Ce sunt solutiile animeo?

Prin produsele sale inovative, Somfy oferă o gamă largă de soluții, adaptabile în toate tipurile de clădiri. Astfel, indiferent de tipul sistemului de umbrire care necesită automatizare, Somfy are soluția.

Pentru controlul clădirilor profesionale, Somfy a dezvoltat gama de produse animeo, compatibilă cu toate tipurile și dimensiunile de clădiri, adaptabilă la configurația oricărei fațade. Prin optimizarea pătrunderii luminii, a umbririi și a pătrunderii aerului, soluțiile din gama animeo contribuie la bunăstarea ocupanților și, simultan, îmbunătățesc performanța energetică a clădirilor. Principalele consecințe ale folosirii acestor soluții sunt:

 • Costurile de încălzire și aer condiționat sunt reduse;
 • Confortul vizual și termic al ocupanților clădirii este optimizat;
 • Sistemele de protecție solară au o durată mai lungă de viață.

Practic, sistemele animeo sunt pachete de produse destinate automatizării sistemelor de umbrire (motoare, sisteme de control, senzori, receptoare, aplicații și programe software), alese în funcție de puterea lor de control asupra unei clădiri de orice dimensiune.

sisteme de umbrire

Pentru că nevoile fiecărei clădiri sunt diferite, gama de sisteme animeo se împarte în 6 categorii, în funcție de numărul de motoare folosite:

gama animeo

Să discutăm în continuare despre fiecare categorie de soluții animeo!

#1 animeo Solo

Acest sistem ușor de folosit, destinat clădirilor mici, controlează cel mult două zone ale unei clădiri cu ajutorul unui număr maxim de 800 de motoare.

Dintre avantajele pe care le prezintă, animeo Solo este ușor de programat și instalat, fără să fie nevoie de un computer. Sistemul vine la pachet cu un ecran cu display LCD și o configurație de bază pe care utilizatorul o poate adapta sau modifica după nevoile clădirii.

Animeo Solo oferă funcții de economisire de energie, controlând automat sistemele de protecție solară în timpul oricărui sezon, cu ajutorul senzorilor. Astfel, prin funcțiile sale pre-programate, previne consumul excesiv de căldură în clădire pe timp de iarnă și funcționarea excesivă a aerului condiționat pe timp de vară.

Din punct de vedere al configurației, sistemul animeo Solo este alcătuit din:

 • Senzori de exterior
 • Senzori de temperatură
 • Unitate centrală de comandă cu LCD încorporat
 • Sisteme de control pentru motoare

#2 animeo IB+

Acest sistem inteligent controlează până la 16 zone ale unei clădiri, funcționând cu ajutorul unui număr maxim de 6400 de motoare. Este destinat pentru utilizare în clădiri de mărimi medii și mari.

Unul din principalele sale avantaje este că poate face legătura directă cu produsul final (jaluzele venețiene, rolete, ecrane de proiecție, rulouri etc), datorită gamei sale variate de funcții și parametri.

O funcție interesantă pe care o integrează acest sistem constă în urmărirea poziției soarelui și modificarea poziției lamelelor jaluzelelor venețiene în funcție de aceasta, pentru a asigura un confort vizual în clădire, întreaga zi. De asemenea, animeo IB+ contribuie semnificativ la optimizarea utilizării energiei electrice prin funcțiile sale variate: aer condiționat natural, răcire, încălzire, limitarea unghiului de umbrire etc.

Configurația sistemului animeo IB+ constă în:

 • Senzori de interior
 • Senzori de exterior
 • Unitate centrală de comandă (incluzând și software de control pe computer)
 • Sisteme de control pentru motoare
Copyright: ©Somfy GmbH

Copyright: ©Somfy GmbH

#3 animeo IP/io

Un sistem nou pe piață, animeo IP/io este o soluție de control radio a clădirilor de dimensiuni mici și medii, fără limita unui anumit număr de zone care pot fi controlate.

Această soluție wireless face ușor managementul clădirilor, datorită lipsei sale de cablaje, instalării sale tip „plug and play” și funcțiilor sale inovative precum:

 • Evenimente temporizate: intervale de timp presetate sau setate de utilizator care asigură un control automat al tuturor sistemelor de umbrire, în funcție de: temperatura din zi, poziția soarelui, gradul de ocupare al clădirii sau al unei anumite zone etc, asigurându-se că întreaga clădire funcționează în cel mai eficient mod posibil.
 • Control versatil, din aproape orice colț al clădirii, care oferă utilizatorului posibilitatea de a suprascrie orice comandă manuală dată oricărui sistem de umbrire, în orice interval de timp.
 • Managementul tuturor sistemelor, prin faptul că sistemul oferă în timp real, pe ecran, rapoarte ale pozițiilor și modului de funcționare al fiecărui sistem de umbrire.

Configurația sistemului animeo IP/io constă în:

 • Senzori de interior
 • Senzori de exterior
 • Sisteme de control pentru clădiri compatibile transmisiei prin unde radio (RTS) dar și prin internet (sistem de operare software)
 • Motoare controlate radio
Copyright: ©Somfy SAS/Rado Vleugel

Copyright: ©Somfy SAS/Rado Vleugel

#4 animeo IP/ RS485

Clădirile pot evolua cu soluția animeo IP/RS485. La fel ca animeo IP/io, este un sistem nou pe piață, care nu se limitează la un anumit număr de zone de folosire în cadrul unei clădiri și este dedicat clădirilor de dimensiuni medii și mari.

Această soluție de tip „plug & play” nu presupune deloc cablaje și oferă, în timp real, rapoarte privind funcționarea fiecărui sistem de umbrire din componența acesteia.

Oferă aceleași funcții și avantaje ca și soluția menționată anterior: evenimente temporizate, control versatil și management intuitiv al tuturor sistemelor din clădire.

Configurația sistemului animeo IP / RS485 presupune următoarele componente:

 • Senzori de interior
 • Senzori de exterior
 • Sisteme de control pentru clădiri compatibile cu controlul online și prin unde radio (include sistem de operare software)
 • Motoare Somfy RS485 (Sonesse 30 RS485, LT50 RS485)

#5 animeo KNX

Acest sistem de gestionare al fațadelor este compatibil cu standardele KNX, despre care am discutat și într-un articol anterior privind controlul local.

La fel ca sistemele menționate anterior, animeo KNX nu impune un număr limită de zone pe care le poate controla și are în componență sisteme de control pentru orice tip de motor destinat sistemelor de umbrire.

Animeo KNX are încorporat un software de control foarte intuitiv, care poate fi folosit la activarea tuturor funcțiilor sale, precum:

 • măsurarea direcției vântului, pentru a nu afecta sistemele de umbrire exterioare,
 • gestionarea luminii / umbrei din fiecare zonă, pentru a garanta confortul vizual maxim și optimizarea luminozității din fiecare încăpere, în scopul maximizării luminii naturale
 • economia de energie, astfel încât se va optimiza utilizarea sistemelor artificiale de iluminat și a sistemelor de încălzire sau răcire în fiecare sezon
 • și multe altele, precum iluminarea, încălzirea, răcirea, controlul local al sistemelor de umbrire, protecția individuală, în fiecare încăpere, față de razele solare, suprascrierea manuală a comenzilor date automat, la nivelul fiecărei camere.

Configurația sistemului animeo KNX presupune:

 • Senzori de exterior
 • Senzori de interior
 • Sisteme variate pentru controlul clădirilor (panouri de perete, comutatoare, telecomenzi etc)
 • Sisteme de control pentru motoare și receptoare radio
Copyright: ©Somfy SAS / Getty Images

Copyright: ©Somfy SAS / Getty Images

#6 animeo LON

Sistemul interactiv de management al fațadelor animeo LON este compatibil cu standardele internaționale LON. Nu impune nicio limitare privind numărul de zone care pot fi gestionate și funcționează fără cablaje, pe baza comenzilor RTS.

Dintre funcțiile sale inovative, menționăm:

 • Managementul umbrelor la nivelul ferestrelor, o funcție care se bazează pe mișcarea soarelui și lumina generată la nivelul fiecărei ferestre din clădire, asigurând un mediu de lucru optim ocupanților;
 • Control radio multi-funcțional, care integrează până la 30 de canale de control radio bazat pe semnal RTS cu rețeaua LON. Astfel, asigură funcționarea aplicațiilor precum iluminare, încălzire, răcire și ventilare, controlate din telecomezi RTS sau panouri de control plasate în perete.

În afara multor altor funcții inovative oferite de animeo LON, acest sistem poate monitoriza poziția soarelui, adaptând fiecare sistem de umbrire din clădire conform cu aceasta, poate contribui la economisirea energiei și poate ușura viața tuturor ocupanților unei clădiri, fără ca aceștia să fie nevoie să intervină asupra setărilor sistemului o bună perioadă de timp.

Configurația sistemului animeo LON presupune următoarele componente:

 • Senzori de exterior
 • Software de control pe calculator
 • Sisteme de control pentru motoare

Sperăm că informațiile din acest articol v-au creat o impresie mai clară asupra sistemelor utilizate de Somfy pentru controlul clădirilor!

Pentru a citi pe larg mai multe informații despre sistemele animeo, descărcați catalogul de produse Somfy pentru controlul clădirilor.

Copyright foto top: ©Somfy SAS / Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *