Sisteme de comanda si control

Tot ce trebuie sa stii despre sisteme de control si comanda

Tuturor ne place să fim în control, în special când vine vorba de propria locuință. Aici nu vine nimeni să ne spună ce trebuie să facem sau cum să ne facem traiul confortabil. Aici, suntem proprii noștri stăpâni și folosim propriile sisteme de control.

Dacă vrei să faci un pas în plus spre confortul tău și optezi pentru automatizarea locuinței, atunci trebuie să fii familiarizat cu toate posibilitățile de comandă și control pe care le ai la dispoziție, pentru a face alegerile care ți se potrivesc cel mai bine.

Ca să îți fie mai ușor, am realizat o listă cu toate posibilitățile de comandă și sisteme de control pe care Somfy ți le pune la dispoziție.

#1 Sisteme de control cu comenzi RTS

RTS (Tehnologia radio Somfy) este una din cele mai moderne și confortabile soluții de control pe care le poate avea o locuință sau clădire de birouri de mărime medie. Pentru implementarea acesteia, nu sunt necesare cabluri, comenzile fiind date prin unde radio.

Sistemul montat poate fi ulterior modificat cu ușurință, putând fi completat, dacă este nevoie, și cu alte elemente (sisteme de umbrire și de comandă).

În cazul în care folosești pentru sistemele tale de umbrire motoare cu receptoare radio, poziția acestora poate fi reglată cu ajutorul telecomenzilor, emițătoarelor și senzorilor de vânt și lumină. Acestea pot fi grupate în funcție de nevoile tale.

Iată în continuare de câte tipuri pot fi aceste sisteme de control pentru motoarele cu receptoare radio:

Cu acționare simplă pentru un singur sistem de umbrire

actionare simpla pentru rulou

Telis 1 RTS

Această telecomandă contribuie la modificarea poziției unui singur sistem (rulou, jaluzea, roletă, draperie etc). Este dotată cu două butoane pentru ridicare și coborâre dar și cu un buton care activează funcția „my” pentru stabilirea poziției preferate intermediare.

Cu acționare simplă pentru mai multe sisteme

actionare simpla pentru mai multe sisteme

Telis 4 RTS

Telecomanda Telis 4 RTS poate acționa pe 5 canale diferite mai multe sisteme de umbrire. Aspectul acesteia este unul simplu, fiind dotată tot cu două butoane pentru modificarea poziției și unul pentru activarea funcției „my”.

Ceas programabil pentru controlul sistemelor de umbrire

ceas programabil de control

Chronis Smart RTS

Cu ajutorul acestui ceas programabil radio, îți poți controla sistemele de umbrire în baza unui program stabili săptămânal, care poate fi de mai multe tipuri: preferențial, de siguranță, cosmic și oprit. Distanța lui de acționare este de 20 m în interior, prin doi pereți de beton și 200 m în exterior. Este dotat cu un ecran LCD și funcționează pe bază de baterii.

Protecție automată împotriva vântului cu acționare simplă

protectie automata cu actionare simpla

Senzor de vânt Eolis RTS

Deoarece adeseori vântul puternic pune în pericol copertina de terasă sau jaluzele exterioare, e recomandată folosirea senzorului de vânt Eolis RTS pentru a închide în mod automat sistemul de umbrire în caz de vânt puternic.

Eolis 3D

Senzorul dedicat copertinelor mobile care functioneaza pe baza acceleratiei tridimensionale funcționează pe bază de baterie și funcționează indiferent dacă proprietarul este acasă sau nu.

Telis 1 RTS / IO

Telecomanda Telis 1 este dedicată dirijării unui singur element al echipamentului automatizat din locuința ta. Deține o unitate de comandă radio cu un singur canal și e disponibilă în varianta RTS și io.

Telis 4 RTS Patio

La fel ca și telecomanda Telis 4 RTS, aceasta poate acționa mai multe sisteme de umbrire pe 4 canale diferite. În schimb, ea deține al cincilea canal, pentru utilizare exterioară, pe terasă, fiind destinată acționării copertinei.

Este rezistentă la șocuri și la apă.

Acționare automată prin senzor de vânt și soare cu acționare simplă

actionare automata prin senzori

Senzor Soliris RTS

Acest senzor de soare și de vânt poate acționa automat copertina sau alte sisteme de umbrire, având atât rol de protecție cât și de confort. Acționarea se face prin unde radio, fie automat, fie cu ajutorul unei telecomenzi. Astfel, poate prelungi durata de viață a copertinei.

Telis Soliris RTS Patio

Această unitate de comandă radio e dotată cu un singur canal și cu funcție automată de vânt și soare. Este similară cu telecomenzile din gama Telis RTS, cu diferența că poate administra funcțiile solare ale senzorilor Soliris RTS sau Sunis RTS.

Versiunea Patio este utilizată în spații exterioare, de exemplu, pe terasă, pentru controlul marchizei. Spre deosebire de versiunea de interior (Pure), versiunea Patio este rezistentă la șocuri și la împroșcare cu  apă.

Telis 4 Soliris RTS Patio

În mod similar cu Telis 5 RTS, această telecomandă deține 4 canale dar are în plus un canal pentru comanda automată a funcțiilor solare și de vânt.

Comutatoare de perete

comutatoare de perete

Smoove Origin io

Aflat în categoria sisteme de control, acest produs este un emițător radio de perete care poate acționa manual sau automat unul sau mai multe motoare radio sau receptoare radio cu un canal.

Este prevăzut cu butoane de acționare dar și cu buton „my” pentru oprire sau redarea poziției preferate.

Smoove 1RTS

Comutatorul radio de perete Smoove 1RTS este disponibil și în varianta io-homecontrol și este destinat acționării manuale a unuia sau mai multor motoare radio / receptoare radio.

Comutatorul nu este dotat cu butoane ci cu o suprafață de acționare care pune în mișcare sistemele de umbrire printr-o singură atingere. Se poate utiliza la majoritatea întrerupătoarelor cunoscute și e disponibil într-o gamă variată de culori.

panou rame smoove

Centralis Uno RTS

Comutatorul Centralis Uno RTS este o unitate de recepție destinată tuturor motoarelor tubulare cu cablu. Fiind un comutator și receptor radio în același timp, se poate monta pe locul unui fost comutator. Este dotat cu butoane pentru ca acționarea radio a sistemelor mai vechi să fie rapidă și mai facilă.

Cu ajutorul acestui comutator se pot seta poziții intermediare pentru sistemele de umbrire, datorită butonului STOP, poziționat între butoanele de acționare.

Telecomenzi cu 16 canale

Telis 16 RTS

Dintre toate aceste sisteme de control, Telis 16 RTS este unul din cele mai complexe.

O telecomandă elegantă, ușor de programat, cu 16 canale și afișaj LCD, Telis 16 RTS poate fi utilizată pentru acționare individuală sau grupată. Ea poate fi folosită pentru acționarea tuturor sistemelor Somfy RTS: rulouri, copertine, jaluzele, jaluzele interioare, perdele, uși de garaj și porți.

Telecomanda universala Telis 16 RTS

Telecomanda universala Telis 16 RTS

Setarea acestei telecomenzi este ușoară, având butonul SET, iar fiecare canal poate primi o denumire în limba română, pentru ca telecomanda să poată fi apoi folosită ușor și rapid.

Senzori de interior

Thermosunis Indoor WireFree RTS

Acest sistem acționează în mod automat rulourile, roletele textile, având în vedere condițiile de lumină și temperatură.

Senzor Somfy Thermosunis Indoor WireFree

Senzor Somfy Thermosunis Indoor WireFree

Senzorul poate contribui la scăderea consumului de energie pe timpul verii, cu ajutorul protecției împotriva luminii, dar și pe timpul iernii, prin acționarea sistemelor de umbrire astfel încât să permită razelor solare să încălzească încăperea pe timpul zilei.

Sunis Indoor WireFree RTS

Sisteme de control - Senzor Sunis Indoor WireFree RTS

Senzori Sunis Indoor WireFree RTS

Acest sistem acționează în mod automat rulourile și roletele textile în funcție de condițiile de lumină, conform preferințelor utilizatorilor. Este un senzor fără fir, care funcționează pe bază de baterie și ale cărui setări pot fi ușor modificate.

#2 Sisteme io-homecontrol

Această tehnologie wireless se recomandă pentru case de locuit unde nu se dorește doar controlul sistemelor de umbrire prin telecomandă sau unitate centrală ci și al sistemului de iluminat, de încălzire, de aer condiționat dar și controlul închiderii ușilor, ferestrelor, ușilor de garaj și porților de acces.

Această tehnologie se remarcă prin faptul că executarea comenzii transmise este confirmate pe telecomandă. Io-homecontrol îți permite să folosești același dispozitiv de control pentru a transmite comenzi sistemelor din locuința ta, chiar dacă acestea aparțin de companii diferite.

Mai multe detalii despre această tehnologie am inclus în articolul lucruri pe care nu le știai despre tehnologia io-homecontrol.

#3 Sisteme de control Uno

Această tehnologie este cea mai simplă și mai ieftină dintre toate deoarece comenzile se transmit sistemelor cablate. De aceea, are cel mai scăzut nivel de confort în comparație cu alte tehnologii și este dificilă adăugarea ulterioară de elemente controlabile.

Instalarea echipamentelor corespunzătoare necesită proiectări și execuții atente iar realizarea de grupuri de sisteme comandate este posibilă doar prin utilizarea de relee.

Sperăm că, pe baza acestor informații despre sisteme de control, ți-ai format o idee mai clară despre cum poți fi tu în controlul locuinței tale sau la birou cu ajutorul sistemelor de comandă și control.

Dacă ești interesat de informații suplimentare despre aceste produse poți contacta un reprezentant Somfy sau poți intra în legătură cu cel mai apropiat distribuitor Somfy din orașul tău!

Foto top: ©somfy SAS/Sémaphore

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *