Somfy intretinere rulouri

5 sfaturi de intretinere rulouri

Jaluzelele şi rulourile înseamnă o investiţie pe termen lung, pentru siguranţa geamului tău şi confortul aerului din interiorul casei. Astfel de produse îţi vor fi tovarăşii din fiecare zi.

Însă, ca în orice prietenie, trebuie să eviţi, pe cât posibil certurile. În acest caz, trebuie să nu uiţi de curăţire şi intretinere rulouri şi să previi eventualele probleme ce pot apărea în timp.

Jaluzelele, mai ales cele de tip veneţian, sunt uşor de întreţinut, dar greu de evitat, mulţumită frumuseţii lor. De aceea, dacă ai ales modele din această categorie, îţi oferim câteva sfaturi de intretinere rulouri, care te vor ajuta să te bucuri de ele mai mulţi ani decât crezi.

Sfaturi de intretinere rulouri

1. Materialul face atmosfera din casă.

Jaluzelele veneţiene îţi pot înfrumuseţa fereastra cu ajutorul aluminiului, a lemnului, a bambusului, PVC-ului sau a plasticului. Întrucât elimină particule la încălzire, nu au un aspect estetic plăcut şi se alterează cu uşurinţă, nu recomandăm cea din urmă opţiune, chiar dacă este una ieftină.

În privinţa celorlalte materiale, bambusul şi lemnul sunt cele care protejează cel mai bine căldura din interiorul casei şi înfrumuseţează geamurile, transmiţând o poveste. Lumina este blocată aproape în totalitate, în timp ce izolează o mare parte din temperatura exterioară de cea din camere. În acelaşi timp, rigiditatea materialelor din natură este compensată de aluminiu.

Lamelele de aluminiu sunt subţiri, astfel încât în activitatea de intretinere rulouri nu vei avea parte de diferenţe mari de temperatură între interior şi exterior. Aluminiul este cel care oferă o paletă mai largă de culori şi, dacă optezi pentru simplul alb, căminul tău va fi întotdeauna luminos şi vei profita de razele soarelui de dimineaţă fără să „beneficiezi” şi de pachetul de efecte negative.

Acestea sunt principalele avantaje ale rulourilor exterioare şi, mai ales, ale jaluzelelor veneţiene. Trecând peste moda decorării geamurilor din exterior, ele au o parte practică evidentă. Dacă ţi-ai ales materialul preferat şi culoarea potrivită arhitecturii casei tale, mai rămâne doar să le cumperi.

2. Intretinere rulouri înseamnă şi curăţare.

Somfy intretinere rulouri si curatare

Recomandăm ca în procesul de intretinere rulouri să intre şi curăţarea lor. Recomandăm ca activitatea de curățare să fie făcută cel puţin o dată pe an. Ai opţiunea de a le duce la o curăţătorie specializată sau să le speli acasă.

Însă, trebuie să ştii că nu orice fel de curăţătorie îţi va aduce rulourile înapoi cu garanţia că nu vor fi afectate în timpul procesului de spălare. De aceea, este bine să angajezi specialişti în curăţarea jaluzelelor, rulourilor şi perdelelor, mai ales dacă este vorba de clădiri mari, cu multe geamuri sau ferestre de dimensiuni mari.

Să cureţi acasă jaluzelele înseamnă să o faci manual. Ele nu vor supravieţui unei spălări la maşina pentru rufe. Lamelele trebuie curăţate cu ajutorul unui burete umed şi un agent de curăţare care să nu fie puternic, pentru a nu afecta materialul. Apoi, poţi clăti rulourile cu ajutorul unei sticle cu spray, care să stropească cu apă proaspătă.

Presiunea apei trebuie să fie suficient de potrivită încât să cureţe urmele detergentului sau a agentului de curăţare, fără a afecta materialul. Nu uita că, înainte de curăţare, trebuie să laşi jaluzele atârnate în poziţa de „închis”, iar tot procesul trebuie să se desfăşoare în sensul în care lamelele sunt poziţionate. De asemenea, spălarea şi clătirea trebuie făcută pe ambele părţi, iar clătirea trebuie să se facă de două ori, astfel încât să dispară orice urmă de detergent.

3. Intretinere rulouri în faţa ploii şi a vântului

Somfy intretinere rulouri in fata ploii

Jaluzelele veneţiene au şi rolul de protectori în faţa razelor soarelui pentru interiorul casei tale. Aceste produse au şi o gamă de rezistenţă în faţa vântului, însă prevenţia este mai sigură decât atenţia. Aşa că un sistem de automatizare cu senzori de vânt şi ploaie care le vor închide odată ce se anunţă pale de vânt sau picături de ploaie. Ele se vor închide şi nu vor fi protejate chiar şi de furtuni.

Sistemul de automatizare va avea grijă ca închiderea rulourilor să se facă întotdeauna în timp util şi cu aceeaşi viteză de funcţionare. Astfel, ele nu vor fi supuse riscului ca tu să alergi până la ele, să le închizi rapid, eventual după ce au fost puţin udate de ploaie şi să rişti ca ele să se blocheze. Chiar dacă le-ai echipat şi cu senzori de deschidere şi închidere la răsăritul şi apusul soarelui, acestea nu vor fi afectate de închiderea în faţa vântului sau a ploii.

În plus, poţi descoperi un alt avantaj: după ce jaluzelele sau rulourile s-au închis automat, tu poţi deschide geamul şi savura mirosul plăcut al ploii de sfârşit de vară. Sau poţi aerisi interiorul casei cu ajutorul brizelor de vânt matinale şi de seară.

4. Intretinere rulouri şi jaluzele vs. trecerea timpului

Somfy rulouri vs jaluzele

În mod natural, orice obiect de pe această planetă este afectat de trecerea timpului. Gradul de uzură al obiectelor creşte până în punctul în care valoarea lor sentimentală este nulă, iar aspectul transmite mesajul de „vechi”. De aceea, activităţile de intretinere rulouri sunt importante, pentru a le prelungi viaţa şi frumuseţea. Pe lângă curăţarea cel puţin anuală a lor, poţi include în curăţenia gospodăriei şi ştergerea urmelor de praf de pe lamele cu o bucată de material textil foarte fin.

În cazul în care, după mai mult timp, una dintre lamele se poate rupe sau îndoi, aceasta poate fi înlocuită cu o alta, din acelaşi material şi cu aceeaşi culoare. Lamelele se pot schimba, însă este nevoie de intervenţia unui specialist, pentru a nu se afecta întregul mecanism al ruloului sau jaluzelei.

Însă, manevrarea nu va ridica probleme dacă este automată, pentru că ritmul de deschidere şi închidere va fi întotdeauna constant. Iar copiii nu vor risca să se accidenteze din cauza corzii de manevrare manuală, pe care ai putea chiar să o elimini.

5. Intretinere rulouri cu senzori de siguranţă şi manevrare

Somfy rulouri siguranta

Sistemele de motorizare a rulourilor şi jaluzelelor veneţiene pot fi echipate cu senzori care au în grijă atât siguranţa celor din jur şi a produselor şi sisteme de blocare ce vor creşte durabilitatea jaluzelelor.

Noua generaţie de legături rigide, ranforstate cu fibră de sticlă, au o eficienţă de ridicare de până la 100 de kilograme, sunt un obstacol de netrecut în faţa amatorilor de spargeri şi măresc rezistenţa rulourilor la ridicare.

Senzorii de detectare a obstacolelor vor proteja atât copiii, cât şi rulourile în sine. Dacă, în timpul curăţeniei, ai uitat vreun obiect pe linia traseului rulourilor, închiderea lor se va opri, atunci când se simte prezenţa unor obstacole.

Fiecare dintre activităţile de intretinere rulouri şi jaluzele va prelungi durata de viaţă a acestor obiecte. În timp ce automatizarea poate rezolva această problemă pe termen lung, fără intervenţia ta, ajutorul tău se răsfrânge la îngrijirea investiţiei pe care ai făcut-o în aceste produse. Astfel, poate trece extrem de mult timp între perioada de garanţie a rulourilor sau sistemelor de automatizare şi o eventuală problemă a lor. Sau poţi constata, după mulţi ani, că te bucuri încă de răsăritul soarelui pe care ţi-l semnalează jaluzelele ridicate pentru care tu nu ai făcut nimic ca să le deschizi, ci ele au reţinut ora ta de trezire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *