

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să decizi ce sistem din locuința ta dorești să automatizezi:

 • Sistemele de umbrire interioară (draperii, rolete, jaluzele, perdele)
 • Sistemele de iluminat
 • Rulourile sau jaluzelele exterioare
 • Porțile de acces
 • Ușile de garaj
 • Copertina de terasă
 • Ecranul de proiecție

După aceea, gândește-te la cum vei dori să controlezi acel sistem:

 • Telecomandă
 • Panou de control montat în perete
 • Senzor
 • Mai multe modalități de control simultan

Pentru mai multe detalii, avem un articol dedicat sistemelor de control.

Al treilea pas pe care trebuie să îl faci este să discuți direct cu un specialist pentru a afla dacă sistemul pe care îl deții poate fi automatizat sau trebuie înlocuit și care este soluția de motorizare care ți se potrivește cel mai bine.

Sperăm că ți-au fost de folos aceste sfaturi în cazul în care ai în plan renovarea casei! Dacă ai completări sau vrei să ne împărtășești provocări cu care te-ai confruntat în procesul de renovare, scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos!

sursa foto top: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *