De ce sunt importante sistemele de umbrire solara?

Tuturor ne place să ne relaxăm la umbră în zilele călduroase de vară. Fie ne place în aer liber, pe terasă, sub adierea ușoară a vântului, fie în casă, feriți de soare, atunci când în miezul zilei căldura atinge cote maxime.

Fiecare dintre noi intră zilnic în contact cu diferite sisteme de umbrire solara. Indiferent că ne ferim de soare cu ajutorul unor rolete, jaluzele, rulouri, perdele sau copertine de terasă, suntem bucuroși că le avem la îndemână și că ne fac viața mai plăcută în fiecare zi.

Dintotdeauna, de-a lungul istoriei, oamenii au testat o gamă variată de metode pentru a se proteja de razele solare. Din fericire, în zilele noastre, tehnologia tehnicilor de umbrire solară a ajuns la maturitate și avem la îndemână o gamă variată de soluții moderne pe care le putem folosi fie acasă, fie la birou.

Care sunt avantajele sistemelor de umbrire solara?

În 2014, Asociația Europeană pentru Umbrire Solara[1] a realizat un studiu intitulat „Soluții dinamice de umbrire pentru clădiri eficiente energetic”, în urma căruia au fost demonstrate avantajele pe care sistemele de umbrire le au asupra clădirilor de orice dimensiuni, dar și impactul asupra economiei de energie.

Studiul a fost realizat pornind de la Pachetul Climatic și Energetic de obiective pentru 2020 al Uniunii Europene, obiective cunoscute și sub denumirea „20-20-20”. Ele prevăd o serie de schimbări destinate securității energetice și competitivității economice a Europei, având în vedere că principalii consumatori de energie electrică din Europa sunt clădirile, așa cum se poate observa în imaginea de mai jos:

consum energetic cladiri

Cum pot sistemele de umbrire să contribuie la economisirea energiei la nivelul clădirilor? Iată argumentele studiului:

#1 Controlul dinamic al umbririi solare previne supraîncălzirea

Clădirile cu consum mare de energie, de cele mai multe ori, necesită instalarea unui sistem de aer condiționat pentru a evita supraîncălzirea, chiar și în sezoanele cu temperaturi moderate, datorită izolației și a etanșeității clădirii. Din acest motiv, un sistem de umbrire solara ar proteja clădirea de supraîncălzire, ar preveni crearea efectului de seră în interior și ar diminua necesitatea folosirii unui sistem de aer condiționat.

#2 Captarea luminii naturale economisește energia

Într-o clădire obișnuită de birouri, de mărime medie, între 30 și 40% din energia electrică este consumată de sistemele de iluminare. Sistemele de control a luminii solare, precum jaluzele sau rulouri, ar crește eficiența folosirii luminii naturale și ar reduce nevoia sistemelor de iluminat cu aproape cu 80%.

#3 Lumina zilei are efect major asupra productivității, sănătății și bunăstării

În zilele noastre, oamenii petrec aproape 90% din timpul unei zile în interior, comparativ cu acum 50 de ani când balanța era invers: oamenii petreceau doar 10% dintr-o zi în interior.

De aceea, e recomandat ca lumina zilei să aibă acces o perioadă cât mai lungă de timp, la cât mai multe persoane. Din acest motiv, una din tendințele arhitecturii moderne constă în construirea clădirilor cu ferestre mari.

Iată câteva date despre cum sunt influențate persoanele care își desfășoară activitatea în apropierea unei ferestre sau a luminii solare:

  • Funcțiile mentale au o eficiență mai mare cu până la 25%
  • Perioadele de internare în spital sunt mai mici cu până la 8,5%
  • Angajații sunt mai productivi cu până la 18%
  • Studenții învață cu până la 26% mai repede și au rezultate mai bune la examene cu până la 14%

Aceste informații sunt preluate din raportul WGBC din 2013, intitulat „Un caz de afaceri pentru clădirile verzi”.

#4 Lumina de spectru complet are impact asupra bunăstării

Este demonstrat științific că sistemele de umbrire solara folosite la ferestrele cu geam curat și clar mențin calitatea luminii naturale care pătrunde într-o clădire și îi garantează spectrul complet de culori.

Acest tip de lumină naturală contribuie la bunăstarea personalului aflat în clădire și, astfel, la formarea unui mediu de lucru sănătos.

importanta umbrire solara

Copyright: ©Somfy SAS

De ce este importantă umbrirea solară?

Fie că vorbim de clădirile noi sau de cele renovate, dotarea lor cu sisteme de umbrire solara contribuie la reducerea consumului de energie pe care îl au clădirile, pe termen lung.

Pe de o parte, umbrirea solara și accesul la lumina naturală ajută la prevenirea supraîncălzirii pe timp de vară, menținerea unei temperaturi plăcute pe timp de iarnă și reducerea nevoii de iluminare artificială.

Având toate aceste beneficii, soluțiile de umbrire solara trebuie să fie integrate în proiectele fiecărui arhitect / constructor pentru a crește eficiența energetică a clădirilor și a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

De aceea, studiul realizat de Asociația Europeană pentru Umbrire Solară demonstrează cât de importante sunt sistemele de umbrire solara și cum putem contribui și noi la atingerea obiectivelor „20-20-20” pentru a ne ajuta nu doar pe noi, ci și întreaga planetă.

Broșura de prezentare a studiului „Soluții dinamice de umbrire pentru clădiri eficiente energetic” poate fi descărcată, în format electronic, de pe site-ul Somfy România, urmând link-ul de mai jos:

descarca

[1] Asociația Europeană pentru Umbrire Solară a fost înființată în decembrie 2004 pentru a aduce laolaltă asociațiile profesionale din industria de umbrire solară de la nivel European. Ambițiile Asociației sunt să reducă consumul energetic al clădirilor din Europa, pornind de la reducerea emisiei de CO2, oferirea unui mediu sănătos de lucru și iluminat natural în clădiri și apropierea țărilor Uniunii Europene în vederea acestor cauze comune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *