scenarii sf posibile acasa

5 scenarii SF care pot deveni realitate la tine acasa

Ție îți plac filmele? Nouă cu siguranță da. Fie că sunt drame, comedii, de suspans sau de acțiune, deseori ne regăsim în întâmplările personajelor, trăim la intensitate maximă povestea și ne lăsăm purtați de ea, simțind că și noi trecem prin toate aventurile personajelor.

Cât de des urmărești filme cu scenarii SF? De-a lungul timpului, realizatorii acestor filme au făcut multe speculații despre cum va arăta viitorul. Fie că vorbim de roboți, case vorbitoare, uși care se deschid singure, ochelari inteligenți sau holograme, multe din acestea s-au adeverit și sunt utilizate în ziua de astăzi.

De aceea, am ales ca astăzi să îți prezentăm câteva scenarii SF celebre care nu mai sunt „SF” de ceva timp; multe din acestea sunt posibile chiar și la tine acasă, cu ajutorul tehnologiilor de automatizare pentru locuințe.

#1 Automatizarea locuinței: Electric Dreams (1984)

Electric Dreams (1984)

Încă din 1984, când oamenii abia făceau cunoștință cu noțiunea de PC, a fost realizat filmul „Electric Dreams”, a cărui poveste gravitează în jurul unui bărbat care reușește să își controleze locuința cu ajutorul unui computer: aprinde luminile, încuie ușile, deschide jaluzelele și chiar simulează prezența lui în locuință atunci când nu este acasă. Oricât de futurist era acest scenariu la vremea aceea, în zilele noastre toate aceste lucruri sunt posibile.

În acest film, lucrurile încep să ia o întorsătură neprevăzută când computerul scapă de sub control. Noi, din fericire, trăim în pace cu calculatoarele și automatizarea locuințelor este un lucru minunat.

#2 Automatizarea ușilor: Star Trek (1987)

Star Trek (1987)

Scena de mai sus face parte din serialul Star Trek: The Next Generation, realizat în perioada 1987- 1994 și îl reprezintă pe căpitanul Jean-Luc Picard, interpretat de actorul Patrick Stewart, aflat în fața unei uși cu deschidere automată.

Știai că?

Ideea automatizării ușilor de acces datează de foarte mult timp. În 1899, scriitorul H. G. Wells menționează „un perete care s-a deschis, ca o ușă” în cartea sa „Când se va trezi Cel-care-doarme”. În mod surprinzător, conform istoriei, matematicianul Heron din Alexandria (născut în anul 10 î. Hr.) menționează într-una din cărțile sale, „Pneumatica”, conceptul de ușă automată, acum aproximativ 2000 de ani.

Astăzi, automatizarea pentru uși este disponibilă deja de mulți ani. Ea poate fi implementată și în cadrul locuinței tale, cu ajutorul sistemelor de automatizare Somfy pentru porți de acces și uși de garaj.

#3 Automatizare ecran de proiecție: Smart House (1999)

Smart House (1999)

În 1999, ideea de casă automatizată era deja un concept cunoscut la nivel mondial, însă realizatorii filmului „Smart House” au dus această idee mai departe.

În film se regăsesc automatizări pentru ecrane de proiecție, uși, jaluzele și rulouri, dar și jocuri care funcționează pe un principiu similar cu tehnologia kinect din zilele noastre, așa cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Bineînțeles, elementul forte al filmului îl constituie casa „cu personalitate” care interacționează cu locatarii ei și dezvoltă personalitatea unei mame exagerat de autoritare.

Astăzi, și tu poți locui într-o casă inteligentă și îți instala un ecran de proiecție automatizat pe care să îl cobori cu ajutorul unei telecomenzi de fiecare dată când simți nevoia unui film bun. În același timp, poți controla din aceeași telecomandă și rulourile, perdelele sau copertinele. Viitorul despre care se vorbea în 1999 doar la nivel conceptual, astăzi a devenit realitate.

#4 Controlul total al locuinței: The Jetsons (1962)

The Jetsons (1962)

Unul din cele mai futuriste și predictive seriale animate ale tuturor timpurilor, The Jetsons, care a rulat între anii 1962-1963 și 1985-1988, prezintă multe aspecte care se pot regăsi astăzi în locuințele inteligente: ecrane LED care pot fi acționate automat, aspiratoare robot, rolete și jaluzele controlate din telecomandă și chiar aplicații de comandat mâncare online.

Deși viitorul în care are loc acțiunea nu a fost specificat, acesta pare unul foarte îndepărtat pentru perioada în care a fost lansat serialul, însă este unul destul de apropiat perioadei în care trăim noi astăzi. Majoritatea tehnologiilor de automatizare și control a locuinței familiei Jetsons le putem avea și noi, chiar în casele noastre: panouri de control plasate în perete sau telecomenzi prin care putem acționa, simultan, ferestrele, jaluzelele, securizarea ușilor, roletele, rulourile sau copertinele pentru terasă.

Putem chiar seta scenarii preferențiale pentru acționarea automată a acestor sisteme. Tehnologia disponibilă pentru a avea o locuință complet automatizată este io-homecontrol.

#5 Apeluri video: 2001: Odiseea spațială (1968)

2001 odiseea spatiala (1968)

Când regizorul Stanley Kubrick și scriitorul Arthur C. Clarke și-au imaginat în 1968 apelurile video pe distanțe foarte mari, scenariul părea unul futuristic. Acum, e suficient un smartphone sau o tabletă pentru a face apeluri video, chiar și cu persoane aflate în cealaltă parte a planetei.

Știai că?

În 1968, conceptul de apel video nu era deloc unul nou. La doar doi ani după ce telefonul a fost pentru prima oară folosit în Statele Unite de către inventatorul său, Dr. Graham Bell, oamenii și-au imaginat un dispozitiv numit „telefonoscop” în revistele și ziarele vremii respective. De exemplu, autorul și desenatorul George du Maurier a publicat în 1878 un desen intitulat „Ficțiunea devine artă” care înfățișa părinții care foloseau tuburi electronice pentru a vorbi cu fiica lor, pe care o puteau vedea pe un ecran mare, în fața lor.

Te simți pregătit pentru aceste scenarii SF?

Oamenilor le-a plăcut întotdeauna să viseze. Iată cum, prin vise, s-au născut idei care au stat la baza multor tehnologii care astăzi ne fac viața mai ușoară.

Dacă în trecut oamenii își doreau să locuiască într-o casă inteligentă dar nu aveau posibilitatea, astăzi pentru tine acest lucru e posibil, cu ajutorul tehnologiilor disponibile pe piață. Iată cum, în ziua de astăzi, aceste scenarii SF nu mai sunt imposibile.

În peste 70 de țări, printre care și România, Somfy și distribuitorii săi îți oferă posibilitatea să îți automatizezi locuința și să te bucuri de o viață confortabilă, la care în trecut oamenii puteau doar să viseze.

Comentarii

  1. Imi plac foarte mult filmele SF! Foarte interesant acest articol, oarecum stiam de aceste tehnologii dar nu le constientizam ca sunt atat de aproape de traiul meu de zi cu zi! multumesc pentru informatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *