De ce umiditatea in camera e mai scazuta pe timp de iarna?

În timpul sezonului rece, ne confruntăm cu o problemă specifică iernii: umiditatea in camera scade. Acest lucru poate cauza disconfort locatarilor, mai ales din pricina faptului că îngreunează respirația dar și pentru că apar acarieni, viruși și bacterii care pot cauza infecții respiratoare. Mai mult decât atât, obiectele din lemn se pot deforma din cauza umidității scăzute.

De ce scade umiditatea in cameră iarna?

Factorul principal îl constituie temperatura exterioară, care scade simțitor în timpul iernii, iar vaporii de apă din încăperi tind să se condenseze mai mult, aerul devenind uscat. Este bine de știut că umiditatea scade odată cu creșterea temperaturii din casă.

Umiditatea relativă optimă pe timpul iernii este între 40-60%. Dacă umiditatea in camera nu se încadrează în acest interval, pielea se usucă mai repede, la fel și gâtul, nasul, ochii sau plămânii și pot apărea probleme respiratorii. În același timp, însă, umiditatea scăzută face ca aerul să se izoleze termic mai bine, ca atare temperaturile mai scăzute  sunt mai ușor de suportat.

Temperatura din casă joacă un rol important în creșterea sau scăderea umidității în încăperi. Cu cât crește temperatura din casă, cu atât scade umiditatea. Mai mult decât atât, dacă locuința nu este bine izolată, umiditatea relativă crește foarte mult, până la punctul în care se formează igrasia, consecință a condensului excesiv și care apare în zonele unde izolația pereților exteriori este deficitară.

O regulă simplă, dar care oferă răspunsuri aproximative, este că într-o cameră închisă în care cantitatea de vapori rămâne constantă, o creștere a temperaturii cu 10 grade C înjumătățeste umiditatea relativă în timp ce o scădere de 10 grade C o dublează.

umiditatea in camera

Cum controlezi umiditatea in camera pe timp de iarnă

1. Ține draperiile trase. Deși astfel crește puțin riscul apariției condensului, faptul că ferestrele sunt protejate va crește umiditatea în aer.

2.Folosește un truc eficient: așează pe sistemele de încălzire (de regulă calorifere) recipiente cu apă. Apa se va evapora, crescând astfel nivelul umidității în cameră. Deși nu este o creștere semnificativă, va fi totuși sesizabilă.

3. Profită de obiectele decorative, umplându-le cu apă. Aceasta se va evapora treptat, adăugând umiditate în aer.

4. Dacă nu te deranjează, scade puțin temperatura din cameră pentru a mări nivelul de umiditate.

5. După baie, permite ca apa să rămână în cadă până când aceasta se răcește complet. Astfel, va crește umiditatea în casă.

6. Poți apela și la un umidificator automat, care sa crească umiditatea în cameră când aceasta este scăzută. Există mai multe tipuri de astfel de umidificatoare, principala caracteristică diferențiatoare fiind aburii eliberați- calzi sau reci. Academia Americană A Pediatrilor recomandă umidificatoarele care elibearează aburi reci. Aceste umidificatoare vin în diverse mărimi- acestea trebuie alese în funcție de mărimea încăperii.

7. Folosește plante. Acestea nu doar înfrumusețează încăperea ci și ajută la creșterea nivelului de umiditate.

8. Integrează soluții de automatizare pentru perdele sau jaluzele. În felul acesta, le poți programa folosind un smartphone sau o telecomandă, ca să se deschidă sau să se închidă conform razelor solare sau în intervale de timp preferate de tine.

9. Protejează-ți ferestrele cu rulouri automate la exterior. Astfel, vei putea reduce condensul și aerisi camera deschizând ferestrele, chiar și cu rulourile închise. 

Umiditatea scăzută din cameră poate avea repercursiuni asupra sănătații, de aceea este bine să acorzi atenție acestui subiect. Este mai ușor să previi decât să tratezi, iar cu ajutorul trucurilor prezentate mai sus, vei putea să  reglezi umiditatea in camera la un nivel confortabil.

Sursă poze: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *