Cum functioneaza un sistem bazat pe senzori de lumina

Locuința ta sau biroul tău sunt spațiile în care îți desfășori cea mai mare parte a timpului. De aceea, ele trebuie să îți asigure tot confortul de care ai nevoie ca să îți desfășori activitatea.

Dacă ai decis să îți asiguri confortul prin montarea de sisteme automate de umbrire precum jaluzele interioare sau perdele motorizate, atunci scapi de efortul de a le modifica poziția manual, folosind un șnur, de fiecare dată când te incomodează razele soarelui. Trebuie doar să apeși butonul unei telecomenzi sau a unui sistem de control montat în perete și sistemele tale de umbrire își modifică poziția.

Totuși, există o modalitate de a duce confortul automatizării și mai departe. Dacă se întâmplă ca într-o zi să fii foarte concentrat atunci când lucrezi și să uiți să acționezi perdelele sau jaluzelele? Atunci cu siguranță observi disconfort în timp ce lucrezi și trebuie să întrerupi activitatea pentru a îți face umbră. Uneori, o simplă întrerupere din lucru de câteva secunde te poate costa alte 5 sau 10 minute până îți intri din nou în ritm.

Această modalitate îți asigură continuarea neîntreruptă a activității, în timp ce perdelele sau jaluzelele lucrează singure pentru confortul tău. Este vorba de folosirea unuia sau mai multor senzori de lumina.

La bază, senzorii de lumină se folosesc în industria aeronautică, pentru a calcula altitudinea aparatelor de zbor pe baza vectorului de soare. Însă, utilizarea acestora a fost extinsă și în alte industrii, motiv pentru care, în prezent, companii precum Somfy poate aduce astfel de senzori chiar și în locuința ta.

Cum funcționează acești senzori de lumina?

Spre deosebire de alte tipuri de senzori de pe piață (de mișcare, de vânt, de temperatură etc), senzorii de lumină detectează intensitatea și direcția luminii solare. Din acest motiv, ei se mai numesc „senzori de soare”. Însă, deși soarele este principala sursă de lumină pe care o detectează, ei pot fi acționați și alte surse puternice de lumină, artificiale, însă acestea constituie excepții.

Un senzor de soare  funcționează pe baza celulelor electrice din care este alcătuit, care sunt acționate fotoelectric. Acest lucru înseamnă că ele convertesc fotonii luminii care pătrund în interiorul senzorului în electroni, care sunt convertiți apoi într-un semnal digital sau radio, în funcție de modul de transmisie al senzorului.

Interiorul senzorului are forma unei încăperi de formă pătrată, având celulele electrice plasate pe latura sa inferioară. Aici pătrunde doar o rază subțire de lumină, din exterior. În funcție de distanța capătului razei de lumină față de punctul central al laturii inferioare a încăperii, senzorul determină unghiul de refracție al luminii.

Pe baza acestor informații, senzorul transmite semnalul, mai departe, către motorul sistemului de umbrire, care îl va acționa în consecință.

Așadar, după cum poți observa din cele menționate mai sus, senzorul de lumină funcționează în patru etape:

1 – pătrunderea razei subțiri de lumină în interiorul său

2 – calcularea unghiului de refracție al luminii

3– conversia electronilor în semnal digital sau radio

4 – transmiterea semnalului către motorul sistemului de umbrire

Iată ce efect poate avea un senzor de soare Somfy, pe timpul verii:

De ce să folosești senzori de lumina?

Unul din principalele motive este confortul sporit. Soarele nu te va mai deranja niciodată în timp ce lucrezi sau îți desfășori activitatea în locuința ta.

Senzorii de lumină pot fi programați astfel încât să acționeze perdelele, jaluzelele, copertinele, rulourile, obloanele în funcție de preferințele tale. De exemplu, să transmită un mesaj motoarelor ca acestea să ridice sistemele de umbrire și să permită luminii să pătrundă în încăpere, în prima parte a zilei. În timpul prânzului, când soarele este mai puternic, senzorii să coboare sistemele de umbrire, astfel încât să oprească total sau parțial pătrunderea luminii, pentru a nu deteriora mobilierul, aparatura sau covoarele din spațiul tău. În acest fel, senzorul îți protejează bunurile chiar și când ești plecat.

De asemenea, în decizia de achiziționare a unui senzor de lumină trebuie să iei în considerare și avantajele sale:

  • Are o autonomie de 100%
  • Este ușor de montat și programat (se poate observa și din ghidul pe care l-am scris, despre instalarea unui senzor Sunis RTS)
  • Are un design plăcut, integrându-se ușor în fațada clădirii
  • Nu necesită cablaj
  • Poate fi de exterior sau de interior
  • Are oricând posibilitatea de a fi dezactivat

Tipuri de senzori de lumina Somfy

#1 Sunis Wirefree RTS

Sunis WireFree RTS

Senzor autonom, de exterior, pentru copertine, rulouri și jaluzele venețiene exterioare. Acest senzor funcționează pe baza tehnologiei radio.

Află mai multe detalii de pe pagina produsului!

#2 Sunis Indoor Wirefree RTS

SUNIS_INDOOR_WIREFREE_RTS_Star2

Senzor de interior fără cablu, care poate fi poziționat folosind o ventuză, pe geam sau pe rama sau cadrul ferestrei. Acesta poate acționa sisteme de umbrire interioară: jaluzele, perdele, rolete textile.

Află mai multe detalii de pe pagina senzorului!

#3 Thermosunis Indoor Wirefree RTS

THERMOSUNIS_INDOOR_WIREFREE_RTS_Star2

Acest senzor măsoară intensitatea solară de interior și temperatura, pentru a oferi confort și economie de energie.

Descoperă mai multe informații despre acest senzor!

#4 Sunis Wirefree io

Sunis_Wirefree_io_STAR5

Senzor de soare fără cablu pentru copertină, jaluzele venețiene exterioare și rulouri. Acesta este discret pe fațadă și este eficient în fiecare spațiu unde este instalat. Funcționează pe baza tehnologiei io-homecontrol.

Află mai multe informații despre senzor pe pagina de prezentare!

Ești pregătit să aduci confortul în locuință sau în biroul tău? Dacă vrei să afli mai multe informații despre beneficiile pe care ți le pot aduce acești senzori de lumina, contactează distribuitorii autorizați Somfy România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *