Tehnologiile Somfy pentru control local

Așa cum am menționat deseori pe acest blog, credem că oricui i-ar plăcea să își poată controla sistemele de umbrire din propria locuință printr-o singură apăsare de buton. Astfel, ar economisi timp, ar proteja bunurile din casă și ar avea și economii de costuri la facturile de energie electrică. De aceea, am decis ca astăzi să discutăm despre tehnologii pentru control local.

Pentru că o locuință, fie ea casă sau apartament, este diferită de o clădire de birouri sau de o hală industrială, cerințele pentru automatizarea sistemelor de umbrire sunt diferite. Totuși, soluțiile Somfy în acest sens oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea unui control local centralizat al tuturor sistemelor de umbrire, oferind o mare flexibilitate.

În funcție de numărul de jaluzele, rulouri, rolete sau orice alte sisteme de umbrire din fiecare încăpere, mereu va fi o anumită unitate de control disponibilă, cu numărul de canale de comunicație necesar.

Pentru orice tip de clădire (spital, școală, restaurant, casă etc), există o gamă de tehnologii care oferă anumite avantaje, adaptate în funcție de cerințele clădirii respective.

Astăzi ne-am propus să facem o trecere în revistă a tuturor tehnologiilor utilizate de Somfy pentru controlul local al unei clădiri.

În total, există 6 astfel de tehnologii pentru control local, împărțite în 3 categorii principale:

Tehnologii pentru control local

1. Tehnologii cablate

În clădirile noi, tehnologia cablată face legătura dintre dispozitivul de control și motor, folosind cabluri electrice care sunt plasate în perete.

Panourile de control manual de perete trebuie plasate în locuri strategice, de exemplu în apropierea ferestrelor, pentru a fi alături de sistemele de umbrire pe care le acționează.

panou control perete

Copyright: ©Somfy SAS/Gilles Marguerat

Există trei tipuri de tehnologii cablate folosite de produsele Somfy:

1.1 WT (control cablat)

Logo_WT

WT (Wired Technology) este tehnologia standard Somfy pentru a face posibil controlul cablat. Este o soluție ideală pentru clădirile noi, deoarece la clădirile construite deja, este necesară găurirea pereților și crearea unui șantier pentru asamblarea cablurilor și a panourilor de control.

1.2 Animeo IB+

Animeo IB+ este un sistem de comunicație între motoare și punctele de comandă ale sistemelor de umbrire integrate în sistem, pe joasă tensiune, optimizat pentru controlul automat al clădirilor. Această platformă permite controlul atât individual cât și de grup printr-o interfață dedicată sau prin conectarea la un calculator (controlul jaluzelelor, rulourilor, sistemelor de umbrire interioară).

Acest sistem este destinat clădirilor de dimensiuni medii și mari.

1.3 KNX

KNX_logo

Conform wikipedia, KNX este un protocol standard internațional de comunicare în rețea pentru clădirile inteligente. Acest protocol se poate aplica în orice tip de clădire și este folosit și de către Somfy în cazul sistemelor de control bazate pe cablu.

2. Tehnologii wireless

Aceste tipuri de tehnologii sunt cele mai des utilizate de Somfy și fac parte dintr-o categorie de controale care permit utilizatorilor să își acționeze sistemele de umbrire interioare și exterioare de oriunde din locuința lor sau în afara ei.

Somfy_7053

Copyright: ©Somfy SAS/Arnaud Childéric

Aceste tehnologii funcționează pe baza comenzilor transmise prin unde radio, subiect care a fost discuția articolului „Cum comanzi locuința prin unde radio?”. Baza acestei tehnologii este platforma RTS (Radio Technology Somfy®), lider mondial în securizarea controalelor radio, cu peste 10.000.000 de sisteme integrate cu RTS în întreaga lume.

Cele trei tehnologii wireless folosite de Somfy:

2.1 RTS (Tehnologia Radio Somfy)RTS phase 2.1.ai

Având milioane de sisteme de control bazate pe unde radio instalate de către Somfy în lume, RTS a devenit standardul internațional pentru securizarea controalelor radio la clădiri. Instalările pot fi actualizate foarte ușor, de fiecare dată când se adaugă noi sisteme de control.

2.2 io homecontrol

Această tehnologie intens securizată cuprinde o gamă largă de echipamente pentru casă și clădiri, de la o serie de producători diferiți, transformându-le în echipamente compatibile cu același dispozitiv de control.

Am dedicat un articol separat acestei tehnologii: „11 lucruri pe care nu le știai despre tehnologia io-homecontrol”.

3. Tehnologia digitală

Controalele digitale pentru jaluzele sau ecrane de proiecție se pot baza pe un computer sau dispozitiv cu touch, conectat la un port digital special.

Controlul digital oferă avantajul unei aplicabilități flexibile. De exemplu, se poate folosi atât în săli de conferințe, restaurante, hoteluri, ansambluri rezidențiale cât și în industrii de producție, oferind posibilitatea controlului cu precizie a echipamentelor audio/video, de încălzire, răcire sau iluminat etc.

tehnologii somfy

Tehnologia digitală utilizată de către Somfy se numește:

3.1 Rețeaua Digitală Somfy

logo Somfy Digital Network RS485Această rețea este alcătuită din protocolul cablat folosit de Somfy împreună cu propriul său protocol digital, numit și „RS485”.

Avantajele principale ale controalelor digitale sunt multi-aplicabilitatea și scalabilitatea, precum și adaptabilitatea acestora la variate tipuri de clădiri.

Sperăm că prin această trecere în revistă a tuturor tehnologiilor pentru controlul local folosite de Somfy am reușit să îți oferim o perspectivă mai clară asupra modului cum sunt adaptate tehnologiile de automatizare în funcție de diferite tipuri de clădiri.

Având în vedere varietatea de producători globali de sisteme de umbrire, precum și diversitatea clădirilor, este nevoie de o astfel de gamă de tehnologii pentru a putea satisface nevoile tuturor utilizatorilor.

Copyright foto top: ©Somfy SAS / Getty Images

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *